Življenje je polno priložnosti

Življenje je polno priložnosti

Nekateri pari se odločijo za družino, ker to čutijo, nekateri se ji odrečejo zaradi kariernih prioritet. Vsakemu svoje, zakaj pa ne. Nekateri celo verjamejo, da otroci preveč koštajo in si jih ne morejo privoščiti. Čeprav ne poznam starša, ki bi odločitev za otroka obžaloval iz finančnih razlogov. Nekako se mi zdi, da se družinske finance le razporedijo na nov način. Manj zate in več za otroka. In tako je čisto prav.

Vse tiste misli, ki sem jih prej namenil sebi in svojim problemov, sedaj posvetim mali in njeni prihodnosti. Brez skrbi, Višnja ni moj osebni projekt. Doživljam jo kot samostojno in samosvojo osebo, ki bo življenje pisala na svoj način. Svojo vlogo vidim le v tem, da ji omogočim čim boljše izhodišče, potem pa je njeno življenje v njenih rokah.

Veliko razmišljam o tem, kakšen svet bo ostal za njo. Pregret, sovražen, nestrpen, odljuden, neprebavljiv svet, za katerega se pogosto sploh ne splača boriti. Po drugi strani je vsak nov otrok nova priložnost, da spremeni svet. Na bolje, ker se na bistveno slabše verjetno ne more več.

Nisem nostalgik. Včasih so bile določene stvari boljše, danes so druge. In vice versa. Včasih je bilo v določenih primerih slabše, danes pa v nekih tretjih. Nikoli ni tako slabo, da ne more biti še slabše in nikoli ni tako dobro, da se lahko zadovoljiš. Nikoli je beseda, ki je ne maram v svojem osebnem vokabularju. Nikalnice mi na sploh niso preveč všeč. Tudi malo učim, da gleda na stvari pritrdilno. Ker sem prepričan, da zmore vse in še veliko več.

Biti optimist v pesimističnem okolju je pogosto sila utopično dejanje. Ampak drugače tudi ne morem, ker me vsak pogled na mojo malo prepriča o tem, kako je življenje pravzaprav neverjetno. Vsak išče moč v ljudeh in stvareh, ki so zanj najbolj pomembne. Tako se še en ne spremeni v naslednji da in tako si narišeš nasmeh na obraz, čeprav se je zbudil bolj otožne volje.

Verjetno je za vsakega težko, ko se priženi v novo družino. Ljudje, ki jih ne poznaš, pa so prišli v paketu s tvojim dragim ali tvojo drago. Ampak ljubezen te pripravi do tega, da se naučiš tudi iz te situacije potegniti največ. Od tasta sem se naučil, da se denar vlaga in ne kopiči. Ko se vlaga, potem dela brez tvoje aktivne vloge.

Za Višnjo imam že odprt varčevalni načrt. Denarja zanjo nimam spravljenega pod jogijem, ampak preprosto vsak mesec vlagam na njen račun. Ne spreglej nove naložbene priložnosti, ki jih ponuja ALTA. Jaz vlagam v sklad ALTA HEALTH, ker sem prepričan, da bo neustavljivi sodobni tempo življenja poskrbel za dve stvari – vedno nova dognanja in izume, ki bodo poskrbeli za to, da se bo starostna meja ljudi še povečevala, na drugi strani pa si bodo ljudje vsa ta »stara« leta in izgorelost kupovali s tableti in podobnimi rečmi. Drugi verjamejo v tehnologijo, tretji v infrastrukturo. Dejstvo je, da se najde nekaj za vsakogar.

Bistvo osebne evolucije je tudi v tem, da se naučiš skrbeti za druge. Še pred leti sem bil komaj sposoben skrbeti sam zase, v zadnjem obdobju pa sem se priučil tega, kako skrbim za družino. To pomeni, da vzgajam, a se hkrati vedno naučim nekaj novega. Vedno sem imel široka ramena, sedaj je končno tudi nekaj resnih obveznosti na njih. To mi je kar všeč. Ko te življenje prisili, da odrasteš, čeprav si dolgo mislil, da ti tega nikoli ne bo treba.

Del odraščanja je tudi v tem, da prevzameš nase finančno varnost družine. Pri nekaterih je to vloga ženske, pri drugih moškega, nikjer pa o tem ne odloča otrok. Z razlogom, sicer bi živeli v gigantski hiši za punčke in bi se prehranjevali s Kinder jajčki in čokoladnim mlekom. Vseeno ima Višnja že sedaj svoj šparovček. Njen mali prašiček lepo zažvenketa, ko ga potreseš. Tudi na blagajni v trgovini plačuje sama. Kar naj se zgodaj nauči, kako se dela z denarjem, da ne bo imela s tem težav takrat, ko bo sama skrbela za druge.

 

Objava je nastala v sodelovanju s Skupino ALTA

6,026 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*