Hiša še ni dom

Hiša še ni dom

Ko se je moje delo v Ljubljani na univerzi bližalo koncu in sem se počasi pričela poslavljati od ljubljanskega življenja, sva začela z Juretom razmišljati o skupnem gnezdecu v Novem mestu. Najprej sva razmišljala o stanovanju, vendar je bila v tistem trenutku ponudba teh zelo zelo skopa, cene pa navite do maksimuma tudi za take luknje, ki bi se jim težko reklo stanovanje.

Jure je ves čas potiho navijal za to, da bi morda ostala kar v vrstni hiški v kateri je tudi odraščal. Mene ta ideja ni najbolj mikala, saj je bila hiša potrebna celotne prenove, predvsem pa me je motila energija hiše, ki je v sebi nosila toliko zgodovine. Vendar me je Jure kot vedno tudi tokrat prepričal. Ko sva dobila podporo tudi s strani najinih staršev, sva se lotila najinega skupnega projekta prenove hiške.

Časovno smo bili malce omejeni, saj se je bližala zima, zato smo z deli hiteli, prav tako pa je bilo potrebno po hitrem postopku izbrati osnovno opremo. Sedaj česa takega ne bi bila sposobna, saj bi zagotovo izbirala opremo bolj preudarno, takrat pa sem bila tako navdušena nad selitvijo na svoje, da se mi vse zdelo ekstra lepo in uporabno. Seveda zaradi hitenja in izbiranja na horuk nekaj nakupov tudi obžalujeva, predvsem jaz, Jure se ne obremenjuje preveč, vendar sva v glavnem zadovoljna z ureditvijo hiške.

Sedaj je zelo popularen skandinavski stil ureditve prostorov in tudi meni je zelo všeč. Resnično občudujem ljudi, ki si dom uredijo tako, da je pohištvo med seboj skladno, da se barve in detajli ujemajo ter je vse skupaj povezano v neko lepo tematsko celoto. Jaz na žalost ne znam tako delovati, v moji glavi je verjetno prevelika zmešnjava. Sem bolj impulzivni kupec, če mi je nekaj všeč vzamem, zato pa imam v spalnici 6 škatel za shranjevanje in skoraj vsaka je v drugi barvi in različnih velikosti 🙂 Jure mi je glede tega podoben, zato je naša hiška opremljena brez neke rdeče niti, lahko bi rekli, da je malo mešano na žaru, vendar se mi zdi, da na koncu vse deluje nekako prijetno in domače.

Osrednji prostor hiše, v katerem se največ zadržujemo in mi je tudi najbolj všeč, je dnevna soba. Tu kraljuje velika, udobna sedežna, ki sva jo kupila pred kratkim, soba pa je zapolnjena z Juretovimi pisanimi knjigami, motivacijskimi karticami, slikami in Višnjinimi igračami. Je pisana in razgibana, zato se v njej dobro počutim.

V istem prostoru z dnevno sobo je tudi kuhinja in jedilna miza. To mi je zelo všeč, ker veliko časa preživim za pultom in tako nisem odmaknjena nekje v drugem prostoru stran od ostalih članov družine. Kuhinja je sicer precej majhna, lahko bi bila tudi bolj uporabna, vendar mi je njena nevtralna barva prisrčna.

V spodnjem nadstropju se nahaja še hodnik in kabinet. Hodnik mi ni najbolj všeč, za moj okus je v prepustih barvah, je zelo ozek in v njem imava pogosto stisko s prostorom. Kaj bi dala za eno veliko in lepo omaro, v katero bi pospravila vse jakne in čevlje! 🙂 V kabinetu imava pisalno mizo in nekakšen shrambni regal.

V zgornjem nadstropju se nahaja spalnica, v kateri se zelo dobro počutim. Zelena barva stene in belo pohištvo ji dajeta občutek zračnosti in čistosti. Poleg je kopalnica, ki je sicer zelo zelo majhna, vendar mi je kljub temu prirasla k srcu, saj je funkcionalna in v prijetnih pastelnih odtenkih. Otroške sobe žal še nimamo urejene, to bo tudi projekt, ki se ga že sedaj veselim 🙂

Ostane nam le še vrt za hišo in terasa pred hišo, kjer v lepem vremenu preživimo zelo veliko časa. Čeprav je vrt majhen je občutek, ko stopiš iz hiše na svojo teraso, res čudovit. Jaz to še bolj cenim, saj sem bila blokovski otrok. Letos smo si na vrtu uredili tudi gredico, na kateri uspeva nekaj rožic, zelenjava in zelišča, Višnja pa se v svojem delu gredice velikokrat igra tudi po uro ali več, tako je navdušena nad zalivanjem in brskanjem po zemlji.

Tako je videti naša mala hišica, kateri s ponosom pravimo dom <3

 

36,748 total views, 2 views today

One Comment

  • Res lepo, domače! Tudi meni ‘mešano na žaru’ deluje udobneje in topleje kot čista belina ali popolno ujemanje vsega z vsem. Sama sanjam o hiški v viktorijanskem slogu, če bom le prepričala svojega dragega, ki je bolj za moderno 🙂

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*