Samoumevno ni nič

Samoumevno ni nič

Vedno me je iskreno skrbelo dejstvo, da stvari cenimo le toliko časa, dokler nam ne uidejo iz rok. Če redno in dobro ješ, je hrana samoumevna. Če v mladih letih dobro zgledaš, zmotno verjameš, da bo tako celo življenje. Če si bil v najstniških letih dober športnik, ne vidiš razloga, zakaj ne bi bil tudi v kasnejših. Dokler dobro spiš, imaš občutek, da je to nekaj najlažjega na svetu.

Nedolgo tega sem gledal zadnjo sezono House of Cards, kjer novo nastavljena predsednica Claire Hale, ki je noseča, sogovornici pove, da menda takrat, ko se rodi otrok, nikoli več ne spiš tako dobro, kot si pred tem. To me je kar nekoliko zadelo. Predvsem zato, ker je res. Boli le tisto, kar drži. Spanca imam vedno manj, pa še takrat, ko je na sporedu, je sila nemiren. Moja triletna cimra namreč vsako noč na skupni postelji išče mojo bližino, medtem ko jaz iščem le svoj neobljuden prostor pod soncem in temo. Vendar vsako noč posebej izgubim ta interni dvoboj.

Spim torej občutno manj. Edina rešitev, ki jo vidim, je torej v tem, da v tem kratkem času spim tem bolje. Dovolj je praznega bedenja, štetja ovčk, razmišljanja o smislu sveta in prihodnjih podvigih. Ko ležim, ma da tudi spim. Torej moram najti nekaj takega, kar me v trenutku zadovolji. Ker sem tudi nadpovprečno visok, so se težave v hrbtenici pojavile precej zgodaj. Torej moram še na to paziti. In zato še zdaleč ni vsaka vzmetnica dovolj dobra, da ohranja pri življenju mladega očeta dveh deklet.

Prespimo skoraj tretjino življenja. Če smo srečni. Več otrok imamo, manj je spanca, to je najbolj preprosta enačba. Zato je odločitev za pravo ležišče ena naših bolj pomembnih odločitev. Ko sva se s Tjašo poročila, sva od povabljenih na poroko – kot je to v navadi – seveda dobila tudi nekaj denarja. In prva stvar, ki sem jo za ta šop zelencev kupil, je bila velika in predvsem kvalitetna vzmetnica za najino zakonsko posteljo. Prej je bila še najina, sedaj je že naša. Včasih sem imel občutek, da sva še dva na njej preveč, danes, ko se na njej gužvamo štirje, pa se z neizmerno naklonjenostjo spominjam tistih bolj preprostih dni.

Torej sva se s prodajalcem resno pogovorila. Kaj mi najbolj paše, kaj me najbolj boli, kje se udobno počutim in vse podobno. Ker imam veliko raje trde vzmetnice, kot da se izgubim v nekakšnem slabem puhastem nadomestku, sem za našo ljubo familijo izbral JYSK-ovo vzmetnico GOLD S100 DREAMZONE. Že samo ime nakazuje na to, da gre za Jadro napolitanke med jogiji, le najboljše in najbolj okusno.

Sicer me kar malo skrbi, da bom mali dve razvadil. Kot študent sem spal na vsaki dili, ki jo je ponujalo sleherno razbito študentsko stanovanje, menda ne bosta ti dve hodili naokoli in zahtevali le nadstandard. Ampak upoštevajoč dejstvo, da bom imel naenkrat dve najstnici, to zagotovo ne bo največji problem, s katerim se bom srečal.

Ker se tudi sam učim ceniti večino stvari, ki jih imamo žal za samoumevne – sončen dan, spokojen sprehod, mir v hiši, nasmeh lepega dekleta – je to nekaj, kar želim prenesti tudi na svoji hčerki. Pač je danes tako, da imajo otroci skoraj vse na razpolago. Odraščajo v drugačnem okolju in času, kot smo še nekaj generacij pred njimi. Ampak s tem ni nič narobe. Ko bosta punci odrasli, želim da se na svojo mladost spominjata z enako naklonjenostjo, kot se jaz na mojo. In prepričan sem, da bosta tudi oni svojim naslednicam in naslednikom razlagali, koliko težje je bilo vse skupaj, ko sta oni odraščali. »Se še spomnim, da smo uporabljali daljinec in tankali gorivo?

Življenja se učimo. Vsak človek in vsaka generacija na novo. Pomembno je, da ga le vedno cenimo.

 

Objava je nastala v sodelovanju z JYSK Slovenija

2,423 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*