Lebdenje

Lebdenje

Neimenovani irski filozof – neimenovan je seveda zato, ker sem njegovo ime pozabil takoj, ko sem ga površno prebral – je rekel nekaj v smislu, da imamo prvič v zgodovini človeštva možnost, da delo prilagodimo svojemu načinu življenja in ne, da bi življenje prilagajali delu. In da bi bili nori, če tega dejstva ne bi izkoristili.

Eden mojih prijateljev je dejal, da si lahko danes izmislimo poklic in tako počnemo to, kar nam je resnično všeč. Ko neskončno velike tovarne in multinacionalke postaja vedno redkejše, je nastopil čas za novo rešitev. Starejši prijatelj mi je dejal, da moja generacija doživlja delo kot kakšen hobi in s tem sem se v precejšnji meri strinjal. Ko ugotoviš, koliko življenja dejansko preživiš na šihtu, si skoraj nor, če ne počneš nekaj, kar ti ni všeč.

Seveda potem nastopi neskončno število ugotovitev, ki se vedno nadaljujejo z … ampak. Počel bi, kar mi je všeč, ampak moram plačevati račune. Počel bi, kar mi je všeč, ampak tega nihče ne bi razumel. Počel bi, kar mi je všeč, ampak to ni pravo delo. Ampak je okrutna in sprevržena beseda, ki ne bi nikoli smela zapustiti naših ustnic. Ampak, ampak in ampak pogojujejo naša dejanja do te mere, da nekaj opustimo še preden sploh poizkusimo. Ampak danes je drugačen dan. Danes boš poskrbel zase.

Delo = strast

Imel sem sila prijetno izkušnjo, ko sem šel na voden ogled Založbe Mladinska knjiga in si ogledal, kako nastajajo knjige, moje večerne ljubice vseh starosti in oblik, ki me vseskozi spremljajo že od malih nog. Najbolj pa sem si zapomnil možaka, ki je o svojem »delu« govoril s tako strastjo in ljubeznijo v glasu, da sem mu kar nekoliko zavidal. To, to hočem početi! Nočem njegovega dela, ampak hočem takšno delo, ki mi bo toliko pomenilo, kot njegovo pomeni njemu.

Trenutno sem v neki zanimivi fazi, ki jo imenujem popolno prepuščanje toku. Nimam pojma, kam sem namenjen, prepričan pa sem, da se premikam v pravo smer. Odgovarjam le za stvari, za katere sem neposredno odgovoren, sicer pa z veseljem prepuščam osebno odgovornost vsem tistim, ki so jo v določenem trenutku in prostoru pravzaprav primorani prevzeti. Lebdim. Če že ne znam lebdeti v morju, kjer vedno počasi, a vztrajno tonem, sem se odločil, da bom lebdel na trdih tleh. To je še večji izziv, vsaj tako se mi zdi.

To lebdenje mi omogoča, da počnem več stvari, ki so mi všeč in za katere si nikoli nisem predstavljal, da jih bom kdaj počel. Vzgajam sem bil v duhu, da si lahko srečen, če imaš šiht. Spet sem imel to možnost, da sem vedno iskal svojo pot. In na tej svoji poti sem hitro spoznal, da delo in sreča pogosto nimata skupnega imenovalca. Razen, seveda, če se zavestno ne odločiš, da počneš nekaj, kar ti je všeč.

Delaj to, kar ti je všeč

Ko se z malo sprehajava, imava nekaj skupnih ritualov. Ponavadi glasno pojeva, vpijeva nerazumljive medmete, ki pa so nama sila zabavni in se učiva, da spodbujava eden drugega. Da nama nič v svetu ni nedosegljivo in da je pomembno to, da sva sita, naspana, srečna in da naju doma čaka mamica. Kaj drugega si naj človek sploh še želi?

Sedaj sem bojda v teh letih, ko se spodobi, da imam kaj našparanega, točno določen karierni cilj, poškodovano koleno, uro in pol rekreacije na teden in nekaj večernih ur pred televizijo, kjer nergam nad vsemi tistimi, ki me vztrajno rinejo v drek. Moja realnost je taka, da imam našparanega bore malo (ampak meni zgleda ful veliko!), kariera je zame še vedno povsem nerazumljen in odtujen pojem, kolena so v redu, več težav imam z gležnjem, uro in pol rekreacije na teden sem zamenjal z vsakodnevno 45-minutno vadbo in jogo, televizije skoraj ne gledam, zato pa berem veliko knjig, ne zmerjam drugih, ker nihče drug ni odgovoren za kvaliteto mojega življenja.

Odločitev, da počneš to, kar ti je všeč, je življenjska in pogumna, hkrati pa pogosto nerazumljena poteza. Vendar se je do sedaj izkazala kot edina prava zame. Dokler smo doma srečni in je mala nasmejana, sem dosegel mnogo več, kot sem si kdaj koli lahko zaželel.

Tale pa ne bo neimenovan, ker je eden mojih ljubših. Charles Bukowski je dejal: »My dear, find what you love and let it kill you.«

 

4,891 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*