Ne podcenjuj očkov. Nikoli in nikdar.

Ne podcenjuj očkov. Nikoli in nikdar.

Vedno sem govoril, da so ženske najbolj čudovita bitja na svetu. In mame so zame ženske z dodano vrednostjo, torej še stopničko višje, najvišje, višje sploh ne gre. Vendar kot moški in predvsem najbolj srečen očka opažam, da so ženske in mamice iskreno diskriminatorne, ko gre za očke in njihovo vzgojo.

Ne jemljejo nas resno. Ne zaupajo nam. Ko je dojenček nekaj ur sam z nami, so kar nekoliko presenečene, da je še živ, ko pridejo domov.

Včeraj sem drugič gledal film Pursuit of happyness z Willom Smithom v glavni vlogi. Čeprav še zdaleč ne gre za kakšen filmski presežek, pa v njem vidimo kar nekaj stvari, ki opredeljuje današnjega očeta. Dejstvo, da je povsem predan svojemu otroku, da bi zanj naredil vse in da je pripravljen podrediti vse v svojem življenju samo zato, da bo njegov otrok srečen. Ker se zaveda, da je njegova sreča neposredno in neločljivo povezana s tisto svojega malčka.

Današnji očka je samozavesten, ljubeč in nekdo, ki neznansko uživa v družbi svojega otroka. Kar poglejte jih na igriščih, kjer lovijo eden drugega, se glasno smejijo, valjajo po tleh in tečejo za žogo. V igri z otroci opazim veliko več očetov kot pa mamic. Kljub temu pa le redko slišimo kakšno pohvalo. Ker smo samoumevni ali pa preprosto spregledani.

Mamice imate svoj dan. Za očkovega sploh ne veste. Ženske imate svoj dan. Moškega pozabite, pa je samo dva dni kasneje. Ko se očka ukvarja z vašim otrokom, kolegici veselo poveste, da kar naj skače z njim, da bo tudi vam malo luštno. Kot da ta isti očka ni bil z vami pri vseh nosečniških pregledih, na starševski šoli, pri desetih urah poroda, pri vsakem obisku pediatra ali na igralnicah. Vedno je s tabo. In še vedno je njegova vloga marginalizirana, prepogosto spregledana.

Današnji očka se trudi po svojih najboljših močeh. Pogosto mu spodleti, ampak truda mu nikoli ne more nihče očitati. Jaz sem pri svoji hčerki v zadnjem obdobju doživel preboj. Dolgo je v vsaki stiski iskala uteho mamice, sedaj vedno pogosteje pokliče tudi mene. Steče mi kot nora v objem, tako da me skoraj zbije po tleh. Pove mi, da me ima rada in da bi se najraje igrala z mano. To so bile prej besede in dejanja, ki so bile rezervirane le za mamico.

V to, da me sprejema za skoraj enakovrednega starša, sem vložil ogromno časa in truda, pa mi ni žal niti sekunde ali atoma energije. Očetje nikoli v življenju otroka ne bomo imeli tako pomembne vloge, kot jih imajo mamice. Otrok je v njih rastel, iz njih prišel in se k njim vrača. Ampak ne pozabite, drage mamice, da je imel ta isti otrok na vsakem svojem koraku tudi neverjetno pomoč in spodbudo svojega očeta, ki je vanj verjel in ga je imel vedno rad.

Srečna družinska celica je zame tista, ki je sestavljena iz enakovrednih delov in ljubečega odnosa. To pomeni, da očka ni manjvreden. Bil je zraven ob porodu, čeprav najverjetneje ni točno vedel, kaj tam počne. Ko je bil otrok bolan, ponoči ni zatisnil očesa, ker je razmišljal le o tem, kaj lahko naredi, da bo njegovi ljubezni bolje. In ko otrok ni mogel spati, ga je prenašal v svojih rokah, hodil gor in dol po sobi in si izmišljeval uspavanke.

Mamice ste še vedno najbolj čudovita bitja na svetu, brez konkurence. Vseeno pa ne pozabite, da je vaš otrok tako nasmejan, samozavesten in srečen tudi zato, ker ima ob sebi ljubečega očka. Tako da ni čisto nič narobe s tem, če tega istega očka kdaj tudi pohvalite. Tudi on ima svoje dvome in skrbi. Tudi on ponoči pogosto ne spi. Tudi on je le človek. Navzven trd in neomajen, globoko v sebi pa nekdo, ki čuti, da delajnekaj prav, čeprav mu to okolje le redko priznava. Pravi očka je tisti, ki največjo srečo vidi v svojem otroku in se je za to srečo pripravljen boriti vsak dan.

Zato, drage mamice, najboljša bitja tega sveta, povejte svojim partnerjem, da tudi oni niso ravno slabi in da jim gre to starševstvo kar dobro od rok.

 

6,509 total views, 3 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*