Al’ to al’ pa to

Al’ to al’ pa to

Ali boš naredila to ali ono. Pogosto sem v dilemi, ali je to najboljši način. Da triletnemu otroku prepogosto prepustim možnost. Ali boš doma ali greš z mano, ali boš jedla jogurt ali tuno, ali greš ven ali se boš igrala v dnevni … Zakaj bi ji dopuščal to možnost, če se pa lahko odločim namesto nje?

Spet pogosto rad vidim, da ima občutek, da pomembno soustvarja odločitve v našem življenju. Seveda tiste majhne, ključne ne. Prijateljica me je vprašala, ali bo Višnja izbrala ime dojenčku, pa sem rekel, da niti pod razno, ker bi bila potem Zvonček. Prav tako je zjutraj ne vprašam, če bo šla v vrtec. Če ni bolna, bo šla in pika. Ne mislim pa jo siliti, da počne nekaj, kar ji ni všeč. Njeno življenje bo še polno, prepolno stvari, ki jih bo morala narediti, pa ji ne bodo všeč. Torej se ji nikamor ne mudi.

Pogosto imam občutek, da starši na eni strani verjamejo, da so njihovi otroci zmožni čisto vsega, da so nepriznani potomci Einstena, spet na drugi pa jih zavijamo v vatko, ja kam se jim pa mudi, mu bom kar pomagala jesti, lej ga reveža, ker ne more več hoditi, ga bom kar dvignil v naročje. Kot s čisto vsem v življenju, je tudi v tem primeru potrebno najti pravo ravnovesje.

Zato pa pogosto Višnji prepustim odločitev, ko se odločiva za ustvarjanje. Tudi kulinarično ustvarjanje. Tako sva na BEKO-vi internetni strani pod najino najljubšo rubriko Jej kot tvoj junak našla zanimivo igro, ki nama je pisana na kožo. Zavrti in skuhaj, ko naključno izbereš recept. Dal sem na kosilo, za čas kuhanja sem označil deset minut, da ne bova predolga in voila! Ponudilo nama je Zdravo, nemastno pico, hvaljen bodi tisti visoko zgoraj. Vsaka pica je dobra ideja in odlična popestritev deževnega popoldneva.

Sestavine:

  • 330 g pirine moke
  • 200 ml vode
  • 18 g svežega kvasa
  • 200 g omake iz naribanega paradižnika
  • 150 g naribanega sira z manjšo vsebnostjo maščobe
  • 200 g mrzlega puranjega mesa, natrganega
  • Sol
  • Origano
  • Rukola

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Zmešamo moko, vodo, kvas in sol. Zgnetemo in pustimo stati pol ure. Testo sploščimo. Pečemo ga deset minut v pečici na 200 stopinjah. Nato ga vzamemo iz pečice in prekrijemo s paradižnikom. Dodamo purana in sir ter potresemo z origanom. Pečemo še deset minut in na koncu dodamo rukolo in postrežemo.

Zelo pomemben podatek: za vsak #EatLikeAPro bo BEKO namenil en evro za Unicefovo kampanjo v boju proti otroški debelosti. Zelo malo dela za vsakogar, s skupnimi močmi za zelo veliko dejanje. Cilj je, da skupaj zberemo milijonček.

Po kulinaričnem, a zelo pomemben intermezzu pa potegnimo skupni sklep. Kdaj je dovolj, koliko osebne svobode otrok potrebuje? Nisem eden tistih, ki verjame, da ve skoraj vse, tako da sem odločen, da vzgojim posameznico, ki bo sama sprejemala svoje odločitve. In posledice, ki bodo sledile tem odločitvam. Ne verjamem v to, da vzgajam manjšo verzijo sebe, ampak samostojnega človeka z lastno voljo. Korenina in krila, torej.

Še vedno sem pogosto v dilemi, kdaj naj bom jaz za navideznim volanom in v katerih primerih je dobro, da prepustim vožnjo kar Višnji. Če bi lahko sam začenjal znova, bi delal še več napak. Bil bolj samostojen, sprejemal svoje odločitve, tudi če bi bile napačne. Se še bolj postavil zase in iskal povsem svojo pot skozi življenje.

Svojega otroštva ne morem spremeniti, to me bo spremljalo celo življenje. Vzgojni vzorci so pregloboko zakoreninjeni, da bi jih lahko preprosto odmislil. Vse odločitve, ki sta jih moja starša sprejela v mojem imenu, so bile, v to sem prepričan, dobronamerne. Danes želim le to, da vzgojim samostojni osebi. Pri prvi se trudim že tri leta, druga čez nekaj tednov prihrumi v naše življenje. Upam, da je pripravljena na to, da se bomo skupaj učili življenja.

 

Družinica Marolt je ponosni ambasador prav posebnega projekta Jej kot tvoj junak, ki je nastal pod okriljem BEKA. S pomočjo pametnih BEKO kuhinjskih aparatov bomo poskrbeli, da bodo naši obroki še bolj zdravi, okusni in tudi zabavni za pripravo

5,657 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*