Življenje brez kredita

Življenje brez kredita

A ni danes kar nekoliko noro pomisliti na besedo varčevanje? Velika večina je zadovoljna že s tem, da se prebija iz meseca v mesec. Dolgo tega sem se odločil, da bom živel življenje brez kredita. Torej da ne bom zapravljal več, kot zaslužim. Nisem bil prepričan, kako bom do tega prišel, vedel  le to, da si to resnično želim.

Ampak, a ni ravno danes pravi čas za varčevanje? Ekonomska kriza je trenutno stvar preteklosti, gospodarska situacija je stabilna, kapitalizem je zopet zadihal s polnimi pljuči. Kdaj, če ne zdaj? Bistvo pametnega varčevanja je v tem, da daš na stran toliko, kot si lahko privoščiš. Ni bistveno, da zalagaš bajne vsote. Nekaj deset evrov tu in tam na mesec in v nekaj letih je na računu lepa vsota. Ki bo polepšala prve samostojne korake tvojih otrok, kar je vsem staršem najpomembnejše.

Stroškov je veliko. Vseeno zapravljamo tudi za nepomembne stvari. Ko postaviš na navidezno tehtnico te nepomembne stvari in prihodnost svojih otrok, potem sploh ni vprašanje, kaj je pomembnejše. Tudi mlada družina lahko varčuje, če se za to zavestno odloči. Majhni koraki, veliki cilji.

Na srečo sva imela s Tjašo pomoč v obliki njenih staršev, ko sva ustvarjala prve samostojne korake. Tako smo si s skupnimi močmi lahko privoščili stanovanje, ki je postalo temelj za vse naše ostale odločitve. Kar je še pomembnejše, naučili so naju, kako učinkovito delati z denarjem. Denar naj bi delal za nas in ne obratno. Ko to sprejmeš, ko nanj ne gledaš več s strahospoštovanjem, si zmožen velikih reči.

Ker pa seveda nočem hčerk prikrajšati za udobno in srečno otroštvo, sem kmalu ugotovil, da lahko največ privarčujem prav pri sebi. Vse tiste male razvade so postale nepomembne, ker imam sedaj v svojem življenju družino, okoli katere se vse vrti, in ki je povsem predrugačila moje vrednote. Ko »jaz« postane »mi«, vse dobi svoj pravi smisel. Mi varčujemo v ALTA skladih. Ker je preprosto in pregledno. Ker točno vem, kaj kam dam in kaj lahko za to dobim.

Višnjo že učim, da kovančke hrani v šparovčku. Tako sem začel tudi sam. Skrbno jih zbira in varuje. V glavi ima tisoč načrtov, zakaj bi jih uporabila, ampak vse dobro premisli. Ko bo starejša, bo začela dobivati žepnino. In prepričan sem, da bo do takrat že dobro vedela, kaj z njo početi.

Dejstvo je, da ima večja družina večje potrebe. Vsak nov otrok prinaša s sabo tudi tisoč novih načrtov in želja. Seveda si ne moremo privoščiti vsega, zato gremo korak za korakom. Danes to, naslednji ono. Ta mesec to, naslednja dva nič in potem zopet večji izdatek. Matematika mi je v šoli delovala veliko težje, kot je to praksa v vsakdanjem življenju. Moje pravilo je preprosto: Ne zapravljaj več kot zaslužiš. Če pa še kaj ostane, pa daj to na stran. Pa ne za hude čase, ampak za lepe dni v bližnji prihodnosti.

 

Objava je nastala v sodelovanju s Skupino ALTA

8,027 total views, 3 views today

One Comment

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*