Srečen trebušček = srečen kožušček

Srečen trebušček = srečen kožušček

December je zame čas prazničnih večerij. Z razlogom sem jih omenil v množini, ker jih imamo več. Imamo Miklavževo večerjo s cimri iz študentskih dni (nekdaj štirje smo se v nekaj letih razširili v enajst posameznikov in štiri družinske celice), božično večerjo pri prvem Višnjinem dedku, naslednji dan božično kosilo pri njenem drugem dedku in novoletno večerjo pri moji bakici. To so tradicije, ki me razveselijo. Ker smo, ne glede na vse, vedno vsi na kupu.

Kamin, pisane nogavice, darila, obložena miza, polna domačih dobrot, božične pesmi na radiu in gužvanje na kavču. To je zame smisel vsega skupaj. Čeprav se med letom pogosto raje izognemo eden drugemu, smo za praznike radi skupaj, čeprav vse skupaj morda že kar malo diši po osladnem.

In rad imam polno mizo. Čisto res, ko poskusim vsakega po malem.

In če babice razumljivo ustvarjajo nekakšne staromodne kulinarične čudeže, kjer prevladujejo matevž, zelje, repa, krvavice, potica in domače vino v plastenki radenske, smo mi malo bolj podvrženi eksperimentiranju. Tako smo se odločili, da bomo za letošnjo praznično večerjo pripravili jastoga.

Če sem iskren, ga bo bolj pripravljala lepša polovica družine, jaz bom kvečjemu za sila pomembno moralno podporo.


INTERMEZZO – recept

Široki rezanci z jastogom:

Kaj potrebujemo? 1 Deluxe jastog, 1 šalotka, 1 strok česna, nasekljan paradižnik, 1 žlička paradižnikove osnove, široki rezanci Deluxe, 1dcl belega vina, sol

Zavremo velik lonec vode, rahlo solimo in vanj potopimo celega jastoga. Pripravimo ledeno kopel za jastoga. Ko se ohladi, odstranimo lupino s škarjami in ven poberimo meso (očistimo ga pod vodo). Za omako na olivnem olju popražimo nasekljano šalotko in strok česna, dodamo vejice timijana, paradižnik in vino ter pokuhamo, da se zgosti. Po okusu solimo. Zavrimo lonec za široke rezance, solimo, dodamo malce olja in malo pokuhamo. Narezane koščke jastoga dodamo v omako. Široke rezance odcedimo, vmešamo v omako in dodamo par žlic olivnega olja. Bon appetit.


Zakaj ravno jastog? Ker se mi zdi, da je v vsaki reklami med polčasi nogometnih tekem, ki jih gledam po televiziji. Ker imam rad izzive tudi za mizo in ker me bo jastog prisilil, da ne bom prehitro pojedel preveč. Ko sem na morju, vedno naročim testenine z rakci in ne tiste z gamberi. Ker si želim izboriti vsak slasten zalogaj. Poleg tega pa se, kot večina moških in malih otrok, vsake toliko rad zapacan. Ko ga bom dokrajčil, bom iz preteklih izkušenj moral kar pod tuš. Najprej zdravje, pol kultura, kakopak.

Bistvo praznikov pa je najpogosteje v občutkih. Tisto, kar ostane z nami vsa ta leta. Čeprav sem od bakice vsako leto dobil pižamo (koliko pižam pa človek sploh potrebuje?), mandarine, ker so mi bojda vedno primanjkovali vitamini in štumfke, ker te v noge pa res ne sme zebsti, je imel ves ta obred mnogo več kot le obdarovalno vlogo. Spet je šlo za to, da smo bili skupaj. Vsi in vsak s svojimi napakami in čudaštvi, ki pa so vsaj v takih trenutkih povsem nepomembni.

Najlepši spomini prazničnega časa v mojem otroštvu so tisti, ki smo jih preživeli na treh lokacijah – za mizo, na kavču in pred kaminom. Kot okrogel, a posledično predvsem srečen otrok, je polna miza domačih dobrot nekaj, kar bi moralo biti po mojem skromnem mnenju dosti pogosteje na našem koledarju. Zakaj le ob posebnih priložnostih, zakaj ne vsak teden? Res pa je, da stvari, ki so bolj poredko na tapeti, toliko bolj cenimo. Srečen trebušček v srečnem kožuščku.

Ne komplicirajte. Ne obupujte in nikar preveč ne načrtujte. Povabite familijo na kup, v štacuni nabavite veliko mandarin in čokolad z lešniki, nekaj dobrega skuhajte, se skupaj posedite za mizo in predvsem uživajte v družbi eden drugega. Danes so dovoljene sanje, že čez nekaj tednov bo na sporedu turobni januar. Uživajte na zalogo.

Objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija

5,472 total views, 10 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*