Nedeljska kolumna #2

Nedeljska kolumna #2

Tukaj sem zajebal že v štartu. Zakaj mora biti to nedeljska kolumna, sedaj pa sem vezan na to, kdaj jo bom napisal in objavil. Veliko bolje bi naredil, če bi jo poimenoval samo kolumna. Nedoločeno. Ko bo, pač bo. Če bo, pač bo.

Ena od pasti, v katero se ponavadi nevede ujamemo starši, je tudi ta, da pozabimo na življenje pred otroci. Vse se spremeni, mi pa seveda tudi. Ampak močno živi smo bili še pred nazivom starša. Tako so za nami najstniška leta, polna čudnih občutij in nerazumljenih potez, ki so nas oblikovala. Leta glasne glasbe. Preizkušanj meja in potrpljenja naključnih mimoidočih. Zapiti vikendi. Posledično meglene nedelje.

Vsak novopečeni starš si mora na novo oblikovati svoje prioritete. Vzgoja otroka je eno najlepših poslanstev v življenju, pa tudi eno najbolj napornih. Jaz sem zavedno dal na osebno »tehtnico« stvari, ki mi pomenijo največ in tiste, brez katerih moja duša ne bo preveč trpela. Otrok je na prvem mestu, to je povsem razumljivo. Sedaj pa je čas, da se organiziram tako, da bova na svoje prišel tako on (otrok) kot jaz. (Pa še partner pa prijatelji pa še kaj bi se našlo).

Tako da je kvantiteto zamenjala kvaliteta. Nimam več 15 prijateljev, s katerimi se vidim večkrat na mesec, imam pa nekaj res odličnih. Nimam več časa, da si ogledam veliko novih serij, lahko pa si najboljšo od njih. Nimam več časa, da ob vikendih spim do desetih in čujem do dveh zjutraj, zato pa prej vstanem in več naredim.

Podobno kot je pri zvezi. Najprej sva bila midva, potem smo bili mi. Brez naju tudi njih ne bi bilo. Torej je predpogoj za uspešno zvezo tudi to, da ne pozabiš na začetke. Da zaradi otrok ne pozabiš na najpomembnejši element družinske celice. Temelj. Vaju. Ne razumem tistih, ki pravijo, da sedaj nimata več časa eden za drugega. Ravno to morata vedno najti. Če ne bosta vidva srečna in zadovoljna, tudi otroci ne bodo.

Zato je vsak dan odlična priložnost, da postaviš sebe na prvo mesto. Vsak dan vsaj za nekaj ur. Kdor misli, da je to sebično dejanje, sva na povsem različnih planetih, kar se vrednot tiče. Zadovoljen človek je tisti, ki lahko srečo širi na svoje najbližje. Kdor je nezadovoljen v svoji koži, tega pač ni sposoben.

 

Jaz izredno cenim vsako misel, status, blog ali zapis, ki se na tak ali drugačen način ne ukvarja s Covidom, cepljenjem, antivaksinerji, teorijami zarote, delitvami, Kredarico ali črnogledo prihodnostjo. Zelo cenim vse drugo. »Ne bodo kot drugi«, je rekel Feri Lainšček.

 

2,523 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*