Velikonočna pravljica

Velikonočna pravljica

Bliža se velikonočni vikend, zato sem se odločila, da vam predstavim nekaj preprostih metod za pripravo pirhov. Sama v ustvarjanju pirhov resnično uživam, saj me na Veliko noč in barvanje pirhov veže veliko lepih spominov še iz otroštva. Pri nas je bila Velika noč največji družinski praznik, takrat se je celotna družina zbrala in uživala za z dobrotami obloženo mizo. Pirhe sem vedno barvala skupaj s svojim očetom, na njih pa sem bila tako navezana, da jih nisem pustila pojesti in moja mami jih tudi en mesec po Veliki noči še ni smela vreči v smeti.  Za Višnjo sem letos kupila kar stiroporna jajčka, da bo po njih brezskrbno čečkala, komaj pa čakam, da bova skupaj barvali tudi čisto prava jajčka.

Na cvetno nedeljo navadno  na mizo postavim šopek pomladnega zelenja in hišo okrasim z velikonočnim okrasjem. Letos sem nabrala takšen šopek in ga okrasila s pirhi, ki sem jih kupila kar v bližnji cvetličarni.

Processed with VSCO with hb1 preset

Pred dvemi leti sem prvič preizkusila barvanje pirhov z voščenkami in ta ideja me je tako navdušila, da sem se je lotila tudi letos. Za izdelavo potrebujete otroške voščenke, s katerimi porišete še vroče jajce. Ko se jajce malce ohladi, ga pobarvate v barvi za jajčka. Na mestih, kjer ste jajce okrasili z voščenko, se barva ne bo prijela in na jajcu bo ostal viden vzorec. Take pirhe sem ustvarila jaz.

17883851_10212650824045923_7383083514271809093_n20170413_134853

 

Lani je bila Višnja še zelo majhna, zato za ustvarjanje pirhov nisem imela veliko časa. Izdelala sem velikonočna jajca okrašena s čipko. Ideja je zelo hitra in preprosta, vendar resnično nekaj posebnega. Za izdelavo takih pirhov potrebujete le jajca, čipko v trakovih in univerzalno lepilo. Jajca v trdo skuhate in jih ohladite, nato pa okoli njih prilepite čipko. Po želji lahko jajca predhodno tudi pobarvate z barvami za pirhe, vendar nežnost čipke najlepše pride do izraza ravno na naravni barvi jajc. Lahko se poigrate z različnimi barvami in motivi čipk, če nimate pri roki lepila, pa lahko čipko tudi zavežete okoli jajca in naredite pentljo.

IMG_20160327_183016

Letos pa sem se lotila tudi okrasitve jajčk s cvetnimi venčki. Idejo za izdelavo takih jajčk sem našla tukaj: Tudi ta ideja je hitra in preprosta, pirhi pa so naravnost čudoviti. Zopet potrebujete v trdo kuhana in ohlajena jajca, črni flomaster, tanko žico in drobno cvetje. Jaz sem se navdušila nad cvetovi drobne detelje.

20170413_140131

 

Vesele velikonočne praznike vam želi družinica Marolt <3

 

13,590 total views, 2 views today

One Comment

  • Tjaša, najlepša hvala za omembo! Vse tvoje ideje za okrasitev pirhov so odlične in tudi tvoja spletna stran je čudovita – jo bom z veseljem še vnaprej spremljala!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*