Ljubko okrogli

Ljubko okrogli

V prijetnih deževnih julijskih dneh sem vsem naokrog razlagal, kako čudovito je letošnje poletje, ker ni prevroče. Ker ni suše, ker se še komarjem ne da pribenčati mimo. Zdaj pa imamo. Tako vroče je, da še pisati ne morem, ker se je laptop prilimal na moja bedra. Še razmišljam nekoliko težje. Tudi  gibam se počasi, volja je ostala skrita nekje na Kornatih.

Povsem razumem vse obmorske Šimete in Joseje tega sveta. Siesta je tako pomembna kot večerni spanec. Ventilator vztrajno piha v rit, medtem ko čakam, da se kazalci na popoldanski uri premaknejo na dve, tri, štiri, povsem vseeno je. Poleti so si dnevi sila podobni. Čakam na večer in prijetni piš vetra. Uživam v brezdelju, ker se še predobro zavedam, da zima opreza za vsemi nami za nekim ne tako hudo odročnim vogalom.

Skoraj neverjetno se mi zdi, kako moje telo vztrajno spreminja obliko in svojo namembnost. Včasih se mi zdi, da je še kar v formi, spet drugi dan kot da sem sestavljen iz raznobarvnega plastelina. Pa me to načeloma več ne moti, ker verjamem, da le preizkuša nove stvari.

Dolgo sem mislil, da se človek poleti, v vseh tej vročini in pri teh nevzdržnih temperaturah, sploh ne more zrediti. Pa se da, brez skrbi, kjer je hrana je tudi pot. Podobno je tudi z otrokom. En dan mi zgleda kot podhranjen afriški otrok, že naslednjega pa kot da že štirinajst dni upravlja Charlijevo tovarno čokolade. Vse lepo in prav, ji rečem, življenje mora biti razgibano.

Ne zaupam ljudem, ki pravijo, da jim je poleti pogosto preveč vroče, da bi sploh lahko jedli. Kaj? Kako to misliš? Potem daj pa meni tvoj kos pice, mrzlo pivo že imam v hladilniku. Sploh ne gre za to, da poleti kaj manj ješ, ampak da le ješ drugačno hrano. Bolj osvežilno in tekočo. Goveja župca bo že počakala na oktober, sedaj je čas za dobro ribo.

Trudim se, da sem mali za zgled, tudi kar se hrane tiče. Zato z veseljem in veliko jem, sladico prišparam za po kosilu. Kot v večini situacij, sem tudi na prehrambnem področju njen junak. In ker sem njen junak in ker je ona moja največja junakinja, seveda tudi jeva kot junaka, povsem v slogu BEKO-ve kampanje Jej kot tvoj junak. Toliko junakov na kupu, da bomo posneli svojo serijo.

Kot je sedaj postala že prijetna tradicija, bova tudi tokrat predstavila preprost in predvsem zdrav recept, ki bo navdušil tudi malčke in je potrjen s strani nutricionistov FC Barcelone. Tokrat bomo poskusili slastni obrambni smoothie:

Potrebujemo:

  • 150 g ananasa
  • jabolko
  • 1 kumarica
  • 1 limona/limeta
  • 5 listov sveže mete
  • 50 ml kokosove vode

Narežite kumaro, ananas in jabolko. Sestavine vstavite v mešalnik. Dodajte limeto in kokosovo vodo. Mešajte do gladke zmesi in voila!, smoothie je pripravljen. Za popestritev lahko otroci poskrbijo za dekoracijo napitka.

Vsako poletje ima svojo zgodbo. Čeprav še danes zgleda, kot da je neskončno, se je začelo že občutno prej mračiti. Avgust je moj najljubši mesec, pa ne le zato, ker je tudi moj rojstno dnevni. Avgusta so sanje še dovoljene. Nihče še ne razmišlja o delu, pa saj ni nor. Edina skrb je ta, da ob devetih zvečer odpreš vsa okna v hiši in spodbudiš naravno klimo, da opravi svoje. Ampak vsakega poletja je enkrat konec. Zato ga imamo tudi tako radi, ker bo kmalu na sporedu že novo z novo čudovito pustolovščino.

 

Družinica Marolt je ponosni ambasador prav posebnega projekta Jej kot tvoj junak, ki je nastal pod okriljem BEKA. S pomočjo pametnih BEKO kuhinjskih aparatov bomo poskrbeli, da bodo naši obroki še bolj zdravi, okusni in tudi zabavni za pripravo.

5,774 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*