Prvi deveti

Prvi deveti

1. september je vedno prelomni dan v letu. Tudi za starše. Vse se začenja na novo. Kar malo živčen sem, ker se tako hitro približuje. Višnja gre v svoj zadnji vrtčevski letnik. Zarja gre prvič v vrtec. Uvajanje, navajanje, nov ritem, nova razporeditev ur v dnevu … Nič več ne bo, kot je nekdaj bilo. Kar pa ni vedno slabo.

Opažam, da imamo v zadnjem obdobju starši več težav s prvim dnem v vrtcu kot otroci. Preveč kompliciramo. Seveda bodo otroške solze. Pa kakšni kriki pa jutranja nejevolja pa težko vstajanje pa vse to. Ampak bo tudi ogromno novih prijateljev, novih poznanstev, novih veščin, dogodkov in nasmehov. Vse je okej. Vsi smo preživeli vrtec. Mnogi med nami imamo nanj celo lepe spomine.

Verjetno je težje za starše zato, ker imamo občutek, da nam otrok beži iz varnega naročja. Ne bo več vseskozi doma. Vedno nekje v naši bližini. Kaj pa če mu bo zelo hudo? To ni pravo vprašanje. Kaj pa če mu bo zelo lepo? Tako kot smo si odrasli zelo različni, so si tudi otroci.

Višnjo sem jaz uvajal v vrtec. Pač je bila takrat mnogo bolj navezana na svojo mamico in sem imel občutek, da bo šlo to nama bolje. Pa je bilo dolgo ob vsaki ločitvi na sporedu srce parajoče jokanje in v teh trenutkih mi je bilo zelo težko. Ampak sva tudi to prebrodila in danes z veseljem hodi v vrtec, kjer se veliko igra in ima ogromno prijateljčkov.

Tudi Zarjo bom jaz uvajal, ker imamo doma doječega dojenčka in pravzaprav sploh nimava izbire. Zarja je karakterno povsem drugačna od svoje starejše sestrice in prav zanima me, kako bo ona sprejela ta pomemben mejnik v svojem življenju. Sedaj se z njo veliko pogovarjamo o vrtcu in pogosto me spremlja, ko grem po Višnjo v vrtec. Da čim prej spozna svoje novo okolje.

Ne podcenjujte malih stvari. Lahko so to samo copati za vrtec ali prva vrtčevska torba. Naj jo otrok pomaga pripraviti. Naj ima občutek, da pomembno sodeluje pri vsakem koraku. Naši punci imata to srečo, da imata čudoviti vrtčevski torbi. Če bi imel jaz tako lepo, bi mogoče kaj bolj vzljubil vse ve vzgojno-izobraževalne ustanove.

Najboljše šolske torbe in nahrbtniki za vrtec so po mojem mnenju zagotovo belgijske blagovne znamke, Jeune Premier, ki jih najdete v otroški trgovinici Silly. Odlikuje jih ergonomija, izjemen dizajn in odlična kakovost. Otroci imajo radi žive barve, straši pa ravno kakovost. Jeune Premie šolske torbe in nahrbtniki so zato oblikovani z mislijo na oboje in so privlačni za otroke, kvaliteta pa zapelje – predvsem – mamice.

Pa še ogromno lepih motivov imajo na izbiro. Tako za punce kot za fante. Ogromno, ogromno. Za Višnjo nahrbtnik z višnjami (kakopak), za Zarjo pa tak z metuljčkom. Kvaliteta pred kvantiteto, vedno pravim. Nabavi enega pravega in bo za več let zadovoljnih več generacij.

Čeprav je 1. september vedno bližje, me ne obdaja več s toliko tesnobe. Kar bo, pač bo. Se bomo že prilagodili. Še vedno smo zmagali, ne glede na to, kako zahtevna situacija je bila pred nami. Tudi zdaj bomo.

Otroci pač najbolje vedo. Odrasli nepotrebno kompliciramo. Vedno pravim, da nas otroci naučijo veliko več o življenju, kot pa nam uspe prenesti novega znanja na naše zanamce. 1. 9. je bil vedno pomemben mejnik v življenju vsakega otroka in odraslega. Pa še vsakega smo brez večjih težav preživeli. Tudi tega bomo. Kdo ve, morda pa nekdo od nas spozna osebo, ki ga bo spremljala celo življenje. Ali ni to nekaj najbolj čudovitega?

 

Objava je nastala v sodelovanju z otroško trgovinico Silly

3,587 total views, 3 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*