Igre srca

Igre srca

V tem že skorajda pomladnem januarskem vikendu človeku nehote misli zapustijo vso to zimsko temo in se osredotočijo tudi na nekoliko lepše stvari, kot je recimo ljubezen. Če kdo misli, da je ta samoumevna in vseobsegajoča, se pošteno moti.

Prav smešni so mi tisti, ki mi očitajo srečo, da sem že toliko let v zdravem in zadovoljivem razmerju. Kot da je to nekaj, kar se preprosto zgodi. Kot da v to ni vloženega ogromno truda in energije. Kot da teh petnajst plus let niso sestavljali številni dvomi, prepiri in nesoglasja. Vendar je bila ljubezen preprosto vedno močnejša. Če je nekaj tako močno, ga pač ne zamaje vsaka malenkost.

Ob nekaterih prepirih se mi poraja vprašanje, kako sta si sploh lahko dva človeka tako različna. Tako drugačno razmišljanje, kot da bi večino časa preživela na povsem različnih planetih. Spet drugič se povsem ujemata, tako da je to verjetno le test vzdržljivosti. Več jih opraviš, bolj trdno osnovo postaviš.

Kdor misli, da je težko biti samski, verjetno še nikoli ni prebrodil partnerskih problemov. Težko je, ko nekoga ljubiš, pa te ne razume. Ko se počutiš, da si ujet v lastnem toku misli in dejanj, ki so napačno interpretirane. Težko je, ko ljubiš tudi takrat, ko boli. Čeprav je veliko lažjih izhodov, je najtežji ta, da imaš tudi v najbolj temačnih trenutkih pred sabo večjo sliko – in na njej nisi nikoli sam.

Ljubezen je nekaj, kar pride v trenutku in vse postavi na glavo. Poznam ljudi, ki so bili dalj časa samski, a prepričani v ljubezen in jih je ta nagradila v ravno pravem trenutku. Poznam tudi take, ki nimajo časa za ljubezen, ki se niso pripravljeni boriti za ljubljene in se potem čudijo, če ne najdejo nikogar. Ljubezen ni sprint, ampak tek na dolge proge. Kdor je vedno pripravljen, da jo v vsakem trenutku spusti v svoje srce, ga bo slej kot prej nagradila.

Kdor ne ljubi, je prazen.

Kdor ne ljubi, je razočaran. Ni je stvari, ki lahko to nadomesti. Čeprav se prepričuješ, da obstaja drugačna pot, takšna, na kateri ne potrebuješ nikogar, je to velika zabloda.

Če kaj, se je vredno boriti za ljubezen. Ni je večje nagrade, ki ti jo življenje podari. Vendar je ogromna razlika med zaljubljenostjo in ljubeznijo. Zaljubljenost je varljiv občutek, ki ti do velike mere zamegli razum in ti človeka predstavi boljšega, kot je v resnici. Ljubezen pa je na dolgi rok. To pomeni, da poznaš vse pomanjkljivosti in napake nekoga, pa ga kljub temu ali prav zaradi tega ljubiš.

Nekje sem prebral, da če se ti danes nekdo zameri, mu več ne slediš. To je bojda največja kazen. Meni je to skoraj tako zabavno, kot tipi, ki pozimi kažejo gležnje.

V dneh, ko je svetloba vsaj za nekaj trenutkov odgnala temo, je čas, da se pripravimo na ljubezen. Da naredimo spomladansko čiščenje srca in mu dopustimo, da išče to, kar ga najbolj osrečuje. Ljubljen človek je srečen človek. Človek, ki ljubi druge, je tudi vedno nadstropje bližje vsemu lepemu. Vendar ljubezen ni za vse, tudi to razumem. Nekateri zanjo nimajo časa. Nekateri verjamejo, da se zanjo ne splača boriti. Nekateri so odločeni, da je vse skupaj le velika prevara.

Ampak, saj veš tisto, ko imaš raje tisočkrat narobe, kot pa da sprejmeš takšne karte, kaj ne? Življenje ni potica, ampak je lepotica. Ne spreglej je, ker jo bo sicer namesto tebe hitro pohopsal nekdo drug.

 

8,310 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*