Plus ali minus?

Plus ali minus?

»As you think, so shall you be.«

Kar misliš, to boš tudi postal. Kar je v tvoji glavi, se odraža v tvojih odločitvah. V kar verjameš, to tudi izžarevaš. Če si nestrpen in vzkipljiv, se to množi v tvojih vsakodnevnih dogodkih. Če si srečen in zadovoljen z majhnimi stvarmi, najdeš srečo in osebno zadovoljstvo skoraj na vsakem koraku in v povsem banalnih situacijah.

Ljudem, ki so vseskozi slabe volje in to svojo osebno gnojnico prelagajo na druge, nič hudega sluteče mimoidoče, se zagotovo dogajajo slabe stvari. Morda izgubijo šiht, ki so ga vedno sovražili, pa v tem dejanju ne bodo videli nove priložnosti za nov začetek, ampak jih bo to le potrdilo v prepričanju, da hudič serje samo na njihov kup. Morda se zopet niso upali ogovoriti tistega luštnega dekleta, ki jim je že celo večnost všeč, ker so prepričani, da jih bo na mestu zavrnila. Potem pa se zgodi to, da se je to dekle preprosto naveličalo brezciljnega čakanja in si je izbrala nekoga, ki se je upal narediti korak naprej. Torej tukaj ni imel hudič nikakršnih prebavnih motenj, namenjenih izključno tebi, ampak si se ti preprost usral.

Kar oddajaš, to privlačiš. A ni to najbolj osnovna fizična enačba? Nisem pa prepričan, ker sem fiziko komaj zdelal. Če si dosadan, se bodo nate lepile od vročine utrujene in zlo misleče muhe, ker jim boš deloval kot mrtvo govedo. Če si dobre volje, se bodo ljudje smejali s tabo. V naši družini smo se vedno veliko smejali, tudi ko ni bilo pravega razloga za to. Ker smo vedno verjeli, da je tudi težka situacija nekoliko lažja, če jo pospremi iskren smeh. Zato se smej, tudi takrat, ko nihče ne gleda.

Pred leti, ko sta mi čas in energija to nekoliko bolj dopuščala, sem ob nemogočih urah hodil na daljše sprehode s slušalkami v ušesih in sem naglas pel in plesal med potjo. Še najbolj vesel sem bil, če je vmes začelo deževati. Takrat sem imel občutek, da sem pogovarjam z naravo, da sva na ti, da eden brez drugega sploh ne moreva. Verjel sem, da sem soodgovoren za njeno dobro voljo in to me je osrečevalo.

Veliko se pravzaprav ni spremenilo. Če sedaj začne deževati, se z mojo tamalo polno bojno opremiva – Dr. Martinske zame, škorenjčki zanjo, rumena pelerina zame, modra s pikicami zanjo, kapuca na moji glavi in rdeča, plastična kapica v obliki pikapolonice zanjo – in opraviva čisto pravi vojaški naskok na luže. Večja je, boljše je. In se ob tem glasno krohotava, brez obzira na druge in njihovo dojemanje nebesnih izpustkov.

Si to, kar misliš, bolj preprosto ne gre. Če si negativno nastrojen, ti življenje nakloni en velik minus. Manj uspešen si, majke mi. Če si pozitiven tudi na siv dan, se ničesar bolj ne razveseliš od mavrice, ki posije po dežju. Vedno sem čutil neverjetno naklonjenost do sanjačev, tistih ljubiteljev življenja, ki raztreseno hodijo od oblaka do reke, se ustavijo na klopci, uležejo na travi in mrmrajo stare pesmi. Nikoli nisem najbolj shajal s tistimi, ki jih težijo politične odločitve »veljakov« v prestolnici, ki so prepričani, da se je ves svet zarotil proti njim, ki iščejo izgovor v vsakem porazu.

Porazov sploh ni, to dopovedujem tudi svoji mali. So samo lekcije. Tukaj so zato, da se od njih kaj naučiva. Kar poglejte otroka, ki je komaj dobro shodil. Dnevno pade po tleh vsaj tridesetkrat, pa se vedno vstane. Ne obupa, ne vidi črnega konca. Odrasli smo tako nesramno neumni, da si v vsaki situaciji najprej v glavi zamislijo najbolj črn scenarij. Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi? Kaj pa če tega ne bom zmogel? Poznam nekaj živih dokazov, kako ravnati nasprotno. Ki so vzeli slabo situacijo kot izziv, zato da so iz nje prišli močnejši. In sedaj delajo to, kar ljubijo in v tem uživajo. In ta neusahljiva življenjska sla se vidi na njihovem obrazu, v lesku oči, v trzljaju spodnje ustnice, v odločni hoji in vljudnostnem priklonu. Sreča je ženskega spola. Zato bodi kavalir in ji odstopi prednost, pridrži ji vrata. Kajti če te prepozna, te bo z veseljem vzela za svojega. Kaj pa če lahko uresničimo svoje najbolj divje sanje? Nikoli se ne prodaj pod ceno, ker si zase vreden največ.

 

16,517 total views, 2 views today

One Comment

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*