Na starših svet stoji

Na starših svet stoji

Zadnje dni je odmevala novica o očetu, ki je iz balkona pometal svoje otroke. Ljudje so se zgražali in pisali o tem, kaj vse bi bilo potrebno s tem očetom narediti, jaz pa sem pomislila le na to, kakšno življenje je pripeljalo tega človeka do takega grozodejstva in v kakšne ljudi bodo zrastli ti njegovi otroci.

Obstaja rek, ki pravi, da na mladih svet stoji. Vendar mislim, da bi pravzaprav morali reči, da stoji na starših. Ker smo ravno straši tisti, ki vplivamo na to, kakšni bodo naši naslednji rodovi. Mi smo tisti, ki v največji meri nosimo odgovornost, da v svet pošljemo dobre ljudi, ki znajo poskrbeti zase in biti sočutni do drugih ljudi.

Nekoč mi je nekdo dejal, da mu gre na živce, ker se ljudje, ko postanejo starši, tako spremenijo.  Morda sem se s tem delno strinjala preden sem postala mama, sedaj pa se mi zdi nepredstavljivo, da te tako velika sprememba v življenju ne bi zaznamovala in spremenila. Po rojstvu otroka dinamika vsakdane teče drugače, predvsem pa prinese veliko odgovornost in najtežjo službo. Vzgojiti malo dušo tako, da bo sama sebi v zadovoljstvo in bo svetu doprinesla, ne pa jemala.

Čas, v katerem živimo, staršem ne olajšuje vzgoje otrok. Kapitalizem in socialna omrežja otroke bombardirajo z neželenimi vsebinami in materialnimi dobrinami ob katerih lahko kaj hitro pozabijo na svoje bistvo. Vendar se po drugi strani še nikoli ni toliko govorilo o vzgoji otrok, še nikoli niso bili otroci in čas otroštva postavljeni na tako pomembno mesto.

Ob vsej dostopni literaturi in znanju se vedno več staršev zaveda, kako pomembna je njihova vloga. Poskušajo se otresti starih navad in vzorcev, ki jih nosijo s seboj še iz časov svojega otroštva, iz časov, ko so bili njihovi starši otroci in še generacije nazaj. Navada je železna srajca in za spremembo starih vzorcev vzgoje je potrebno tudi kar precej osebne rasti. Zato take starše občudujem in cenim, ker se zavedajo, da si za svoje otroke in nove generacije želijo več.

Naši otroci so naša prihodnost. Predajmo jim prave vrednote, prisluhnimo jim, jih vodimo in vzpodbujajmo, da bodo ob pravem času lahko samozavestno poleteli v ta naš svet. Predvsem pa jih imejmo radi.

Kdaj bo ta planet postal boljši svet? Ko bomo postali boljši starši.

 

6,837 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*