Moji tatuji, moja zgodba

Moji tatuji, moja zgodba

Ali jih imaš ali jih nimaš. Če imaš enega, jih hočeš več. Tvoje telo je brez njih pusto in dolgočasno. Tatuji so del mene, tako kot so del mene praske življenja, ki se figurativno ali dejansko poznajo na mojem telesu. Odgovarjaš na neumna, a pogosta vprašanja. Zakaj si se tetoviral? Ker sem imel preveč časa in denarja. Pa gre to stran? Seveda, če le dovolj dobro in dolgo podrgneš. A veš, da si jaz tega ne bi nikoli dal? Kakopak, ker sva si povsem ista. Hvala ti za ta nasvet, zaradi tega je moje življenje precej bolj polno.

Si predstavljaš, da bi bila situacija obrnjena? Pride model, ves počičkan do nekoga, ki je pust kot februarski trojanski krof, in ga vpraša: »Kaj pa je s tabo, da nimaš nič na sebi? A se ti zavedaš, da boš celo življenje nezanimiv?« Kot pravi Johnny Depp, moje telo je moj dnevnik in moji tatuji so moje zgodbe. Za vsakim od njih je nekaj, kar ti je pomembno. In to je namenjeno temu, da vas popeljem skozi svojo zgodbo.

Moj prvi »greh« sega v zgodnje študentske dni, ko sem si na hrbtno stran desne roke napisal misel Samuela Becketta, znanega irskega pisatelja, ki smo ga vsi spoznali v Čakajoč Godota. »Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.« Moje življenje takrat je bilo polno napak. Še vedno je, vendar sem takrat potreboval nekaj, kar mi je v vsakem trenutku dalo vedeti, da s tem ni nič narobe. Nič ni narobe, če delam napake, če se iz njih tudi kaj naučim.

Dolgoletno tatujevsko zatišje sem prekinil s svojim največjih podvigom. Orientalskim slonom, ki zasega večino moje leve roke nad komolcem. Zakaj? Ker je lep, težak motiv, ker je v njem veliko truda in podrobnosti in zaradi vsega, kar slon, ta mogočna žival, pooseblja. Zelo lojalne živali, ki ljubijo svoje družine in so svoji enormni veličini navkljub skromni in neagresivni. Skupaj ga je moj tatu mojster v treh etapah ustvarjal 12 ur.

Dvojček na podlakti vsake roke. Na levi citat Toneta Pavčka »na svetu si, da greš za soncem«. Na desni Dragotina Ketteja »čez mestni trg luna sanjava«. Prvega spremlja sonce, drugega luna. Oba sta dolenjska rojaka in oba možaka sta bila noro zaljubljena v besede. In t njimi sta počela neverjetne stvari. Pri vsakem citatu je ena črka obarvano rdeče, tukaj pa nastopijo osebni razlogi, ki jih ne bom razlagal.

Na prstancu leve roke ima tetovirano puščico, moja draga pa ima srce. To sta najina poročna prstana, tako da je sporočilnost tega dejanja več kot očitna.

Na desni strani trupa imam Medvedka Puja, ki se drži balona in poželjivo gleda čebelice in predvsem sad njihovega dela, med. Ko sem se odločal za otroka, mi je šlo malo na otročje. Čeprav to sliko v moji glavi vedno spremlja še ena misel: »It’s hard to bring you down, when you have a balloon.« Skoraj nemogoče, čisto res.

Nazadnje sem si desni biceps ovekovečil z višnjo. Tudi tukaj je vsaka nadaljnja obrazložitev povsem brezpredmetna. Tega kar kušnem, ko sem dobre volje. Najprej tamalo na glavo, potem pa še višnjo na roki.

Vsem, ki razmišljate o tem, da bi se malo počičkali, polagam na dušo, da dobro premislite, kdo bo vaš tatu mojster. Jaz sem ga kar dolgo izbiral in to je Izo Tattoo iz Ljubljane. Razen prvega so vsi moji tatuji njegovo delo in mu povsem zaupam, ker je resnično zame najboljši. Če je bilo kaj neizvedljivo, mi je to takoj povedal. Kako naj skrbim za tatuje tudi. In predvsem si je vedno vzel čas, nikoli ni hitel. Ker to zanj ni obrt, ampak umetnost. Nikoli ne izbiraj svojega mojstra na podlagi cene, nikoli. Najcenejši ponavadi naredijo neprepoznavna skrapucala. Kot je pri vsaki stvari, moraš kvalitetno delo tudi dobro plačati. In prav je tako, kajti tatu te spremlja celo življenje.

Novost na trgu pa je Tattoo Nano Shock od Lux-Factorja. Prvo profesionalno mazilo za nego tetovaž s patentirano formulo za nego in sijoč videz. Ohranja čiste linije, žive barve in enakomernost tetovaže. Tako vsaj pravijo. Na začetku sem bil nekoliko skeptičen, ker sta edini kremi, ki jih poznam, zobna in tista za sončenje, ampak po nekajtedenski uporabi lahko priznam, da pridejo tetovaže še bolj do izraza, tako da sem nad njo navdušen. Tudi moja draga je dodala, da je razlika več kot očitna. Če kdo, se ženske spoznajo na mavže.

Tatu je nekaj, kar je v tebi ali ni. Zanj se ne odločiš čez noč. Ko pa se, se odloči pravilno. Vse tiste fame, da to noro boli, so povsem neutemeljene. Ženske pravijo, da vsaka menstruacija boli bolj kot nekajurno špikanje z mašinco. In imeti moraš trdo kožo. To govorim zato, ker boš deležen trapastih vprašanj in nasvetov s strani vseh tistih, ki mislijo, da njihovo mnenje v tem primeru šteje. Pa je povsem brezpredmetno.

Nekateri ljudje so popisani, drugi v to ne verjamejo. Vsak ima svoj prav. Moji tamali so moje čačke sila zanimive. Kaže na njih s prstom in jih opisuje, jaz pa iz tega sestavim pravljico. Tudi drugi otroci radi pobožajo mojega slončka, ker jih zanima, če bo oživel. In čeprav mi že dobro desetletje nekateri razlagajo, kako se jih bom naveličal, jih še vedno in vsakič znova pogledam z iskreno naklonjenostjo. Moji tatuji, moja zgodba.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Lux-Factor Slovenija

12,286 total views, 2 views today

2 Comments

  • Že na pogled zelooo všečni tatuji, res skrbno izbrani, z zgodbo za njimi pa tudi zelo močni. Menim, da tatu mora imeti neko zgodbo, globji pomen, drugače je bolje, da ga ni. Edino takega z zgodbo bi znala ‘nosit’ in se ga nikoli ne bi naveličala…

  • Tudi jaz imam malo Višnjo in kar nekaj tatoojev višnjevih cvetov 🙂 … odlični zapiski, le tako naprej!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*