Jesenska pripoved

Jesenska pripoved

Če so lastovke znanilke pomladi, komarji pa poletja, so šmrkavi nosovi in praskajoča grla znanilci jeseni in zime, prihajajočih mrzlih dni. Vsako obdobje prinaša s sabo nekaj lepega, ampak tudi kaj, kar mi ni povšeči. Poleti ne maram vročih noči, ki mi ne dajo spati in pa nadležnega zvoka in pika komarjev. V hladnejših mesecih ne prenesem bolečega grla in stalnega brisanja nosu. Ampak vsako obdobje ima več dobrih kot slabih lastnosti, če se mu povsem prepustiš.

Predvsem Višnja me je naučila, da uživam v vsakem vremenu. Če je ogromno sonca, se lahko ohladimo v bazenu. Če pada dež, naskočimo luže. Ko zapade sneg, se lotimo snežaka. Ni vremena, ki se ga ne bi dalo izkoristiti. Pomladi pa nabiramo cvetlice in ležimo v travi.

Vedno bolj hrepenim po tem, da bi na življenje gledal z otroškimi očmi. Občutek imam, da sem postal preveč »odraslo« preračunljiv in premalo nagonski. Ne dovolim situaciji, da me odpelje točno tja, kamor moram iti, ampak situacijo prilagodim svojim potrebam in željam. Kar je včasih dobro, v večini primerov pa se s tem prikrajšam za čudovito izkušnjo.

Otrok nima v sebi te preračunljivosti. Počne točno to, kar mu je najbolj všeč. Ne razmišlja o tem, da bo morda jutri spet počel to isto stvar ali da se ne bo nikoli več ponovila. Živi za ta trenutek. Carpe diem je za njih stil življenja in ne le simpatičen rek, ki ga je nekdo v devetem razredu osnovne šole s ključem »vgraviral« v leseno klop, sedaj pa med dolgočasnimi urami vanj buljijo generacije za generacijo.

Znanilec hladnejših dni in mesecev je tudi čas, ko gredo naši otroci zopet v vrtce in šole. 1. september je bil vedno sila nehvaležen dan. Ker je bila naša mala že cele štiri dni v vrtcu, je čez vikend že začela malo šmrkati. Nekaj je pobrala, nič novega. Na srečo sva s Tjašo do sedaj razvila tolikšno deduktivno/detektivsko sposobnost, da točno veva, kako prepoznati simptome in zatreti razvoj bolezni. Ampak suh kašelj ni nekaj, kar bi prizadelo le redko koga.

Ko se pojavi pri nas, imamo že vse potrebne pripomočke pri roki. Vendar me še vedno vsakič špika pri srcu, ko zaslišim Višnjo, da začne kašljati. Tolažim se, da to ni dedno, ker mene pogosteje napade boleče grlo. Kljub temu pa ima vse, skupaj s hripavostjo, skupne korenine. Dolgo sem verjel, da pri sveti trojici prehlada in virusov (boleče grlo, polne nosnice in suh kašelj) najbolj sovražim poln nos, ker sem za njegovo sanacijo vedno porabil več rolic WC papirja, sedaj pa se najbolj bojim grla, ker mi tudi ponoči ne da spati.

Jaz uporabljam GeloRevoice pastile za grlo. Ko se raztapljajo, kar čutim neko žametno oblogo, ki se naredi preko mojega grla. Če sem že hripav, po njih lažje govorim, če me praska po grlu, sem po njih za par ur dober, kar je še posebej pomembno pred spancem. In da ne omenjam nadležnega suhega kašlja, ki me napade ravno takrat, ko želim nekaj povedati. Če tole pastilco po grlu spravim prej, lahko v miru in do konca povem svoje. Zdravje grla je v bistvu še nekaj, kar imamo žal za samoumevno, vse do trenutka, ko ga izgubimo. Žal si težko predstavljam par dni brez govorjenja, še posebej zato, ker je naša hiša pretežno žensko obarvana. Na srečo pa tudi takrat ni prepozno, da
popravimo nastalo škodo.

Žal je tako, da starši majhnih otrok pogosto hladnejše dni neposredno povežemo s pogostimi boleznimi, bolniškimi in podobnimi nevšečnosti. Po drugi strani pa nas otroci učijo, da je vsak letni čas nekaj posebnega. Težko je spregledati njihov entuziazem, še težje ga je zatreti. Verjetno je še najbolje, da se opremimo z vsemi naravnimi preventivnimi zvarki, ki nam jih mati narava ponuja, ko pa vse to odpove, pa posežemo po tisti kurativi, ki nam najbolj koristi.

Poletje nam je pomahalo v slovo. Sedaj je tukaj barvita jesen, ki prinaša s sabo nepregledne kupe lista in še več brezskrbnega otroškega smeha. Izzivam te, da se ga ne nalezeš, nimaš možnosti. Namesto da vsako stvar spet trikrat premisliš, se vrzi v tisti kup listja z otroci. Križ te bo jutri bolel ne glede na to, ali boš počival na kavču ali boš izvedel ta mali kaskaderski podvig. Vendar bo v primeru slednjega tvoje srce veliko bolj polno in čisto.

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Medis

2,411 total views, 4 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*