Ko se otrok sam igra, smo srečni vsi

Ko se otrok sam igra, smo srečni vsi

Kmalu bo naša mala vrstna hišica premajhna za vse otroške stvari. Naj gre za kolesa, poganjalčke, igrače, cunje, obutev za 1001 vremensko napoved, risbice, posteljice, kahlice in vse podobno. Torej sem logično potegnil črto. Kar že nabavimo za enega otroka, bo čez nekaj let uporabljal naslednji. To Tjaši ni delalo težav do takrat, ko smo imeli dve punčki. Vse je bilo roza, vijolično ali pastelno. Zdaj pa je tukaj še en fant, kar pomeni, da so se karte precej premešale.

Torej smo kupili zelen skiro. Ker je unisex. Višnjine nove teniske so sivkaste, bodo kul tudi za Voranca, ko malo zraste. Zarjina prehodna jakna pa je brez roza pikic, da jo bo lahko tamal kasneje pojerbal. Tjaša ob tem precej trpi, ampak preprosto nima izbere. Če tukaj ne bi potegnil črte, bi nam ostalo le to, da se preselimo v večjo domovanje.

Mnogi starši še vedno ne razumejo zlatega pravila – ko se otrok zaigra sam, ga ne motiš. Ga ne ogovarjaš, ga ne pogledaš, ga ne vprašaš, ali je lačen ali žejen. Če se zaigra sam, je to dar iz nebes, ki ga moraš izkoristiti. Zato je pomembno, da imajo otroci takšne igrače, ki od njih zahtevajo ali vsaj spodbujajo raznoliko igro.

Pri nas najbolj pali igra vlog. Ali je to kakšna dekliška reč ali preprosto hčerki radi pobegneta iz naše družinske realnosti, za to mi je vseeno. Pomembno mi je, da uživata v igri. Dobra stvar tega, da imava več otrok je tudi v tem, da se občasno celo zaigrajo skupaj. Sicer je tudi več cukanja in groženj v smislu »to je moje, pusti pri miru«, ampak to je trenutno tako sestavni del življenja kot je recimo večerja.

Z lesenimi igračami EverEarth smo se prvič srečali že pred leti, ko je Višnja dobila svojo prvo aktivnostno kocko. Ki jo je potem veliko uporabljala tudi Zarja in sedaj čaka na tretjega korenjaka. Še danes je kot nova, kar veliko govori o sami kvaliteti igrače. Super je, ker sedaj skoraj vse igrače EverEarth dobite v trgovinici Lesomanija. Gre za biznis dveh mladih staršev, ki mislita enako kot jaz in smo z veseljem naredili prvi korak na naši skupni poti. Danes je vsaka pogumna poslovna odločitev mladih še toliko več vredna,

Ob prihodu bratca smo za vse tri izbrali Ekološko trgovino s sadjem in zelenjavo. Ta otroška hišica je res nekaj posebnega, ker ni le trgovina, prava ekološka trgovina, ki prodaja produkte, ki so prijazni naravi. In, poleg prodajalca in prodajalke dobite tudi njunega psička, ki prijazno pozdravi vsakega kupca.

Igrača otroka zabava in uči, pokaže, da je ekološka hrana tista taprava in zabava obenem. Poleg vsega spodbuja otroke k razmišljanju, gradi njihovo samozavest, uri socialne veščine in stimulira čutila ter kognitivne sposobnosti. Tako igra ni le igra, ampak otroci od nje odnesejo mnogo več. Učenje skozi igro pa je dokazano najboljše.

Babice in dedki so tisti, ki – če citiram Tjašo – kupujejo »kiči miči« igračke, ki jih starši svojim otrokom ponavadi nikoli ne izberemo. Kar naj jim, da okusijo raznolikost tudi na tem področju. Ampak daleč najbolj pomembno je, kaj otroci odnesejo in se naučijo od igre. Kajti življenje je igra. Mnogi jo jemljejo preveč resno, ko pa ne gre vse po planu pa zato krivijo višje sile. Prevzemanje odgovornosti je zelo pomemben vidik mojega stila vzgoje. Kar življenju daš, to ti tudi vrne. Če si do njega dober, bo tudi ono dobro do tebe.

Med epidemijo smo se tudi starši več igrali, ker so bili otroci pač več doma. Mislim, da smo v tem času stkali še bolj pristne vezi. Seveda nismo niti poskušali zapolniti manjko zaradi pomanjkanja druženja z vrstniki, ampak smo njihovemu delu prinesli nekaj odrasle norčavosti in smeha. Kajti najpomembnejše delo, ki ga ima otrok, je to, da se veliko igra. Najpomembnejše delo, ki ga imamo odrasli, pa je to, da ne pozabimo na otroka v sebi. Čim pogosteje ga moramo privleči na površje. Kruha in iger!

 

Uporabi kodo JURECASTI za 10 % popust na vse dobrote na https://lesomanija.si/. Popust lahko unovčite do petka, 26. 6. 2020.

Objava je nastala v sodelovanju s trgovinico Lesomanija

8,173 total views, 2 views today

2 Comments

  • Popravljajte tako W sedenje oz zabje sedenje, v vrtcu ga ne bodo … zato ga cimvec popravljajte doma. Poiscite po spletu, je kar nekaj clankov na to temo.

  • Sem kupil na lesomaniji in sem res zadovoljen, hvala za kupon!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*