Najbolj zlobna beseda na svetu

Najbolj zlobna beseda na svetu

Laringitis. Kako hitro se človek nauči novih pojmov, ko nam tej zagrenijo življenje. Ko ga je imela Višnja prvič, sploh nismo vedeli, za kaj gre in smo pristali na urgenci. Od takrat smo nabavili vse možne pripomočke, ki blažijo te napade grla, pa nas še vedno iztiri vsakič, ko se pojavi. Pri nas je tako, da ko se Višnji pojavi prva svečka iz nosa, smo že na pol poti do naslednje faze, ki jo ponazarjajo divji napadi kašlja in težave z dihanjem. Laringitis sovražim. Laringitis mi gre res pošteno na kurac.

Odkar imamo Višnjo, gledam na zdravje grla povsem drugače. Prej sem verjel, da je dovolj, da spijem borovničke ali dvoje, ko me začne praskati po grlu. Sedaj vem, da je situacija nekoliko bolj kompleksna in sem se je tako tudi lotil.

Žal je tako, da sem v našem majhnem prostoru do neke mere medijska osebnost, še posebej zato, ker delam na lokalni televiziji. Raje ne pomislim na to, koliko let so mi govorili, da to ni primeren šiht zame, ker foflam in požiram besede. Ampak sem toliko let vadil, da danes govorim in berem že veliko lepše. Daleč od tega, da ne morem še precej boljše, ampak napredek je očiten.

Kot se rado zgodi, so me zlobne puščice drugih samo spodbodle, da sem dal še več od sebe. Zavedam se, da je zdravje glasilk zame ključnega pomena. GeloRevoice pastile za grlo nudijo učinkovito zaščito ustne votline in sluznice grla, ki sta lahko razdraženi zaradi različnih vzrokov. Uporaba pastil GeloRevoice odpravlja hripavost, simptome bolečega grla in žrela ter lajša suh kašelj. Seveda zaradi tega nisem opustil občasnega in zmernega uživanja domačih borovničk. Preventive ni nikoli dovolj.

Pri meni imajo viroze precej ustaljen ritem – najprej me zapeče v grlu, temu sledi šmrkanje in na koncu še kašelj. In najbolj sovražim prav dražeče grlo. Morda zato, ker vem, da je to šele prvi korak pri prebolevanju bolezni, morda tudi zato, ker ponavadi najslabše spim ravno takrat, ko me muči grlo.

Laringitis. Kakšna grozna beseda. Verjetno ima vsak od staršev kakšno teh besed, ki ga zmrazi do kosti ob sami misli nanjo. Sedaj se tolažim s tem, da je menda po petem letu otroka to bistveno lažje. Ker pa je na poti še ena štručka veselja, smo to mejo prestavili za nedoločeno število let v prihodnost. Kaj češ, življenje ni potica. Iskreno upam, da bom pri štiridesetih nekje globoko vdihnil. Potem pa bo počasi že čas za penzijo.

Prepričan sem, da slehernega starša nič niti približno ne boli tako močno, kot je to neutolažljiv jok njegovega otroka. To boli bolj kot vsaka osebna bolečina ali stiska. Stiskaš svojo malo kepo veselja in jo tolažiš, ob tem pa si želiš le to, da bi lahko vso to bolečino prevzel nase. Pa ne gre. Skupaj moramo to prebroditi, druge ni.

Najlepši spanec je tisti, ko nihče v moji bližini ne kašlja, kiha, joka ali jamra. To so noči, ki staršu pomenijo največ.

Ker je bila ta zima za nas res naporna, sem začel toliko bolj ceniti dni, ko smo vsi zdravi. Takrat se lovimo, ležimo v travi, smejimo in uživamo v brezdelju. Danes veliko bolj cenim zdravje kot sem ga še pred leti. Danes mi je pomembno le to, da smo vsi optimalni. Ker potem imamo izpolnjene čisto vse pogoje, da smo tudi resnično srečni.

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Medis

7,090 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*