Kaj je “threenager”?

Kaj je “threenager”?

Threenager (samostalnik): 3 letnik, ki se obnaša kot najstnik.

Primer: Odločila se je, da bo imela danes v vrtcu eno kitko in en čop. Kljub vztrajnemu razlaganju, da to ne gre skupaj, nas je neutolažljiv jok prepričal o njenem prav. Ker pa se ji je kitka med vrtčevsko igro podrla, se je odločila, da namesto opoldanskega spanca tistih nekaj ur v vrtcu prejoka, s tem pa je nadaljevala tudi takrat, ko je prišel očka po njo in seveda še nikoli v življenju ni naredil ali spletel kitke. Torej sva hitro odvihrala domov, kjer je njena mamica poskrbela za nekaj njenega (in našega) duševnega miru.

Čeprav še ni tri, se že obnaša, kot da jih ima tri. Starši se tako radi pohvalijo s tem, kako njihovi otroci predčasno vstopijo v kakšno razvojno stopnjo, jaz pa sem vseskozi upal, da bo to kar preskočila. Pa je ni. Zakaj pa bi bilo meni bolj luštno, kot je vsem ostalim, kaj ne?

Threenagerji so fascinantna bitja. Ven gre s sedemnajstimi zapestnicami, ki jih razkazuje vsem drugim otrokom. Potem jih da nazaj gor, pa ugotovi, da ji tista roza s pikicami manjka. To je konec sveta, druge ni. Nič ne pomaga moje nežno prigovarjanje, ker sem v tem trenutku postal sovražnik številka ena. Kdo pa misliš, da ti je kupil vse tiste kinder jajčke, kjer si dobila te zapestnice?!, ji vneto razlagam. Nič ne nuca.

Pred spanjem ponavadi pogleda kakšno risanko. Tjaša pa je zadnjič zagrešila kardinalno napako, ker ji je zavrtela YouTube v živo, in sicer neponovljivo Color Foam Baby Doll Bubble Bath Time Surprise Egg Kinder Joy Learn Colors Baby Finger Song Kids. Ker je v živo, se ta reč seveda lahko vleče tudi po več ur skupaj. Torej nisem mogel preskočiti do nekaj minut pred koncem, obenem pa sem se tega cviljenja kot vsak razumen človek po kakšnih petnajstih minutah iskreno naveličal. Pa sem ji rekel, da se je komp utrudil in sem ga zaprl. Napaka. Grozna napaka. Kaj vse je zmožno takšno malo telo, vidiš šele v teh primerih. Bolj gibčno od joga mojstrov in izmuzljivo od gosenic. Vse to pa seveda popestri primerno ogorčena zvokovna spremljava.

Nikoli nisem vedel, da obstaja bistvena razlika med kopanjem v banji ali tuširanjem. V obeh primerih se zmočiš in umiješ. Pri threenagerju pa prvo predstavlja zabavno igro, drugo pa nepredstavljivo mučenje, ki se ga ne bi sramovali tudi v temnicah na srednjeveških gradovih. Logično imaš občutek, kot da je dete lep in rejen pujsek, ti pa klavec. Besede so tudi tu povsem odveč, bolje je, da preprosto potrpiš v tišini in se vseskozi spodbujaš, kot faliran študent med izpitom, ki odloča o njegovi nadaljnji višješolski izobrazbi.

Že sedaj me skrbi, kaj se bo zgodilo, ko bo dejansko postala najstnica. Hitro sem izračunal, da bom imel čez dobro desetletje v svoji hiši dve najstnici. Ali sem dovolj utrjen in močan, da bom to tudi preživel, je pa že povsem drugo vprašanje. Potem pa druge zanima, zakaj se ukvarjam z jogo in pilatesom. Ker se pripravljam na hude čase, ko bom moral večkrat dnevno najti svoj chi in bo globoko dihanje ključno pripomoglo k temu, da me ne odnese v vesoljne orbite, kjer ni več povratka (beri: da se mi ne zmeša).

Da ne bo pomote, jaz obožujem svojo threenagerko. Ko me jezi, si vedno prigovarjam, da si s tem le utrjuje karakter. Močan karakter, močna oseba. Menda sem se jaz v svojih prvih letih tudi grozno trmal. Sicer je šlo kvečjemu in le za to, da nisem dobil tisto sladkarijo, ki sem si jo s svojimi deli zagotovo zaslužil, ampak pustimo to, to so že malenkosti. Zato me tudi Višnjina trma razjezi. Ker v njej vidim veliko sebe.

Zakaj pa bi bilo meni kaj lepše, kot je vsem drugim?

 

8,789 total views, 2 views today

One Comment

  • 😂 lušten zapis, tudi mi imamo threenagerko… sočustvujem. Bi bila pa vesela, če vključiš se kaksen rodilnik tu in tam, 😉 si ne morem pomagat…

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*