Čez očka ga ni

Čez očka ga ni

Ko sem slabe volje, me razvedri. Ko sem dobre volje, me spravi še v boljšo. Moja hčerka je moj vedno aktualen izhod v sili. Ne glede na to, kako se počutim, bo samo s svojo prisotnostjo poskrbela za to, da bom takoj boljše. Vedno bolj sem prepričan, da nismo odrasli tisti, ki »vdihnemo« življenje otroku, ampak da so otroci tisti, ki s svojim rojstvom poskrbijo zato, da naše odraslo življenje sploh dobi smisel.

Najbolj vesel sem dejstva, da je na bližnjem igrišču, kamor redno, vztrajno in z veseljem zahajava, vedno več očkov. Sploh ni pomembno, ali imajo punco ali fanta, igrajo se z njimi, brcajo žogo, brezglavo tekajo naokoli in se smejijo mnogo bolj glasno, kot to počnejo mamice, ki sedijo skupaj nekje v kotu in tercirajo. Očka danes je nekaj povsem drugega kot je to bil očka pred nekaj desetletji. Želimo biti vitalen del vzgoje svojega otroka in tega ne bi zamudili za nič na svetu. Ker – če verjameš ali ne – lahko tudi punco postaviš v gol, pa ji je neverjetno zanimivo in zabavno. Ali jo naložiš v nosilko in skupaj mečeta na koš. Zopet, smeh do nebes.

Večkrat se nam je že primerilo, da se nas je nekaj mladih očetov dobilo v petek zvečer na pivu in smo se pogovarjali o … otrocih. Kaj z njimi počnemo in kar je še najpomembnejše, koliko nam naša mala kepica veselja pomeni. Poleg tega pa nam je seveda obrnila svet na glavo!

Ko je bila moja boljša polovica noseča, sem bral kot nor. Predvsem knjige o vzgoji. In vse so zagovarjale isto stvar, da je očetov doprinos pri vzgoji otroka skoraj enako – če ne kar isto – pomemben kot je mamin. Druga ugotovitev, ki jo nosim s sabo že od prve vrstice dalje pa je ta, ki pravi, da otrok potrebuje le tvoj čas in pozornost. Za vse drugo mu je čisto vseeno.

Najljubša kampanja, ki sem jo do sedaj srečal, je ta, ki želi spodbuditi aktivno očetovstvo in enakomerno delitev skrbstvenih obveznosti med staršema. Na njihovo pobudo sem brez pomisleka postal ambasador kampanje, ker zagovarja vse tisto, kar sam nenehoma ponavljam od prvega dne svoje nove in najlepše vloge starša – da želim soustvarjati otroštvo svojega otroka, razbremeniti svojo drago, ki resnično obvlada vlogo top mamice in poskrbeti zato, da se imamo ob vsem tem fajn.

Včasih napišem tudi kakšno posrečeno misel. Ena teh je zagotovo ta, da nove starše vedno najprej vprašam, če se veliko ukvarjajo s svojimi otroki. Ker je to zame edino pomembno. Če odgovorijo, da nimajo časa za svoje otroke, se pogovor na tem mestu tudi zaključi. Pa ne zato, ker bi jih obsojal, ampak ker so si izbrali pot, ki meni ni blizu in se z njo v nobeni točki ne morem poistovetiti. Jaz verjamem namreč v nekaj drugega. Po dejanjih se oče pozna. Aktivno očetovstvo je nekaj, kar bi moralo biti samoumevno. Pravilo in ne izjema. Aktivno očetovstvo za premik naprej.

Kampanja, ki je na srečo zaživela na pobudo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je nekaj, kar bi moral podpirati vsak starš. Očkati zato, ker bodo prevzeli bolj pomembno, če ne kar odločilno vlogo v vzgoji svojega otroka. Mamice zato, ker bo njihov otrok deležen dveh prepotrebnih vzgojnih prijemov in ker jih bodo s tem njihove kosmate polovice nekoliko razbremenile. Oglejte si novo spletno stran kampanje in vsem priporočam, da rešijo to sila kratko, a zabavno in poučno anketo – http://www.enakostspolov.si/ o tem, kako usklajeno je vaše gospodinjstvo. Ko sem jo rešil sam, sem ugotovil, da bom moral za svoji dve kraljici srca narediti še več. Ker jima želim ponuditi čisto vse, česar sem zmožen.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 

 

19,459 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*