Otroci influencerjev, le kaj bo z vami?

Otroci influencerjev, le kaj bo z vami?

Ob koncu starega leta smo več časa preživeli v družbi družine, prijateljev in znancev in kot ponavadi so se ob kozarcih penine razvijali razni pogovori, ki pa so tokrat večkrat prešli na temo socialnih omrežij, influencerjev in spletnega oglaševanja. V zadnjem letu se je blogerska scena v Sloveniji resnično zelo razvila, predvsem pa je vedno več starševskih blogov, ki opisujejo in prikazujejo vsakodnevne radosti in tegobe starševstva. Med pogovorom se je tako vsakič našel kdo, ki so ga ravno starševski blogi in IG profili najbolj skrbeli. Seveda je super, da imajo mladi starši dostop do informacij, da najdejo v zapisih tolažbo in vzpodbudo, vendar so dandanes vsi zapisi tako ali tako že kupljeni in da ne govorimo o otrocih teh staršev, le kaj bo z njimi?

Ker se tudi midva z Juretom uvrščava pod tako imenovane vplivne starše, sem ob tem vprašanju malce zastrigla z ušesi in povprašala, kaj jih pravzaprav tako skrbi? Kar hitro sem ugotovila, da imajo ljudje precej popačeno predstavo o tem, kako živijo naši otroci.

Ker je bil ravno praznični čas, so bile glavna dilema predvsem igrače. Otrokom influencerjev gotovo poštar vsak dan na vrata prinese nove pakete igrač, ki so jih njihovi straši dobili brezplačno v promocijske namene. Te igrače so plastične, glasne, velike in brezzvezne, so le nova modna muha, ki jo želijo proizvajalci dobro zreklamirati in prodati nič hudega slutečim staršem. Res me žalosti, da se najdejo tudi taka mnenja.

Za naju z Juretom in tudi večino ostalih starševskih blogerjev, ki jih poznava (so tudi kakšne izjeme, vendar tako je povsod v življenju), je zelo pomembno, kaj predstaviva svojim bralcem. Jaz sem glede igrač še posebej občutljiva in vedno dobro premisliva preden se odločiva za kakšno sodelovanje. Višnja nima nepreglednih kupov igrač, bi rekla, da jih ima celo manj kot nekateri otroci mojih prijateljev. Nasploh pa je večina naših sodelovanj takih, da nimajo neposreden vpliv na Višnjo.

Naslednji dvomi, ki se porajajo, so povezani z izpostavljanjem otroka in preostale družine širši javnosti. S tem vprašanjem sem se veliko ubadala tudi sama pri sebi in vedno prišla do zaključka, da naše družine ne definira naša izpostavljenost. Jaz in Jure se zaradi tega nisva popolnoma nič spremenila. Blog Ljubki nesmisel Jure ustvarja že vrsto let, kjer opisuje svoj pogled na svet in utripe iz našega vsakdanjega življenja. Piše našo zgodbo in jo deli v svet, da jo lahko prebere še kdo drug, če si to želi. Tako kot svoje zgodbe delijo pisatelji v knjigah ali režiserji v filmih.

In ker verjamem, da osebe ne definira njegova izpostavljenost, me ne skrbi, da bi moja hči zaradi našega bloga odrasla v narcisoidno osebo, saj sem prepričana, da ji bom znala privzgojiti prave vrednote. Trudila se bom, da bo odrasla v samozavestno, dobrosrčno in empatično osebo, ki se bo imela rada.

Zadnja večja dilema, ki se poraja, pa je objavljanje slik otrok na spletu. Moje mnenje je tako, da se časi pač spreminjajo. Fotografije otrok lahko najdeš tudi v knjigah in revijah, otroci nastopajo na televiziji, z razvojem socialnih omrežji pa se seveda pojavljajo tudi na spletu. Na vsakem staršu je, da presodi ali želi fotografije svojih otrok objavljati in če se odloči, da jih, ima toliko občutka, da izbere primerne.

V bistvu sem veseli, da so današnji otroci vedno bolj izobraženi glede raznih pasti spleta in življenja na splošno. O tem se veliko govori in ni več tabu tema. Sama sem bila v otroštvu večkrat deležna raznih nadlegovanj, ko so okoliški pijanci in potrebneži lajšali svoje potrebe v bližnjih grmovjih ali v zakotnih ulicah in ogovarjali mimoidoče otroke ali pa so nas znanci jemali v naročje ter se nas dotikali in nas objemali z izgovorom, da otroke crkljajo. Pa smo bili otroci pohlevno tiho, zmedeni in osramočeni si nismo upali spregovorit o takih dogodkih.

Kaj vse še čaka naše otroke v njihovem življenju? Dobro in slabo. Na nas starših je, da jih naučimo, kako ceniti in se veseliti dobrega ter se pogumno in samozavestno zoperstaviti slabemu. In potem nas ne bo več rabilo skrbeti, kaj se bo zgodilo z našimi otroci.

 

9,708 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*