Vojna in (ne)mir

Vojna in (ne)mir

Za naju z Višnjo se je s prihodom dojenčice začelo neko povsem novo obdobje. Sedaj sem jaz tisti, ki jo uspava, pelje v in iz vrtca, jo hrani in umiva. Ker seveda nimam Tjašine skorajda zenovske potrpežljivosti, se zato z Višnjo pogosto tudi skregava. To lahko, to ne, pohiti, pohiti, očka je utrujen in bi spal in podobne povsem razumljive prošnje in trditve.

Kdor se prepira, se ima seveda tudi najbolj rad. Sedaj me zelo redno kušuje, izkazuje ljubezen na vsakem drugem koraku, me objema in boža. Po drugi strani mi je pred dnevi, ko sva se uspavala, povedala, da je našla na postelji drobtino. Seveda sem jo dal takoj v usta, da bo s tem takoj konec. Trenutek kasneje mi je rekla, da to ni bila drobtinica, ampak mačkica iz nosu. Naj ti bo, si mislim, dobro si me prinesla okoli. Majhna zmaga v najini neskončni radostni vojni.

Vedno sem bil sramežljivo zaljubljen v tišino. Naj bo to v družbi, domači bajti, v avtobusu ali na sprehodu. Šumi vseh zvrsti in glasnosti me prepogosto zmotijo. Najraje poslušam zvoke narave – dežne kaplje, sunke vetra, žvrgolenje ptic in podobno. Želje so eno, realnost pa drugo. Ker sedaj živim s tremi dekleti, sem kar odmislil te neuresničljive sanje. Če se umaknem v kakšno drugo sobo v naši mali hiški, me ena od njih takoj najde (kar je še bolj zaskrbljujoče ob dejstvu, da dojenček seveda še kobaca ne). Bežim lahko, ubežal jim ne bom nikoli.

Dolgo časa so mi šle pošteno na živčne tudi glasbene igrače. Nikoli se nisem povsem navadil na njihov zvok. Dokler nisem ugotovil, da so nekatere čudovit pripomoček za uspavanje otroka. Nežna pesmica za otroke je veliko bolj prijetna za moja ušesa kot pa recimo predirljiv dojenčkov jok. Ker smo se pobližje spoznali z italijansko znamko Chicco (beri: Kiko), katere uradni voznik je trgovina Pikapolonica, lahko brez slabe vesti povem, da sta mi glasbeni vrtiljak in govoreči medvedek prihranila marsikateri sivi las. Pa že tako gre situacija z lasiščem počasi, a vztrajno k vragu.

Chicco mi je všeč, Chicco mi paše. Gre za znamko, ki skrbi za naše najmlajše že 60 let. Vse je tako preprosto, da sploh ne potrebuješ navodil za uporabo. Gumbi so razumljivi še takim povprečnim tehnikom, kot sem jaz, igračke me ogovarjajo z nežnim glasom in kar je najpomembnejše, za svoje sta jih sprejeli tako Višnja kot Zarja. Še avto sedež bo služil Višnji do dopolnjenih 25-ih kilogramov, kar pomeni, da bo lahko le kakšen kilogram kasneje že sama vozila.

Zimski meseci so težki, ker prinašajo s sabo tudi tisoč in eno virozo. Večina je takšnih, da jih sploh ne znam ubesediti. Ampak tamali jih že odkrijejo, brez skrbi. Najtežje za starše je prav takrat, ko otroci zbolijo. Ko gledaš svojo utelešeno ljubezen, ki je ponavadi polna pristne otroške energije, kako nemočno leži na kavču, si želiš le to, da jo obvaruješ pred vsemi nevarnostmi tega sveta. Po drugi strani se zavedam, da se mora sama naučiti, kako se upreti preizkušnjam življenja.

Zato se s svojima otrokoma čim več igram. Najrajši ju nasmejem. Ko se smejita, se z njima smeji cel svet. Vsaj moj cel svet.

Kaj se naučiš kot starš? Da načrti ne obstajajo. Lahko imaš še takšne plane, pa se morda jutri vsi porušijo. Veliko pametneje je, da se preprosto prepustimo toku, kamorkoli nas odpelje. Srečen sem, ker imam to čast, da mi na naši družinski barki delajo družbo še tri lepotičke. Kregamo se, ker se imamo najbolj radi. Skupaj smo, ker ne moremo eden brez drugega. Igramo se, ker je čas, ki ga preživimo skupaj, daleč najslajši.

 

Objava je nastala v sodelovanju s trgovino Pikapolonica

4,646 total views, 2 views today

2 Comments

  • Chicco je zakon. Naša obožuje njihove cuclje, dude.Imeli smo recimo Aventov anti-colic sistem, pa je zavracala njihov cucelj.Smo chiccotovega gor nataknili, pa je bil mir.Zdaj je pa ze dovolj velika in lepo sesa, da je tudi tista njihova luknjica za zrak dovolj. Prve 3 mesece smo pa imeli tezave s krcki, ker je dobila prevec zraka.

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*