Kje je mamica?

Kje je mamica?

Še vedno me preseneti, ko sva s tamalo kje sama in naju mimoidoči vpraša, če mamice pa ni zraven. To me še vedno ujame povsem nepripravljenega. Seveda je ni, doma je. Malo si bo odpočila ali pa kaj drugega dela. Midva nimava težav s tem, da sva sama, pravzaprav sva si izmislila nekaj ponavljajočih se dogodivščin, ki so skupne le nama. To se je začelo že zelo zgodaj v Višnjinem življenju, ko sem jo po uro in več prenašal v nosilki. Šetala sva se, dokler sem imel moči. Razlagal sem ji, kaj vidim tu in tam in ona je te informacije zelo rada vsrkavala. Včasih rabiva pavzo od mamice, ne moreva se vedno držati njenega krila, še posebej poleti, ko nosi le tiste oprijete, kratke hlače, ki šparajo na blagu.

Zakaj se moški tako bojijo dejstva, da ostanejo sami z otrokom? Dejansko je to najlepša stvar, ki se vama lahko zgodi. Nobenega varovala, nobenega izhoda v sili, nobenega izgovora. Prepuščena sta sama sebi. V tem bi moral vsak starš najti največ notranje moči. Še posebej to velja za očete. Očka, ki ne potrebuje mamice, je tisti očka, ki zaupa svojim sposobnostim. To je človeška evolucija v vsej svoji čudovitosti.

Vedno sem bil nekoliko ljubosumen na vez, ki jo imata mama in otrok. To je nekaj, kar moški, očetje, ne bo nikoli poznali, ne glede na to, koliko ljubezni bomo izžarevali napram našim otrokom. Spet, realno gledano, moški nikoli ne bomo sposobni tolikšnega odrekanja, kot so ga sposobne ženske, ko je v igri vzgoja. Vendar je želja sodobnega moškega ta, da je najboljši možni očka, kar jih je. To je čudovita želja, ki jo je potrebno le spodbujati.

Če pa ima moški željo, da postane najboljši očka, kar je v njegovi moči, potem to s sabo potegne še nekaj odločitev. Sebe bo postavil na stranski tir, v ospredju bo otrok. Svoji partnerki bo olajšal vsakdan tako, da bo aktivno vpleten v življenje svojega otroka. To pa seveda pomeni, da bo z otrokom pogosto tudi sam. Ni mamice, itak, ker si sposoben sam poskrbeti za vse želje in potrebe svojega otroka.

Tega seveda ne osvojiš čez noč. Na začetku je kar nekaj dvomov v tvoji glavi. Nisi prepričan, da znaš poskrbeti zase, kaj šele za malega otroka. Ampak potem dan za dnem odkrivaš svojega otroka, njegove posebnosti in potrebe. Kmalu prideš do spoznanja, da ga razumeš, četudi še ne govori. In ko se začneta sporazumevati na tej najbolj prvinski ravni, vse postane otročje lahko. Tudi vzgoja otroka.

Očetje, pozor! Tako kot je neponovljiva vez med mamico in otrokom, je nekaj povsem posebnega in unikatnega tudi vez, ki jo lahko spleteta očka in otrok. Spremljaj ga, ko je z mamico in ko je s tabo. V drugem primeru takoj postane malo bolj navihan, začne se kremžiti, želi si druge stvari. Danes sva s tamalo sredi dnevne sobe postavila bunker. Prinesel sem dva stola, med njiju razpel velik dežnik, vse skupaj pokril z veliko, temno deko in navlekel notri polno igrač. Po nekaj časa igranja sem v bunker prešvercal sladoled za oba, tako da mamica ni videla, to se je zdelo tamali sila zabavno. Nad nama je pes spuščal neke čudne zvoke in med najino igro se je preobrazil v pošast, ki pa nama ni nič mogla, ker sva imela dva meča (beri žlici za obujanje čevljev). Mamice tega ponavadi ne počnejo, ali pač?

Mamic še zdaleč ne potrebujemo vedno, čeprav nam skoraj vedno polepšajo dan. Tako kot smo se z leti osamosvojili kot odrasli, se moramo sčasoma tudi kot starši. Mamice so top. Očkati so zakon. Ponavadi skupaj, včasih pa tudi vsak zase.

 

Objava je nastala v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

13,037 total views, 6 views today

One Comment

  • Meni se pa včasih zdi čudno, ker vidiš samo mamo in otroka, za več koga pojma nimam kdo je partner oz. oče. Meni je povsem samoumevno, da je tudi on šel sam z vozičkom ven, sedaj gresta že na igrišče v peskovnik 🙂

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*