Jaz imam tebe, ti imaš mene

Jaz imam tebe, ti imaš mene

Nisem vedel, ali so jo popikali komarji ali ima vodene koze ali peto ali šesto bolezen. Jaz nisem za te medicinske reči. Vendar ji je vročina vztrajno naraščala, tako da sem sklepal, da tudi tigrasti komarji ne premorejo take peklenske moči. Vnovič sem jo spoznal, tokrat njena dva povsem različna obraza. Najprej je bila povsem izmučena, brez kakršnekoli prave življenjske energije, potem ji je vročina upadla in je zopet postala tisti nasmejan deklič, ki mi vsak dan znova ukrade srce.

Spremljaš jo, ko se bojuje z boleznijo, vročino, neprijetnimi občutki in si želiš le to, da bi vse to prevzel nate, pa čeprav sam sovražiš bolečino in bolezni, sovražiš vse, kar te priklene na posteljo. Vseeno se ti ne zdi pravično od življenja, da razoroži tako pristno in nebogljeno bitje, ki se prebije skozi vsakdan z nepojemajočim nasmehom na obrazu.

Tukaj smo moški zopet drugorazredna bitja. Sicer se trudimo in naredimo vse, kar je v naši moči, da je otroku vsaj za trenutek bolje, ampak skoraj vso uteho naši mali knedli veselja najdejo v svoji mami. Pred nekaj tedni sem se pogovarjal s starejšim možakom, ki je v svoji mladosti pomagal oskrbovati ranjene partizane, ki so se skrivali v neobljudenih kotičkih Kočevskega Roga. Rekel je, da je videl ogromno moških na njihovi smrti postelji, pa so vsi po vrsti v svojih zadnjih trenutkih klicali po svojih materah, nihče po očetih. »Mama je res pravo zlato«, je dodal. In to potrjujejo iz dneva v dan.

Sicer je mala sredi sila simpatičnega obdobja, ko odkriva skrivnosti jezika. Govori veliko in zelo rada (kar me nekoliko skrbi), midva z drago pa se po najboljših močeh trudiva, da čim hitreje osvojiva znanje njene otroščine. Zavoli = izvoli. Primer: Zavoli, mami, paradajzek. Zvonik = voznik. Primer: Očka, nariši avtobus in zvonika. Katarina = nektarina. Primer: Katarino bi jedla, katarino! Sila simpatično, kaj ne?

Na tisoč različnih načinov nam otroci polepšajo vsakdan. Nam, zdolgočasenim odraslim, ki smo pozabili, zakaj je vsaka malenkost lahko najbolj čarobna. Danes sva s skupnimi močmi ugotovila, da bi lahko našega psa Snoopyja klicala kar Pingl in to se nama je zdelo tako zabavno, da se nisva mogla nehati krohotati.

Šele ko nam nekaj tako surovo izsrka to življenjsko slo iz otroka (jebi se, bolezen, pick someone your own size), se zavedamo, zakaj je v vseh tistih predvidljivih akcijskih filmih vsak starš pripravljen žrtvovati svoje življenje, če to pomeni, da reši otroka. Ker je bilo naše življenje pred njimi tako nepomembno in dolgočasno, da si ga brez njih ne moremo niti predstavljati.

Brezpogojna ljubezen je bila zame nedoločljiv pojem, dokler se pred skoraj dvema letoma nisva z malo prvič zagledala. Najprej nekoliko nezaupljivo, a sva se hitro razorožila. Jaz imam tebe, ti imaš pa mene, sem ji čisto tiho dejal, ko sem jo prvič držal v svojem naročju. To ji še vedno ponavljam vsak dan. To je za naju tako naravno, kot je za ostale pozdrav dober dan.

Ko bom velik, bom spet otrok.

 

7,987 total views, 2 views today

2 Comments

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*