Naprej ali nazaj?

Naprej ali nazaj?

Ko človek odrašča, ga vedno spremljajo določeni strahovi in negotovosti. V zgodnjem življenjskem obdobju so tej seveda povezani predvsem ali izključno z njim. Skozi leta se te zadeve spreminjajo in ko imaš otroka, opredelijo povsem na novo. Sedaj se seveda več ne bojim zase. Te stvari lahko uredim. Skrbi pa me za mojo tamalo.

Ne predstavljam si bolj grozovite in težje stvari v življenju, kot če starš preživi svojega otroka. Že sama misel na to me zmrazi. Seveda v veliko primerih na to nimaš neposrednega vpliva. V nekaterih pa lahko narediš največ za varnost svojega otroka.

Ker bo naša tamala kmalu prerasla lupinico, ki jo imamo v avtu, se sedaj odločamo za nov avto sedež. Na predlog prijatelja sem se lotil temeljite raziskave njihove varnosti in vse kaže v novo smer: da so najbolj varni tisti avto sedeži, kjer otrok gleda nazaj. Ni me zanimalo udobje, izgled ali velikost sedeža, ampak sem se osredotočil samo in izključno na varnost. To je pač ena tistih stvari, na katere lahko do neke mere vplivam – da je otrok med vožnjo čim bolj varen.

Takoj ko sem nekaterim omenil možnost, da sem se odločil za »vzvratni« avto sedež, sem bil deležen različnih nasvetov. Nekateri so mojo odločitev celo pohvalili, večina pa je bila skeptičnih. Otrok te namreč ne vidi. Otrok bo asocialen. To bo zanj neudobno. Okej. Ampak raziskoval sem dalje.

Če otrok med trkom gleda nazaj, je kar 90 odstotna manjša možnost, da si poškoduje vrat ali glavo pri trku. Pri starosti dveh let predstavlja otroka glava skoraj četrtino njegove celotne teže, pri odrasli osebi pa le še šest odstotkov. Torej si lahko predstavljamo, kako občutljiva je v tem stadiju. V Skandinaviji je že skoraj štirideset odstotkov sedežev takih, ki gledajo vzvratno. Če pa že tako radi jemljemo Skandinavce za zgled.

Kako vidiš otroka, če gleda »rikverc«? Preprosto. Nalepiš na zadnjo šipo ogledalce, ki mislim da stane okoli sedem evrov, in zadeva je rešena. Ker je bila naša do sedaj v lupinici, je v vsakem primeru zaenkrat vajena le pogleda nazaj, tako da to ne bo nikakršno presenečenje zanjo. Poleg tega pa se trenutno z njo zadaj vozi tudi mami, da je večji žur.

Izbral sem tisti vzvratni avto sedež, ki je bil razglašen za najbolj varnega. Švedski Axkid Minikid. Dobiš dve dodatni gurtni in dodatno nogo, da ga res konkretno pričvrstiš v svojem avtu. Pa še jeans barve je, tako da je lep in varen. V Sloveniji jih na žalost še ni, ampak čudoviti svet spletnega naročanja omogoča tudi to, da ti ga pripeljejo iz tujine.

Menda naj bi v Evropski Uniji v nekaj letih sprejeli zakon, ki bo določal obvezno uporabo vzvratnih avto sedežev do petega leta otrokove starosti. Bojda. Ampak jaz nisem pripravljen čakati do takrat. Ko pogledam svojo tamalo, moje življenje dobi čisto nov smisel. In tega nisem pripravljen ogroziti za čisto nič na svetu. Če ji bo manj udobno, jo bomo zamotili do te mere, da bo na to pozabila. Videl jo bom v dodatnem ogledalu. Njena mami pa bo poskrbela, da ji bo med sicer dolgočasno vožnjo čim bolj zanimivo.

Pogled nazaj je torej edina pot naprej.

 

 

72,085 total views, 4 views today

7 Comments

  • Zdravo! Mene pa zanima, če je potrebno imeti ISOFIX za pritrditev tega avtosedeža? Kje ste ga naročili in koliko stane? Hvala 🙂

    • Živjo Tamara, Isofix ni potreben, kar je precejšnje olajšanje, ker je včasih dražji od samega sedeža 🙂 sam sem ga dobil preko prijatelja iz tujine, mi je pa kolegica omenila, da je na voljo tudi pri nas 🙂 https://www.avtosedezi.si/do-25-kg/minikid

      • Cheney was taken out of the Prtdnseieial race by the press at the start of Bush’s first term and Bush and Cheney went along with it. Cheney probably did not want to be President then and he wouldn’t have stood a chance last year but who knows what the electorate will demand next time around. I just hope the damage by the mulatto Pee Wee Herman can be minimized.

  • Uaauu, super! Hvala za tako hiter odgovor. Ko sem gledala video se mi je zdelo da ne potrebuje ISOFIXA.. in ja, res mi je bilo v olajšanje, ker sva že mislila, da bova morala menjati avto, čeprav sva pred kratkim kupila (starega) novega.. Samo ne najdem ocene testov tega avtosedeža?

    • Tudi jaz jih nisem, ker je zadeva še dokaj nova na našem trgu. Glede varnosti je pa menda najboljši, kar jih je, ker je prestal vse teste z odliko. Mi ga imamo sedaj mesec dni in se je tudi v praksi izkazal za zelo dobrega 🙂

    • Much appreciated, Amy, thank you. There’s a great many misconceptions, and cat-owners seem to be storng force in some communities. I just saw a news report on a controversy over a feral colony somewhere on Long Island…arguments/explanations given by those in favor of leaving the cats, and by local authorities, had no scientific basis at all. Frustrating, but business as usual…Best, Frank

  • Super, res je fajn slišat kaj takega! 🙂 Jaz sem se že videla kako bova vzela kredit za avto samo zaradi tega.. ker drugače imava Mercedesa, ampak je malo starejši in še nima sistema ISOFIX… avto pa nama je všeč in tudi dobro dela, bi ga bilo res škoda menjati. Vztrajala pa sem, da hočem da se otrok vozi kontra smeri vožnje vsaj do drugega leta starosti. Čeprav sedaj berem da naj bi bilo tako do četrtega leta starosti.. Kolikor vidim pri prijateljih, čim otrok začne samostojno sedeti, dobi avtosedež in gleda v smeri vožnje..kar se mi res zdi tako-tako, sploh na vsa opozarila naj se to ne počne in tudi zato, ker je v nekaterih državah že vrsto let uzakonjeno, da se otroci vozijo kontra smeri vožnje. To že nekaj pomeni, al kako?
    Pohvala (med drugim) za tale članek! Hvala. 🙂

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*