Okroglo ni napačno

Okroglo ni napačno

Bil sem debel otrok. Sicer tudi srečen, ampak ta debelost v zgodnjih najstniških letih te kar zaznamuje. Rodil sem se v času, ko se te na telesne hibe opozarjali na vsakem koraku. Čeprav sem bil deležen marsikatere težke besede, sem zaradi tega razvil debelejšo kožo. In sedaj, dve desetletji kasneje, sem v precej boljši telesni formi kot velika večina tistih, ki so me s takim veseljem oklicali za debelega v letih, ko sem se še razvijal, tako fizično kot psihično.

Tako da je bil to kar prikrit blagoslov. Čeprav sem zelo rad jedel, sem se prehranjeval slabo. Junk food na vsakem koraku. In to se je seveda poznalo. Ko pa sem opazil, da to začenja vplivati tudi na moje zdravje, sem se odločil, da imam le eno telo in bom poskrbel zanj.

Zadal sem si, da se lotim redne telovadbe in da spremenim svojo prehrano. Ker sem bil vedno športnik po duši, s prvim nisem imel težav, v drugo pa sem vložil več truda in predvsem poguma. Z leti sem to precej izpopolnil. In prišel do tega, da danes jem sorazmerno zdravo in uravnovešeno.

Vedno sem zagovarjal dejstvo, da je človek v svojem bistvu vsejeda žival. Ne podpiram tistih, ki trdijo, da se začnejo tresti, če v celem dnevu niso pojedli vsaj nekaj mesnega, niti me ne prepričajo tisti, ki prezirajo vse, kar je živalskega izvora, pa naj gre za mleko ali skuto. Torej sem se moral toliko bolj spoprijateljiti z zelenjavo.

Čeprav rad poizkušam nove stvari, pa so bili novi Argetini zelenjavni namazi tudi zame precejšen izziv. Okusi, kot so rdeča pesa in hren, črne olive, humus natur in podobno so stvari, ki so mi precej tuje. Ampak sem jih v luči raznovrstnosti preizkusil in moram priznati, da niso slabi, sploh ne.

Želel sem deliti nasvet, bolje rečeno recept, kako doma uporabljamo namaze. In sem prišel do naslednjega zaključka – zakaj bi kompliciral, če pa to ni v meni? Moj recept je tak, da vzamem ene tri namaze in klasične grisine, se z malo usedeva na kavč, naštimava Super krila ali Robocar Poli in grisinčke namakava v namaze. Dobro je, zdravo je in kar je morda še najpomembnejše, sila enostavno za pripravo.

Kdor jih še ni poizkusil, resnično ne ve, kaj zamuja.

Ljudje svoje telo (pre)pogosto jemljemo za samoumevno. Vanj mečemo slabo in hitro pripravljeno hrano, nimamo časa, da bi vse skupaj v miru prežvečili, pogoltnili, kaj šele prebavili. Potem pa se pojavijo razne želodčne težave in še marsikaj hujšega. Vedno me je presenetilo to, da so ljudje pripravljeni delati preveč, zato da bi zaslužili nekaj več, s tem si uničijo zdravje, potem pa plačujejo za to, da ga poskušajo vrniti nazaj. Če bi delali manj in zaslužili manj, pa bi živeli bolj umirjeno življenje in bolj zdravo jedli, ne bi potrebovali plačevati zdravnikov in bi bili vsi srečnejši. Ampak to je le moja preprosta teza.

Kdor je, zlo ne misli. Kdor zdravo in raznovrstno je, še toliko bolj zadane tarčo v sredino. V hrani bi morali uživati in jo spoštovati. Ker sem veliko boljši jedec kot kuhar, se držim tega, kar mi gre bolje od rok. Velika večina nagrad, ki sem jih prejel v svojem življenju je bilo povezanih s tem, da se bil razglašen za zlato ptičko. In s tem ni nič narobe. Vsaj pojedel sem vse do konca in vedno prosil za repete, kar so sanje sleherne babice na zemeljski obli.

Tako da trikrat hura za vse zlate ptičke sveta!

Objava je nastala v sodelovanju z Argeto

4,402 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*