Oči ne vidijo vsega

Oči ne vidijo vsega

Človek se lahko tolaži s tem, da videz ne vpliva na to, kako ga drugi dojemajo in doživljajo. Pa ga. Eh, ta presneta vizualna družba. Sploh ni pomembno, kaj je v tebi, ampak kaj kažeš navzven. Zakaj moramo ugajati drugim? Kaj če bi odmislili vse, kar vidijo naše oči in bi poslušali le srce?

Ženske se mi pogosto smilijo. Njih okolje stigmatizira še toliko bolj. Bog ne daj, da ne bodo vedno urejene in naličene. Le kaj si bodo drugi mislili, če ne bo popolna? Moškim je precej lažje. Lahko smo neurejeno urejeni, športno elegantni, umetniški, bradati, vsak lahko najde nekaj zase. Ženske pa naj bi bile vedno le najboljše, kar morejo biti.

Ko sem bil mlajši, sem tudi sam dal veliko več na zunanji izgled. Sedaj mi je veliko bolj pomembno to, da sem zdrav in da se dobro počutim. Tako se urejam, oblačim in dojemam svet okoli sebe. Preprosto in enostavno.

Ko se je Zarja rodila, so me srečali številni prijatelji, vsi pa so me opisali z istim pridevnikom: zmatran. Res zgledaš zmatran. Se vidi, da imate dojenčka, ker si tako zmatran. Tejle podočnjaki pa niso posledica le ene neprespane noči, ne? In potem sem se, po približno desetih letih, na gladko pobril. Na zip. Spodaj me je čakala povsem gola in bleda koža, nevajena svetlobe in sončnih žarkov. In ko sem srečal naslednjo znanko, sem bil kar naenkrat prijetno utrujen. Ker sem golobrad zgledal nekaj let mlajši, sem bil sedaj prijeten. Končno ena mala zmaga v neskončnem boju s tisto grozno kratico, EMŠO.

Ker je imela moja brada že tako dolgo brado (beri: dolgoletno prakso), sem izkušnjo prvega gladkega britja po desetletju zaupal le najboljšim v svoji stroki: Braunu. Tast mi je ob vsaki priložnosti omenjal, da je daleč najboljši. Nemci in tehnologija, bojda gredo z roko v roki.

Series 9 je top of the pops. Mercedez med brivniki. Mokro in suho britje, brezžično britje, baterija z dolgim življenjem, 4 rezila, ki obrijejo do gladkega in, kar je zame morda še najpomembnejše, ne draži kože. Ravno to je bil namreč razlog, da sem v svojih zgodnjih dvajsetih obupal nad rednim britjem. Ker je koža na to slabo reagirala. Sedaj teh težav nimam več. Akne tega sveta so že preteklost, moj brivnik pa je bolj nežen kot dojenčkova ritka.

Ker imam dve hčerki, močno upam, da ju ne bodo ocenjevali le po zunanjem izgledu. Že sedaj me moti to, da za Višnjo najprej povejo ravno to, kako je lepa. Če človek več desetletij posluša le to, kako je lep, mu slej kot prej to stopi v glavo. Jaz si pa želim, da bi bila znotraj še lepša kot navzven. Da bo dokazala, da lahko v življenju doseže vse, kar si želi. Učim jo, da se naj ne pusti predalčkati, ampak naj piše svojo zgodbo. Naj bo ta zgodba lepa, grda, izvirna, drugačna, nerazumljiva, sprejeta ali obsojanja vredna, pomembno je le to, da jo bo napisala sama.

Želim si, da en pogled ne bi bil dovolj. Da prvi vtis ne bi določil vse, da bi človeka spoznavali na podlagi lastnih izkušenj in ne praznega besedičenja drugih. Da bi imeli možnost, da popravimo napake in da bi bila lepa embalaža zgolj to – embalaža, ki je brez čudovite notranjosti nevredna.

Življenje s tremi dekleti me uči tudi tega, kako biti čist in negovan. Ni dovolj, da uporabljam šampon in zobno pasto, umazani študentski dnevi so stvar preteklosti. Sedaj sem ravno prav star, da še lahko prikažem nekaj nekdanjega mladostniškega sijaja, se pa toliko bolj zavedam, da me to ne določa. Kot tudi moja dekleta ne. Zame so najlepša, še toliko bolj pomembno pa se mi zdi, da so zame najboljša. Daleč najboljša. Z naskokom najboljša. Do zvezd in trikrat nazaj.

 

Objava je nastala v sodelovanje z Braun Slovenija

3,562 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*