Kdaj je pravi čas, da imam otroka?

Kdaj je pravi čas, da imam otroka?

Vseeno je, če je ponedeljek, četrtek ali Veliki Šmaren. Prav tako ni pomembno, ali je pomlad, jesen ali pusta zima. Bodočega otroka ne zanima, če si plešast, debel ali super len, ful bo vesel, če si vsaj toliko otročji, kot je on sam. Več ljudi me je že vprašalo, kdaj je pravi čas, da imaš otroka. Vsem odgovorim, da to ni časovno opredeljeno. Nekateri ga imajo precej zgodaj, drugi bolj pozno. Midva sva ga imela nekje vmes. Glavno je to, da se za otroka odločiš, ko ga začutiš.

Materinski, očetovski ali starševski nagon se vklopi ali pač ne. Nekateri ga dejansko ne začutijo celo življenje in se zavestno odločijo, da ne bodo imeli otrok, kar povsem podpiram. Ni družba tista, ki diktira naša življenja, ampak svoja pravila določamo sami.

Lahko pa brez težav odgovorim na vprašanje, v katerem primeru otrok za določen par ni rešitev. Če se dva ne razumeta in verjameta, da bo otrok rešil njun odnos. Če se dva dolgočasita v družbi eden drugega in sta prepričana, da bo otrok njuna nova iskrica. Če mislita, da je otrok modni dodatek, nekaj kar izgleda odlično na fotkah. Če si fouš kolegici, ki ga je imela pet let pred tabo. Če te mamica sprašuje, ali bo kdaj dočakala, da bo babica. Če se ti zdi, da so otroci ful in. Nato pa se par, ki ni imel nikoli nobenega pravega razloga, da je skupaj, loči. In kdo ostane na izgubljen nekje med dvema bregovoma? Otrok. In kdo zaradi tega najbolj trpi. Otrok.

Otrok je vedno in, ko vstopi v odnos, ki je nanj pripravljen in si ga iskreno želi. Tukaj ne gre za enostransko odločitev, ampak mora biti za to pripravljena oba. Nedolgo tega sem se pogovarjal s kolegico, ki se je po več letih razšla s svojim fantom. Zakaj, jo vprašam. Odgovori mi, da zato, ker je ona hotela otroka, on pa ne. Povsem sem razumel njeno odločitev, ker je to prepad, ki ga ne moreta skupaj preskočiti.

Otroka začutiš. V tebi raste nek občutek, ki ga prej nisi poznal, zato ga nekaj časa poskušaš razumeti. Vendar nič pri starševstvu ni lahko razumljivo, zato tudi tukaj preprosto obupaš. Pripravljen pa bodi na novo življenje. Na življenje, ki bo precej težje, ko ne boš več ti na prvem mestu, vendar bo na drugi strani ničkolikokrat bolj polno, zabavno in smiselno. Če se nisi pripravljen odreči trenutnemu življenjskemu stilu, potem pač nisi pripravljen na otroka.

Seveda to pišem le za primere, ko se dva za otroka zavestno odločita. Če se zalomi, je situacija povsem drugačna. V to se ne bom spuščal, ker nimam pravice, da ocenjujem zgodbo nekoga, ki je v drugi koži. Če se pa dva odločita za otroka z vso svojo ljubeznijo in predanostjo, je pa to nekaj najbolj čudovitega na svetu.

Danes je starševstvo nekaj povsem drugega, kot je to bilo še pred nekaj desetletji. Iščemo drug stil vzgoje, izkazujemo novo ljubezen. Danes še očetov ni strah priznati, da so noro zaljubljeni v svoje knedle.

V dobi tehnološke revolucije pa imamo novopečeni starši veliko časa v svoji roki pametni telefon. En razlog za to je, da zabeležimo vse, kar se z našim otrokom dogaja, drugi je, da sledimo vsem somišljenikom. To je sicer povsem v redu, dokler zaradi tega ne trpi otrok. Jaz se držim načela, da ga vedno, ko me mala pokliče in visim na telefonu, odložim iz rok. Toliko že razločim njen poziv, da vem, kdaj si iskreno želi mojo pozornost in v tem primeru ji jo tudi namenim. Če ji jo ne bi, se bi ona povsem enako do mene obnašala čez desetletje ali dve, ko bo dovolj velika, da me ne bo več potrebovala za vsako stvar. In verjetno ni hujše stvari, kot če te lasten otrok ignorira. Torej nasvet za vse tiste mamice, ki jih bolj skrbi, če jim bo crknila baterija na iPhone-u, kot pa če njihov otrok pade iz gugalnice. To se vam bo še vrnilo z obrestmi.

Otrok je najbolj čudovita stvar na svetu. Preprosta, ljubeča, iskrena in nezamenljiva. Ko se dva odločita zanj, se odpravita na pot, ki ji ni enake. Nikoli pa ne bodi tako pretenciozen, da si zaželiš otroka iz sebičnih razlogov. Njegova naloga ni, da rešuje razmerje ali polepša družinski portret. Njegova naloga je samo to, da je to, kar je. Največji dragulj življenja.

Pred tamalo sem zvečer v diskačih poslušal Armanda Van Heldna . Danes sem sedemkrat zapored ob štirih popoldne poslušal top štiklc Urca od Čukov. Marsikaj se spremeni.

 

33,701 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*