V boju z umazanijo

V boju z umazanijo

Ima še katera od vas občutek, da je v nenehnem boju s kopalnico? Meni se zdi, da je ravno kopalnica tisti prostor v hiši, ki se najhitreje umaže in kljub temu, da jo očistim v nulo, je po dnevu ali dveh zopet v prvotnem stanju. Predvsem mi živce para straniščna školjka in dobro vem, kdo je glavni krivec za to, da ostane čista točno polovico dneva. Ah, ti moški! Samo enega imam pri hiši, kaj šele bi bilo, če bi imela še dva ali tri sinove! Mamice s sinčki, res vas občudujem 🙂

Enkrat smo se v službi s sodelavkami hecale ravno na temo moških in njihove uporabe straniščnih školjk. Nekatere so se vse ponosne pohvalile, kako so njihovi možje tako uvidevni, da ob lulanju sedejo na školjko in tako preprečijo poplavo tam, kjer ne bi bilo treba. Ostale smo bile takrat modro tiho in pri sebi razmišljale, kako bi tudi me svoje moške prepričale v bolj snažno opravljanje potrebe. No, Jureta sem z leti nekako navadila, da za sabo spušča pokrov, sploh zdaj ko se Višnja z rokicami oprijema vsega, kar je na poti, vendar sem kar hitro opustila upanje, da bi ga prepričala v sedeče lulanje.  »Tjaša, jaz tako ne morem!« so bile njegove besede 🙂

Tako sem enkrat na kavici s prijateljico zopet bemtila čez to nesrečno kopalnico in izdala mi je svojo skrivnost za hitro in redno vzdrževanje čistoče straniščne školjke. Čistilni robčki! Kako da nisem na to pomislila že sama. Na začetku sem začela uporabljati kar otroške čistilne robčke, vendar sem ugotovila, da se veliko bolje obnesejo razkužilni robčki, pa tudi iz higienskega vidika so boljši. Imamo jih vedno pri roki in ob kakšni nesreči se tla kopalnice preprosto obrišejo. Včasih se še zgodi, da tudi Višnja naredi lužico na tleh, ko se zaigra in pozabi povedati, da jo tišči lulat in tudi takrat pridejo prav.

V trgovini sem si izbrala razkužilne robčke proizvajalca Hartmann, saj ponujajo maxi pakete z 80 robčki v enem paketu. Čeprav jaz robčke največkrat uporabim v kopalnici ali kadar smo na poti, pa so primerni tudi za razkuževanje občutljivih materialov kot so zaslon, tipkovnica, pametni telefon itd., saj ne puščajo belih sledi.

Glede na to, da sem z njihovimi robčki zelo zadovoljna, sem pred odhodom na dopust kupila tudi njihovo razkužilo za roke, ki ga dobiš v praktičnem manjšem pakiranju po 50ml. Višnja je ravno v fazi, ko jo vse zanima, pri vsem želi sodelovati in na javnih straniščih se hitro zgodi, da ob metanju papirja v školjko prime tudi za pokrov. In v takih primerih razkužilo resnično pride prav.

Drugače pa zagovarjam idejo, da morajo biti otroci tudi malce umazani. Sama sem odraščala na kmetiji in lahko rečem, da sem bila večkrat umazana kakor čista. Ne spomnim se, da bi si redno umivala roke pred jedjo, božala sem vse živali, ki so mi prišle pod roke, s sosedovimi otroci pa smo po cele dneve rili po pesku in zemlji. Razen uši, ki sem jih prinesla domov iz meščanske šole, nisem nikoli imela zdravstvenih težav.

Vendar sama mislim, da je velika razlika med »umazanijo« na podeželju in mestno umazanijo, ki je posledica večjega števila ljudi in prometa. Na lokacijah, kjer je večji pretok ljudi, je zagotovo tudi večja verjetnost za okužbe. Zato preventiva v obliki razkužilnih sprejev ali robčkov nikakor ni odveč.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Hartmann

3,957 total views, 4 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*