Kaj bom naučil svoje otroke?

Kaj bom naučil svoje otroke?

Če imaš več otrok, se naj bi tej vsaj malo igrali med sabo in se tako zamotili. Naj bi se. Naj bi se … Če razlika v letih med njimi ni prevelika, je to bojda še bolj pogosto. Bojda. Bojda … Pri nas v praksi zgleda tako, da se večino časa kregata glede vsega. In sploh ne vem, katera je hujša. Večja, ki želi, da ima vedno prav, manjša, ki želi, da je vse njeno. Enkrat na mesec jima celo uspe, da se zaigrata skupaj in vse zgleda kar nekako pravljično, ampak to vedno mine v nekaj zelo kratkih minutah. Vmes je pa veliko joka in vpitja. Slednjega predvsem iz moje strani.

Potem pa me mnogi še opominjajo, da so otroci najpogosteje zrcalo svojih staršev. A tak znam bit? Tako nemogoč? Verjetno že. A naj se potrudim, da se spremenim in jima tako prikažem nove vedenjske vzorce? To je kar zakomplicirano za osebo v zgodnjih srednjih letih. To se mi na splača. Kar imamo, pač imamo.

Če izpadejo otroci kar v redu, si misliš, da si nekaj pa že v redu naredil. Če so bolj čudni, so za to krivi partnerjevi geni, vedno so mi bili malo sumljivi. Potem pa pridejo naokoli starši starejših otrok in še preden pozdravijo, že začnejo s tistim »mali otroci, mali problemi, veliki otroci, veliki problemi«. Pa bi jim dal najraje našega novorojenčka v varstvo, da jih zbudi ob pol dveh, štirih in šestih zjutraj pa da vidim, kako polni nasvetov bodo takrat.

Nekaj dobrega pa so od mene le pobrali. Recikliranje. Ne prenesem ljudi, ki ne ločujejo odpadkov. Zato pa imamo pet različnih kontejnerjev v bližini hiše. Ko vidim polivinilaste vrečke v kanti za biološke odpadke, me vsakič znova zaboli srce. Zakaj, kaj, kako težko je to razumeti? Če odvržeš tisoč in en biološki odpadek v polivinilasto vrečko in jo zalučaš med biološke, nisi naredil čisto nič.

Z Višnjo sva pri njenih rosnih dveh letih sodelovala pri ekološkem projektu Vse se vrača, kjer sva se hitro naučila skrbi za okolje. Zarje takrat še ni bilo, zato jo zdaj učim s tovornjakom za recikliranje  naše najljubše trgovine z lesenimi igračami Lesomanija.si. Njihova vizija je otroke in starše naučiti več o okolju, v katerem živimo, njihove igrače pa so narejene iz trajnostnega lesa.

Z vlečnim tovornjakom za recikliranje se otrok zabava, medtem ko se uči o recikliranju, sortiranju odpadkov, trajnosti in skrbi za naše okolje na splošno. Paket vsebuje 6 različnih tipov smeti, ki se sortirajo v različne kontejnerje znotraj tovornjaka. Različne barve in oblike pomagajo krepiti otrokovo koordinacijo med rokami in očmi. Poleg okoljevarstvenega znanja, igrača otroku ponuja tudi razvoj na področju ločevanja različnih barv in oblik. Vsi pa dobro vemo, da se otroci največ naučijo skozi igro. Vse igrače, ki jih najdete na spletni strani www.lesomanija.si, so točno takšne, iz naravi in otrokom prijaznih materialov, in učijo o svetu in zabavajo.

Naši otroci ne bodo nikoli popolni. Tudi mi nismo, daleč od tega. Ampak smo v večini primerov izpadli kar v redu. Tudi naši otroci so v redu. Z vsemi svojimi napakami in pomanjkljivostmi vred. Pravkar sem pazil na vse tri naše, medtem ko je njihova mama nabavljala nekaj, kar menda nujno rabijo, nimam pojma, kaj naj bi to bilo. Pa je bilo pestro? Oh, seveda. Sta se vsaj tavelki dve zaigrali sami? Ah, kje, cukali sta se za igrače. Zakaj pa potem nisi slabše volje? Ker je to življenje, ki sem si ga izbral. Glasno, nepredvidljivo, pogosto kaotično, vedno samo naše. Poanta je v tem, da se imaš čim bolj lepo tudi v trenutkih, ko je res težko. Kajti na vrsto pridejo tudi kičasto lepi trenutki.

Kaj bom naučil svoje otroke? Da je družina pomembnejša od vsega, da vedno držimo skupaj in da smo skupaj nepremagljivi. Vse ostalo bodo odkrili kar sami.

 

Iz Lesomanije pa so mi sporočili, da lahko dobite ta vlečni tovornjak za recikliranje, pa tudi vse druge lesene igrače, s posebnim, Jure časti popustom. 10 % popust na vse, kar boste kupili dobite, če uporabite kodo JURECASTI, vendar le teden dni, do 20.09.

Objava je nastala v sodelovanju s trgovinico Lesomanija

6,180 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*