Kdo uči koga?

Kdo uči koga?

Starši ponosno hodimo naokoli in vsakemu, ki ima pet minut časa, razlagamo, kaj vse smo že naučili otroka. To počne tako in tako, ker to tudi jaz počnem tako in tako. Izraža se podobno kot jaz, razmišlja tudi, hudiča, še isti smisel za modo ima. Vse, kar je dobrega na njem, je pojerbal od mene. Ali mame. Ali obeh. Ampak tukaj se pa konča.

V resnici je zgodba povsem drugačna. Jaz sem se do danes naučil veliko več od svojih dveh otrok, kot se bosta oni v celem mojem življenju od mene. Pa mi je tako čisto prav. Učita me potrpljenja, brezpogojne ljubezni, razumevanja in iskanja sreče v najmanjših stvareh. Učita me, da sem lahko ranljiv, da se ne rabim pred nikomer pretvarjati in da je tako čisto v redu. Da je čisto okej, če ti danes družba ne paše. Ali da nekomu jasno pokažeš, da ti pomeni vse. Nič ni prepovedano.

Človek naj se bi učil celo življenje. Jaz se danes veliko več naučim, ko sem se v dneh in letih, ko je bilo učenje moja edina zadolžitev. Teorija nič ne šteje, vse moraš občutiti in doživeti na lastni koži. Zato so vsi dobronamerni nasveti tega sveta v svojem bistvu precej nepomembni, ker je na nas, da jih tudi implementiramo. Besedam ne zaupam več. Tako sem tudi veliko redkeje razočaran. Gre le zato, kaj narediš. Samo dejanja štejejo.

Višnja je dobila svojo električno ščetko za darilo. Pa sem jo prvič preizkusil tudi sam. Prej sem bil do njih precej skeptičen. Kar se je spet izkazalo za popolnoma neupravičeno. Navadne ščetke sem vse prehitro uničil. Moja električna ščetka Oral-B pa mi pove, če sem pregrob. Kar je zame idealno, ker mi mora vsakič znova nekdo povedati, kaj počnem narobe.

Tudi Tjaša ima svojo. Tako, ki je prilagojena dejstvu, da ima trenutno aparat za zobe. Nič jo ne boli in pridno in vestno ščetka dalje. Višnjina pa je seveda z motivom Elze. Imela sva možnost, da nanjo nalimava tudi Frozen nalepko, pa tega ni pustila in je nalepila le navodila za uporabo. Samih Frozen nalepk je seveda preveč škoda za kaj takega, bog se usmili. Raziskave potrjujejo, da si otroci čistijo zobje dalje, če uporabljajo aplikacijo Disney Magic Timer, kar je ključnega pomena v tej rani mladosti. Če naredimo ščetkanje zabavno in simpatično, smo naredili ogromno.

Okroglo Oral-b ščetko se ne drgne po zobeh, saj ščetka sama opravi vse delo in jo zato le pomikamo od zoba do zoba. Na vsakem zobu jo podržimo nekaj sekund in gremo naprej; to naredimo na vseh ploskvah (zunanje, notranje in grizne). Na začetku je malo nenavaden občutek, ko nekaj brni v tvojih ustih. Prvič sem jo vklopil tako, da je bila pasta že na ščetki, vendar še ne v mojih ustih in je vse frčalo naokrog. Ampak se učim. Počasi in vztrajno.

Najbolj si grem na živce, ko sem bolan. Zelo slabo prenašam vse, kar še tako malo poruši moje optimalno stanje. Tečen in bolan sem hkrati, kar je dobitna kombinacija za vse tiste »srečneže«, ki so pogosto v stiku z mano. Potem pa sem opazil mojo štiriletnico, ko je imela vodene koze. Nič kaj se ni preveč sekirala. Stoično je počakala, da je bolezen minila in ta čas izkoristila zato, da se je imela čim lepše. Četudi zdelana v vseh pogledih, je ostala nasmejana. Vidiš, tega še ne znam. Ampak bojda ni nikoli prepozno.

Kot ni prepozno za nobenega starša. Če ima svojega otroka resnično rad, se mu je odprla nova življenjska pot. Nova pustolovščina, polna ovir in neznanega, ki pa vsem, ki so jo pripravljeni igrati, na koncu ponuja največjo nagrado. Ljubiti in biti ljubljen. Vse ostalo je docela nepomembno.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Oral-B Slovenija

7,306 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*