Velik korak za mamico, majhen za Višnjo?

Velik korak za mamico, majhen za Višnjo?

Odločitev, da Višnje lani z dopolnjenim prvim letom še nismo vpisali v vrtec, je prišla čisto spontano. Jaz sem po izteku porodniške ostala doma in delala od doma le za deljeni delovni čas, Jure pa kot novinar prav tako dela v večini od doma. Zato sva se odločila, da si bova skrb za Višnjo nekako porazdelila in se nama vpis v vrtec ni zdel smiseln.

Priznam, da sem pri sebi vseeno razmišljala, če sva se odločila prav, saj bi mi nekaj časa zase po porodniškem dopustu zelo prijalo. Tako pa sem dopoldneve še naprej preživljala v družbi živahne enoletnice 🙂 Ko pa je prišla zima in je nastopil prvi val viroz, katerim smo se brez težav izognili, sem vedela, da sva se odločila prav.

V bistvu je bilo to zadnje leto eno izmed lepših, čeprav sem zvečer, ko je Višnja končno zaspala, večkrat delala pozno v noč ali pa utrujena omagala na kavču poleg Jureta. Vseeno pa mi bodo bolj v spominu ostali dopoldanski sprehodi z mojo malo, kavice na jesenskem sončku, nabiranje prvih zvončkov, skupno popoldansko dremuckanje po kosilu in igranje na otroškem igrišču, med tem ko smo čez ograjo opazovali otroke, ki so se igrali na vrtčevskih igralih. Letos bo med njimi tudi Višnja …

Ko to pišem, se mi nabirajo solze v očeh in resnično mi je težko. Pa ne zato, ker bi se bala, da Višnji v vrtcu ne bo lepo ali da za njo ne bodo dobro poskrbeli. Zaupam vzgojiteljicam in prepričana sem, da se bo Višnja privadila na novo rutino in da bo rada hodila v vrtec. Težko mi je, ker se zaključuje obdobje in čas, ki je bil samo najin. Ti dve leti sva bili praktično neločljivi in uživala sem v družbi z mojo hčerkico. Vem, da toliko časa kot sva ga do sedaj preživljali skupaj, ne bova nikoli več.

Zavedam se, da ta moja občutja prehajajo tudi na Višnjo, zato se trudim, da grem preko njih in Višnji čim bolj približam misel na vrtec. Že kakšen mesec hodiva na sprehod do njenega vrtca, tako da ji je pot dobro poznana. Ve, da je to njen vrtec in kako se imenuje ter da bo tu preživljala čas z vrstniki, medtem ko bova z Juretom v službi. Na temo vrtca sva prebrali tudi nekaj knjig, ki jih je z zanimanjem poslušala. Razložila sem ji, zakaj so v vrtcu vzgojiteljice, da jih lahko prosi za pomoč in da ji bodo v oporo, ko ji bo težko. Ker je Višnja stara že dve leti, večino stvari razume in ji je malce lažje razložiti namen vrtca in dnevno rutino, ki tam poteka. Upam, da ji bodo te priprave koristile in ji bodo v pomoč.

V petek je tako za nas velik dan. Imam občutek, da bo skoraj večji zame in Jureta kakor za Višnjo J Vsekakor bomo šli v to novo obdobje pogumno in pozitivno, z mislijo na najboljše. Veliko poguma in sreče želimo tudi vsem ostalim malčkom, ki letos prvič stopajo skozi vrtčevska vrata in pa tudi tistim, ki se ponovno vračajo po brezskrbnih počitniških dneh.

Poljub, Maroltovi*

 

11,552 total views, 4 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*