Očkov deklič

Očkov deklič

Povsem in docela nemogoče je, da nekdo, ki nima svojih otrok, čuti takšno ljubezen kot jo večina staršev. Vse tisto, kar smo gledali v filmih ali brali v knjigah, je neizpodbitna resnica – ne obstaja večje ljubezni kot je ta do lastnega otroka. Svoje življenje bi sto in tisočkrat žrtvoval za dobrobit svojega otroka. Če bi imel to možnost, bi vsako bolečino, ki jo občuti tvoj otrok, takoj prevzel nase, ker nič ne boli bolj, kot če svojemu malemu čudežu ne moreš pomagati.

Nekateri najbolj zoprni ljudi so se docela spremenili, ko so prvič videli svojega otroka. Trenutek rojstva je nekaj, kar je neprimerljivo z vsakim drugim dogodkom v tvojem življenju. Kljub temu pa vedno, ko me vprašajo, če je bil to najlepši dan mojega življenja, odgovorim nikalno. Ker je bil že naslednji dan po njenem rojstvu moj najlepši. In naslednji. In naslednji spet. In tako sem doživel 636 najlepših dni v svojem življenju zapored.

Tudi takrat, ko nam ne gre, nam gre odlično. Čas bolezni, slabe volje ali poškodb je docela neprimerljiv z vsemi tistimi trenutki, ki jih bom vedno nosil s sabo. Nisem ravno bojazljiv človek. Resnično me skrbi le to, da bo z mojo malo vedno vse v redu.

In kaj lahko naredim v tej smeri? Najprej sem ji za zgled. Potem ji vedno dopovedujem, da lahko doseže čisto vse, kar si zaželi. Da ni osebe na tem svetu, ki bi ji lahko to preprečila. Z mamico sva ji vedno na voljo, ko bo dvomila vase in pri naju bo vedno dobila vso oporo, ki jo potrebuje. Ko pa se bo vsega tega naučila, jo bom moral spustiti z vajeti.

To bo hudičevo težko. Čeprav ne dvomim v njene sposobnosti, dvomim v svoje zmožnosti. Moral si bom vcepiti v glavo, da bo živela svoje življenje brez mene, brez naju. Da se bo učila na svojih napakah in da bo sprejemala svoje odločitve. Tisti pretirano ljubosumni starši so mi bili vedno smešni. Tisti, ki ne pustijo svojih hčera iz hiše in ne verjamejo, da je kdorkoli dovolj dober, da jim jo »spelje«. Jaz na to gledam povsem drugače. Če bom dovolj dober zgled in jo bom naučil vse, kar mislim, da že vem o življenju, si bo našla nekoga, ki bo dovolj dober zanjo. Ker se ne bo nikoli prodala pod ceno.

Odnos med očkom in hčerko je nekaj posebnega. Če mamice svoje sinove ponavadi malo razvajajo, potem očki svoje kraljične naučijo, da je povsem naravno in prav, da so tudi malo pobalinske. Če mamico skrbi, ker je tamala preveč umazana, je očku za to vseeno. Če mamica pazi, da vedno poje nekaj zdravega, ji očka pusti, da za kosilo poje dve žlici juhice, potem pa čokoladen puding in sladoled. Nakar se gresta s kolesom malo peljat okrog brez čelade. Ko gresta na izlet, pozabi na previjalno torbo in ko se otrok zmoči, pohiti z njim v najbližjo trgovino, da ji kupi nogavice in pajkice. Jep, tako preprosto je to.

Če želiš, da tvoja mala zraste v kraljico, moraš biti na začetku njen kralj. To pomeni, da jo slišiš in ne preslišiš, to pomeni, da se z njo ukvarjaš in jo ne pustiš, da se zamoti sama, to pomeni, da ji pustiš, da sama odkrije večino prijetnih in neprijetnih skrivnosti življenja, kajti kasneje v življenju ne bo nikogar ob njeni strani, da bi jo držal za roko.

Obožujem očete, ki obožujejo svoje otroke. Ko to pokažejo vsakemu, ki jih je pripravljen poslušati. In ki o svojem otroku govorijo s takim ponosom v glasu, da dobro veš, da imajo njihovi tamali čisto vse, kar potrebujejo. Največji pisatelji in pesniki so vedno imeli svojo muzo, zaradi katere so napisali najlepše stvari. Če je niso imeli, so pisali za en drek. Moja muza sedajle sedi na vrtu, okrog ust umazana od čokoladnega sladoleda, v preveliki majici in roza Crocksicah, samo v gatkah, ker so že prave poletne temperature, v eni roki ima kanglico, v drugi lopatko in nekaj koplje po zemlji. »Oči, oči,« jo slišim, kako vpije. »Pridi, čič!« Pohitim k njej, ker sem prepričan, da naju čaka nova nepozabna dogodivščina. Tudi če se izkaže, da to ne bo, se bova pa ob tem imela super fajn.

Moja muza je stara dobrih 21 mesecev, velika dobrih 90 centimetrov in težka slabih 12 kilogramov in je najboljše bitje, ki sem jih kdajkoli srečal. In tako je moj neusahljiv vir ustvarjalne energije.

 

15,506 total views, 6 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*