Čigava ritka je pa to?

Čigava ritka je pa to?

Vrtec prinaša s sabo veliko novosti. Za našo malo pa je malo lažje, ker je že pred skoraj letom dni povsem prenehala uporabljati plenice. V njeni vrtčevski skupinici sta le še dva otroka, ki uporabljata kahlico. Višnja sedaj že zahteva, da gre kar na školjko, ker se zaradi tega počuti bolj odraslo. Ravno danes sva šla prvič na moški WC. Guzico v zrak in vse se je lepo izteklo.

Veliko staršev naju je vprašalo, kako sva jo tako hitro odvadila od plenic, pa za vsem skupaj ni večje zgodbe. Vsakršno izločanje je bilo pri nas vedno sila naravno. Ko je mene pritisnilo, sem to mali povedal in kmalu je želela videti, kako to sam opravim. Pri mamici podobna zgodba. In tako je zelo hitro sama izrazila željo, da bi poskusila na kahlici. Ko pa jo je enkrat vzela za svojo, smo plenice pospravili v oddaljen kot.

To seveda pomeni, da ji je na začetku pogosto ušlo, ker pač ni dobro vedela, kdaj jo mudi. Ali ko je bila še posebej vesela, vznemirjena ali utrujena. Nič ne de, to se da vse pobrisati. Tudi s kakanjem nismo imeli resnih težav. Če jo je pritisnilo kje zunaj, nama je to povedala in se je pač podelala na travo. Ker imamo psa, imam v vsakem žepu vsakih hlač vsaj eno »drek« vrečko, tako da sem bil tudi na to vedno pripravljeni.

Težko je to posploševati. Vendar je za otroka precej lažje, če ima vsakršno izločanje za povsem naravno. Ko bo star nekaj let, si ne bo nikoli zaželel, da teče naokoli po dve uri v pokakani plenici, saj ni nor. Pa še plenice so drage, to ni poceni šport.

Mi imamo dve kahlici doma, ko je bila še malo manjša, smo imeli eno vedno še v prtljažniku avta, da je bila res vedno na dosegu roke. Sedaj smo preskusili še pametno kahlico. Pametni izumi za neumne ljudi, sem vedno trdil. Pametna kahlica Babypatent je poskrbela za pravo revolucijo in olajša uvajanje na kahlico tako za starše kot za malčka. Bom predstavil zgodbo na čim bolj enostaven način: Vzameš eno biorazgradljivo vrečico za splakovanje iz zalogovnika (vrečke so priložene) in namestiš obe strani podloge pod sedež. Po končani uporabi kahlice stopiš na ročico, da zapreš splakovalno vrečico in jo odplakneš v stranišče. Veliko lažje res ne gre. Brez pranja, brez vonja in brez dotika.

Kar je nas pri novi kahlici še posebej navdušilo je dejstvo, da je sila majhna in nevtralna. Nikoli nisem razumel, zakaj so vse kahlice velike kot vesoljske ladje in kričečih barv. Ker je majhna in simpatična, jo je za svojo takoj vzela tudi naša mala. In še pri potovanjih se je izkazala za sila priročno. Majhna, nevpadljiva in lahko prenosna, kaj češ lepšega.

Te brezpredmetne fame o težavah z izločanjem imamo predvsem odrasli. Otroke fekalije v pravilu navdušujejo, radi o njih govorijo in jih razkazujejo vsem, ki so jih pripravljeni poslušati ali pogledati. Kakci so top! Grozen občutek je, če začneš šteti dni odkar se je tvoj otrok zadnjič konkretno podelal. To je tabu tema le v glavah »trapastih« odraslih, otroci najbolje vedo, da je to nekaj povsem naravnega.

Kako navadiš otroka na kahlico? Tako da gre s tabo na WC. Jaz sem imel vedno težavo, da sem opravil veliko potrebo, če je bil kdo v bližini. Odkar imam malo dete, s tem nimam več težav. Enkrat se je oklepala moje noge, pa mi je vseeno uspelo. Drugič sva pela pesmice. Tretjič sva si podajala žogo, jaz na školjki in ona na hodniku. Vidiš, tako me je otrok spet naučil več, kot sem jaz njega.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem MiniMe

6,505 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*