Domače je najboljše

Domače je najboljše

Verjetno je želja vsakega starša, da se otrok izraža čim bolj knjižno in pravilno. Lepe besede brez nepotrebnih starizmov, germanizmov, hrvatizmov, pogovornih primesi ali pokrajinskih določil. Recimo če otrok hoče nekaj od tebe, naj to izrazi na temu primeren način: »A gremo lahko vsi skupaj na sladoled? Prosim, očka.« Pa je moja štiriletnica to ubesedila tako: »Gremo lahku vsi skup na eno kepco, dadi? Dej no, dadi, pejmo, pejmo!«

Pa imamo pristno podgursko zavijanje, poslovenjeno angleško zmazanko za očka, neučakanost in slovnično nekorektnost vse v eni kratki povedi! Pa imam občutek, da smo se s tem otrokom kar trudili. Potem pa pride iz njenih ust tako skrapucalo. Nimaš kaj, dadi, lahko vzameš dekle iz sela, ne moreš pa sela iz dekleta.

Pa je ravno to ena prednosti geografske razgibanosti tako majhne državice, kot je naša kokoška. Zato se nikoli nisem sramoval svojih dolenjskih, podeželskih korenin. Ker so del mene, mojih korenin. Kar nekoliko ponosen sem na dejstvo, ko v novem okolju kdo hitro prepozna, kam spadam: »A ti si pa Dolenc, ne?« Itak, iz Nouga mesta, samozavestno odgovorim.

Ko sem kot bruc prišel na prvo uro faksa, smo se po koncu te ure vsi zbrali in že je en Ljubljančan lajal name, če gremo na cviček. Ob desetih zjutraj v ponedeljek. Ker to pač počnemo nonstop. Nacejamo se z našo kislico v vsakem trenutku, še zobe si z njo poplahnemo. Tukaj sem prišel do spoznanja, kako napačni so lahko stereotipi in kako pomembno je, da človeka spoznaš, ne pa da ga v hipu oceniš na podlagi tega, kar vidiš in slišiš.

To je najpomembnejšo sporočilo, ki ga prenašam na svoja otroka. Ne ocenjuj ljudi, ampak jih spoznaj. Če te kdo ne zanima, je to povsem v redu, ampak potem gre ta oseba svojo pot, pusti jo živeti. Odkrivaj ljudi, plast za plastjo, kajti slej ko prej odkriješ nekaj čudovitega, nekoga zate. Odkrivaj prijatelje, prigode, nasmehe in solze. Ne boj se poizkušati življenja in ga zaužiti na polno. Ni pomembno, od kod si, kako govoriš in kakšen si na izgled. Pomembno je, kaj čutiš in kakšen si do drugih. Ljubi, dokler ne pregoriš. Ali, če povem »po naše«, imej taku rad, da te bo kr stiskalu pr srcu.

 

P. s.: Porkmadomca. To še reče naša tamala. Men je ful zabavno, pa nimam pojma, kje je to pobrala.

 

5,608 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*