Umetnost reči ne

Umetnost reči ne

To je prava umetnost. Nekateri ljudje se nikoli ne naučijo drugim reči ne. Drugi se tega še učimo, vsak dan znova. Tretji besede ne sploh ne poznajo. Ker so tako dolgo in brezpogojno pripravljeni ugajati, te besede sploh ni v njihovem vokabularju. Beseda ne pa je nujna za vsakogar, ki se ceni in je pripravljen svoje želje postaviti na prvo mesto.

Ljudje vam bodo govorili, da ste v določeni stvari tako zelo dobri samo zato, ker upajo, da ne bodo slišali ne. Ampak vsak ne je nujen za vse tiste, ki iščejo osebnostno rast. Če želiš doseči svoj maksimum, moraš preprosto zavrniti nekatere stvari. Dejstvo je, da človek ni ustvarjen za to, da ugaja drugim, ampak da izkoristi svoj celoten potencial.

To je še ena tistih stvari, ki smo jo nekoč že dobro poznali, pa smo jo z leti pozabili. Za primer si vzemite majhnega otroka. Nobenih težav nima, da ti reče ne. Če te ne pozna in si ga želiš vzeti v naročje, reče ne. Če se hočeš z njim igrati, pa mu ni do tega, sledi odločen ne. Če si poln sladkih besed, ga ne preslepiš, le z bežnim pogledom takoj ugotovi, da si zaslužiš le en masten ne.

Pri meni je tako, da si zapišem stvari, ki sem jih enkrat opravil, pa mi niso bile všeč. Prepogosto se je namreč dogajalo, da je čas zacelil vse rane in sem večkrat ponovil isto napako. Sedaj pa si označim reč, ki mi ni bila všeč, ko ta ista reč po toliko in toliko dneh spet priplava na površje le hitro vidim oznako ne in to potem tudi naglas izustim, čeprav s tem marsikoga razočaram. Ker ne gre za njih, ampak zame.

Kar je morda še najbolj pomembno, to je izredno osvobodilno. Ko rečeš ne naglas, poti nazaj več ni. Takrat si jasno in glasno zavzel stališče, ki morda drugim ne bo všeč, je pa zato zate daleč najbolj pomembno. Manj se trudiš z ugajanjem, več lahko dosežeš, v to sem prepričan.

Spet to ni nekaj, kar sem vedno vedel. To se že vrsto let učim. Ugotavljam, katere stvari so mi pri srcu in katere ne, katere počnem rad in katerih ne prenesem. Ko človek doživi dovolj stvari v življenju, ugotovi, da ni več pripravljen žreti sranja drugih. Ne sploh ni nesramen, ampak je zlog, ki ti omogoča, da se postaviš sam zase.

Jaz sem na prvem mestu, zato NE vsem drugim.

Če pa vsem rečeš ja, potem to vodi do izgorelosti. Nabereš na svoja pleča toliko stvari, da telo in um preprosto omagata. In zakaj? Ker si prepričan, da je dober človek tisti, ki je na voljo vsem. Ampak to je še ena bela laž. Dober človek je tisti, ki najprej poskrbi zase, kajti le tako je sposoben vsem drugim dati največ, kar nosi v sebi.

Reci ne, čim pogosteje ali pa kar vsak dan. Reči ne šefu, učitelju, partnerju, tašči, prijatelju in neznancu. Ker ne odgovarjaš za njihovo srečo. Morda jo soustvarjaš, pa je že to dovolj veliko breme. Reči ne, ker ti je slabo ob sami misli na to, da bi zopet rekel ja. Reči ne, ker si končno rekel ja samemu sebi.

Reči ne vsem, ki ne vedo, kaj je najboljše zate. Odločitve vzemi v svoje roke, ne dovoli drugim, da diktirajo tvojega življenja. Ker niso ti. Jezik oveni, če ga šparaš.

 

6,528 total views, 2 views today

One Comment

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*