Lahko sem srce

Lahko sem srce

Kaj me najpogosteje vprašajo? Kako je živeti med samimi puncami, ali sem res blažen med ženami? Kakšna blaženost neki, obkrožajo me roza prtički, oblačila s pikicami in plišaste živalice. Otrok še pospravlja za sabo, pa pogosto bentim, da to pri njenih letih ni naravno. Naj ropota, razbija, razmeče, vse te reči, ki osmišljajo prva leta življenja slehernega otroka. Vsaj tako sem mislil, no.

Ko se odraščal, je bila pri nas situacija ravno obratna. Trije fantje in ena deklina. Nikoli nisem pomislil na to, da nezavedno vsakodnevno zatiramo mamino ženskost, še posebej če upoštevam dejstvo, da je odraščala s štirimi sestrami. Prav lepo ji je bilo z nami, sem bil odločen takrat in sem še vedno. Z bratom nama je dala žogo in sva bila za nekaj ur dobra. Ljubezenskih težav nisva imela ali jih preprosto nisva razumela. Punce so bile takrat skoraj nepojasnjen pojem. Če že morajo biti v naši družbi, potem se naj igrajo s sebi enakimi.

Življenje me torej spet uči. Moram upoštevati čustva, ki jih ne poznam, vedno sem pripravljen na drastično spremembo razpoloženja v slehernem trenutku sleherne od njih, priučil sem se zapenjati špangice in česati lase. To so bile namreč zame povsem nove reči. Namesto glavnika sem vedno uporabljal prste, špangice niso prirejene za moje nerodne okončine.

Zadnjič so se dekleta igrala gumitvist. Hotel sem jih prepričati, da bi bilo bolj zabavno, če bi se šli med dvema ognjema, pa se raje objemajo kot lovijo. Vsi se držimo za roke in rišemo sončke in mavrice. Nobenih bagrov ali štirikolesnikov. Kvečjemu prijaznega kužka, ki liže.

Danes smo se pred hišo igrali s punčkami Barbie. Da ne bo pomote, vsaka od punc je prinesla svoje (taki čudoviti dejavnosti so se seveda priključile tudi sosedove), takoj pa so k njim prisedle tudi mamice. In so šle po poti spomina daleč nazaj v svojo mladost. Kakšne Barbike so imele one, kdo jih je imel več, kakšna je bila vloga Kena in vse podobno. Jaz sem ponosno pristavil, da sem imel lutko Skeletorja, pa so me takoj utišale z grobo grdim pogledom.

In tamale so že posvojile to razmišljanje. Ker Barbike niso samo lepe, ampak so neodvisne in pametne, ne čutijo potrebe po moškem v svojem življenju. Tako kot poznajo punčko Barbie v tisoč in eni vlogi, lahko tudi one postanejo vse, karkoli si želijo. Od frizerke do slaščičarke. Spet pa nisem zaznal nobene, ki bi imela želja po tem, da bi vozila bager. Eh, emancipacija.

Namesto žog se torej igram z lutkami. Med igro vlog sem včasih očka, zadnjič sem bil teta grmovje. To se je Višnji zdelo tako zanimivo in zabavno, da je ponovila vsaj sedemkrat. Ne upiram se več. Sprejel sem svojo realnost, tako roza kot pač je. Ko je bila ta velika še dojenček, sem še imel v glavi nesmiselne želje, pa sem jim kupoval Run DMC bodyje in Inter dude in hotel sem male Jordanke, pa vse to skupaj potem ni niti enkrat oblekla ali obula. Ker je dnevno garderobo izbirala njena mama, sem hitro pristal v svetu roza samorogov.

Ko sem bil še mladenič, sem bolj pogosto in divje sanjaril. Ali bom kdaj igral v NBA, kako bi preživel, ne da bi delal in najpomembnejše, da bi se zbudil v postelji s tremi ženskami. To je bil moj osebni sveti igral, igrali bi se eden z drugim do neskončnosti.

Danes, petnajst let kasneje, poskušam zaspati na postelji s tremi. Najstarejša med njima je zvita nekje v kotu, kot da hoče zbežati pred mano. Triletnica mi eno roko rine v nosnico, z drugo stiska moj pouštr, z nogo pa me brca tja, kjer najbolj boli (vsaj en del telesa se ponavlja iz mladostniških sanj, čeprav v precej drugačni vlogi). Najmlajša med njimi pa se zbuja vsakih nekaj ur in pogosto moje kosmate prsi zamenja za mamičino polnilo, pa nič kaj nežno in taktno ugrizne.

Ah, Jure, včasih pa sanje le postanejo resničnost.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Barbie Slovenija

2,887 total views, 4 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*