Imej dva otroka, je reku

Imej dva otroka, je reku

Otroci se že zgodaj naučijo, da življenje ni potica. Ena najbolj krutih stvari, ki sem jim zelo zgodaj zgodi, je ta, da jim izraščajo mlečni zobje. To jih ponavadi boli kot sam hudič in potem ko imajo nekaj let lepo garnituro mlečnih zob, na katero so komaj dobro navadijo, jim tej kar naenkrat začnejo izpadati. In kasneje začnejo še enkrat rasti. Če ne bi bilo zobne miške, bi se verjetno otroci temu drastično uprli.

Naša Zarja je dobrovoljček. Le redko kdaj jo kaj iztiri. Razen izraščanja malih zobk. Sedaj ima dva spodnja, pa se je pritoževala, ko da bi jim dobila že najmanj deset.

Vedno mi je bilo zanimivo opazovati te male škrbaste dojenčke, ko se jim razpotegne nasmeh od ušesa do ušesa. Vedno sem jim zavidal to brezskrbno življenje. Če ti je kaj všeč, se režiš. Če ti kaj ni, tuliš na ves glas. Karkoli narediš, je simpatično. Lahko rigaš, prdiš, kakaš, pljuvaš, vsi izločki tega sveta nasmejijo vse tiste, ki so v tvoji bližini. Ko odrasteš, ta privilegij zelo hitro izgine. Ah, te grozne družbene norme. »Najprej zdravje, pol kultura«, je že skoraj izumrl rek.

Pogosto se sprašujem, kakšen sem bil sam kot dojenček. Krožijo legende, da sem samo jedel in sem bil srečen. Drugega nisem potreboval. Težko bi trdil, da se je v dobrih treh desetletjih kaj bistveno spremenilo, morda imam le še potrebo ali dve več. Sicer pa hrano še vedno enačim s srečo. Človek bi moral biti v svojem bistvu preprost. Življenje je že samo po sebi dovolj težavno, zakaj bi še sami k temu kaj dodali?

Imej dva otroka, je reku. Bo dvakrat toliko veselja v hiši, je reku. Reku, reku. Ni mi pa povedal, da bo tudi dvakrat toliko viroz. Dvakrat toliko obiskov pediatrov. Dvakrat toliko neprespanih noči. Da bo izrastlo dvakrat toliko zob. Da bom posledično dvakrat bolj zmatran. Že res, da se z otroki ljubezen množi, a z njimi se premo sorazmerno množijo tudi problemi. Res pa, da je ljubezen med sestricami in bratci nekaj najlepšega, kar vidimo in za to smo pripravljeni plačati visoko ceno. Ko potegneš črto pod vse, se to milijon krat splača.

Pametnejši ljudje od mene mi že dolgo zatrjujejo, da otroci potrebujejo večerno rutino, da se umirijo. Vse ima svoj namen in smisel. Kakšna risanka in večerja, malo igranja in spanje. Pred spanjem pa obvezno umivanje zob. Z Višnjo imava glede tega že točno določeno zaporedje. Postavim jo na pručko, ona si izbere svojo pasto zajčka, ga da na ščetko nosoroga in sva pripravljena za akcijo.

Z Zarjo je to še malo drugače, ker je še premajhna za tovrstne obrede. Ampak ker jo mučijo dlesni, sem ji v svoji najljubši Dentoteki – dentalna nebesa/trgovina, ki ima poslovalnici v Ljubljani in Novem mestu – izbral zobno pasto/gel Splat z okusom jagode in banane, da jo malo pocrkljam. Pasta vsebuje silikonsko ščetko za na prst, varuje pred zobnimi oblogami, pripomore k zdravju dlesni in k krepitvi zobne sklenine. Pa še blaži razdražene dlesni, kar je pri dojenčkih zelo priročno.

Tudi s Tjašo dava veliko na ustno higieno, vsaj v zadnjih letih, če sva to prej občasno tudi spregledala. Zato uporabljava Splat Medical Herbs, ki je smaragdna gel zobna pasta. Vsebuje izvlečke zelišč in rastlin ter olje geranije za učinkovito nego zob in dlesni. Te najbolj hipsterske Splat zobne paste pa so sedaj pristale tudi v vseh hiper in supermarketih Mercator, kjer jih lahko do 18. 6. kupite s 25 % popustom. Zobje vam bodo hvaležni.

Danes sva se z Višnjo celo popoldne preganjala, ker jo je tiščalo kakat, pa ni hotela iti, ker pač nikoli ni bila prava priložnost zato. In potem tudi zaspati ni mogla, dokler se ni ob enajstih zvečer končno ukenjala. In tako sem čakal, ne preveč potrpežljivo, večino večera, da je otrok opravil svoje. Kasneje je takoj zaspala, jaz pa sem si bolj izčrpan, kot če bi tekel polmaraton, odprl več kot zasluženo ponedeljkovo pivo. Skrivnosti življenja in starševstva. Tudi ko si do vratu v dreku, si ne bi želel biti kjerkoli drugje.

 

Objava je nastala v sodelovanju s Splat Slovenija

5,436 total views, 6 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*