Ali si tudi ti interaktivna lajdra?

Ali si tudi ti interaktivna lajdra?

Kakšni so simptomi bolezni?

  • Mobitel je vedno na vidnem mestu.
  • Vsako obvestilo posebej pregledaš.
  • Lajki te razveselijo, manj njih te jezi.
  • Primerjaš svoje številke z drugimi.
  • Preveriš družabna omrežja takoj, ko vstaneš in to je zadnja stvar, ki jo narediš, preden greš spat.
  • Pogosto ne poslušaš ljudi okoli sebe, ker skrolaš po ekranu.
  • Če ga ne preveriš dovolj pogosto, si slabe volje.
  • Če nekaj časa nič ne objaviš, si slabe volje.
  • (tukaj lahko prosto dodaš še sedem tebi lastnih simptomov)

 

Ali obstaja zdravilo za to bolezen?

Pametni telefon spravi nekam, kjer ga ne vidiš. Izklopi zvonjenje in ga preglej le vsakih nekaj ur. Isto velja za komp. Živi v trenutku.

 

Večer je. Četrtkov večer, nič posebnega. Razmišljam, kaj bi počel, pa se nič pametnega ne domislim. Lahko bi kaj gledal. FB in IG sem že večkrat preletel, ampak zvečer se le redko tam zgodi kaj pametnega. Še Vero app  sem si naložil, pa ta beta verzija deluje sumljivo počasi. Potem pa se vprašam: ali sem postal odvisen od vseh teh telefonov, družabnih omrežij, lajkov, trenutnih zadovoljitev in brezpredmetnega analiziranja, kaj je komu všeč in kaj drugemu ni?

Verjetno sem že do neke mere odvisen od vsega skupaj. Lahko bi se tolažil s tem, da me v to na nek način sili poklicna pot, ki sem si jo izbral, pa je to le izgovor. Tekmujem sam s sabo, kateri post bo imel več lajkov. Tekmujem z drugimi, kdo ima več sledilcev. Ob vsem tem pa pozabljam, da v virtualnem svetu ni prostora za realno življenje.

Vsakemu od nas se je že kdaj zgodilo, da se je na pločniku kdo zaletel vanj, ker je buljil v svoj telefon. Sprašujem se, koliko lepih stvari zamudi tak človek. Nasmehov, prijaznih pogledov, zabavnih naključij in podobnega. Morda je šla ljubezen njegovega življenja pravkar mimo, pa ni imel časa, da jo opazi. Zato ker si je dopisal z eno drugo, ki bi lahko bila, vsaj po profilki sodeč, kar huda.

Postavil sem si par preprostih pravil. Ko sem s prijatelji na pijači, telefon ne sme biti na vidnem mestu. Če ga postavim na mizo, s tem sporočam mojim gostom, da mi je vseeno za njih, ker jih lahko v sekundi zamenjam za nekoga drugega, nekoga navideznega. Če mi mala reče, naj dam telefon stran, sem občutno predolgo na njem. Ker upam, da se bo ona kaj bolje spopadala s tem, kot se njen stari, ki se sicer trudi, a se še vedno lovi. Glavno je to, da se resnično trudim, da nisem na telefonu, ko sem v družbi ljudi. Tako lahko čas ubijam takrat, ko sem sam.

Tako je ljudem danes postalo pomembnejše, kaj nosijo v hlačnem žepu ali torbici kot pa tisto, kar sunkovito bije v njihovem prsnem košu. Namesto da bi stvari doživljali s srcem, jih olepšujemo s filtri. Namesto da bi uživali z osebo, ki je ob nas, iščemo poceni nadomestke nekje drugje. To boli. Še posebej, če se vsega tega zavedaš, pa še niši našel optimalnega izhoda iz te situacije.

Tudi pri tem zapisu bom preveril, kakšen odziv je doživel. Koliko klikov in koliko srčkov. Žal je to danes edino merilo. Vendar delam majhne korake v pravo smer. Namesto vsako uro bom preveril FB in IG vsaki dve uri. Ko to dosežem, bom veliko bližje zastavljenemu cilju. Ta pa pravi, da jaz upravljam svoja družabna omrežja in ne ona mene.

Pa saj je verjetno podobna situacija pri mnogih, če ne kar večini. Uspeh merimo na podlagi tega, kakšen odziv bomo dobili od kopice ljudi, ki jih ne poznamo. Svet številk. Tako smo izgubljeni v teh številkah, da je kar malo tragikomično, da nam je število sledilcev postalo pomembnejše od tega, kakšna je številka na našem bančnem računu.

Tako smo danes vsi interaktivne lajdre. Dokler nam bodo lajki, sledilci, komentarji in reposti pomembnejši od lepega pogleda ali prijazne besede, smo se ujeli v past, ki se ji reče svet družabnih omrežij, ki je v svojem bistvu vse, samo družaben ne. Stike nam olajšajo do te mere, da ne rabimo nikogar več poklicati, videti ali spoznati. Bljak!

Živjo, sem Jure in sem interaktivni odvisnik. Menda je to, da priznaš svojo odvisnost, prvi korak pri temu, da se je losaš. Kaj bom danes dobrega storil? Če mobitel zavibrira, ga ne bom takoj pogledal. Če mi ikonice oznanjajo polno nekakšnih novih obvestil, bom počakal na pravi čas, da jih na hitro preletim. Vmes bom več časa posvečal hčerki, ženi, še psa bom peljal na daljši sprehod. Pa pri tem ne bom prek aplikacije štel korake samo zato, da bom rezultat kasneje repostal v upanju, da danes nihče še ni zmogel take razdalje.

 

5,242 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*