Očka. Oči. Tata. Dada. Tatko.

Očka. Oči. Tata. Dada. Tatko.

Tudi najina poletja imajo čisto posebno zgodbo. Pred dvema letoma se je v pravi avgustovski vročini rodila in sva sramežljivo spoznavala eden drugega. Lani je v tem času veselo kobacala in se z njo v senci odkrival najbolj čarobne stvari tega sveta (beri kamne). Letos je tamala že prava gazda. Pove mi, kaj bi rada počela, kam bi rada šla, kako se lahko igrava. Skupaj mečeva kamne v jaške, hodiva po klopcah, jo obesim na mrežo za odbojko, kričiva na drevesa ter trenutek ali dva kasneje za njimi lulava. Ti prvi, očka, mi reče. Ko opravim, jo veselo dvignem v zrak in še ona opravi svoje. Kdo bi si mislil, da tudi ženski curek leti v loku. Na začetku me je to kar nekajkrat presenetilo in me je vedno pocahnala. Naj se ve, da je moj.

In vsako leto znova rečem, da je to najlepše leto mojega življenje. Pišem in govorim o tem, da ni lepše stvari na svetu, kot je biti očka. In nekateri to celo berejo in poslušajo. In opažam, kako je vedno več očetov aktivno vključenih v življenje svojih malih štručk. Seveda nisem tako nadut, da si bom za to lastil zasluge, ampak kar naenkrat je postalo biti očka kul. Ker je končna evolucija sorazmerno mladega moškega v tem, da sprejme malo bitje, ki je nastalo iz njega in ga v svojem življenju postavi na zaslužen prestol. To pomeni tudi pred sebe.

Kaj danes pomeni biti očka? Da si samozavesten, odločen, zabaven, da sesaš dnevno in zlagaš posodo, odnašaš smeti in prinašaš hrano, pelješ otroka na izlete in k pedagogu. S tem, ko sebi s temi neponovljivimi dogodivščinami olepšaš življenje, ga tudi močno olajšaš svoji boljši polovici. Ženske so resnično neverjetna in neponovljiva bitja. Moški smo simpatične napake, ki pa se danes vseeno trudimo, da osmišljamo vsakdan naših otrok. In zato si zaslužimo pohvalo.

Pred kakšnim mesecem nas je obiskala snemalna ekipa, ki ustvarja dokumentarec o očetovstvu. Kaj je pomenilo biti oče nekoč in kaj naj bi predstavljal danes … Sedel sem na kavču domače dnevne sobe, s tamalo sva se igrala s kockami in medtem sem odgovarjal možaku na vprašanja o mojih pogledih na vzgojo. Na drugi strani kamere je kar zabavno, še  posebej, ko jo odmisliš. Kajti majhen otrok poskrbi zato, da je tvoja pozornost vedno pri  njemu. Komaj čakam, da bo dokumentarec premierno predvajan v začetku septembra na RTV-ju. Pred tem vas še opozorim.

Jaz sem presrečen, ker sem glas nekoga, ki zagovarja odgovorno očetovstvo. Če mi je bilo kdaj kaj pisano na kožo, potem je to to. Želim, da so moški najbolj ponosni prav na dejstvo, da imajo doma nekoga, ki jih kliče očka. Oči. Tata. Dada. Tatko. Ob tem se ti mora vsakič znova stopiti srce.

Ko gledam nazaj na svoja pozna študentska leta, mi je pravzaprav nepredstavljivo, koliko prostega časa sem imel. Lahko sem počel stvari, na katere danes tudi pomislim ne več. Dolga poležavanja, občasna popivanja in ure in ure čistega brezdelja. Zdaj skoraj vsak sleherni trenutek prostega časa posvetim mali. In prepričan sem, da je to najbolje vložen čas. To delam na dolgi rok. To se bo poplačalo takrat, ko bo moja mala že na pragu odraslosti in bo podvomila vase. In bo ponovila tiste besede, ki sem jih vztrajno ponavljal, ko je bila še majhen otrok: »Višnja, kaj lahko dosežeš v življenju?« Vse, veselo zavpije. Ker ji je dosegljivo čisto vse.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

15,386 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*