DIY: Gibljiva risbica

DIY: Gibljiva risbica

Uživam v ustvarjanju. Kot otrok sem lahko ure presedela za mizo z barvicami v roki. Škarje, papir in lepilo so bili moji najboljši prijatelji, saj sem kar naprej nekaj izrezovala in lepila skupaj. V srednji šoli sem s pisanjem in risanjem v dnevnik izlivala svojo najstniško dušo na papir, potem pa so prišla študentska leta in moja ustvarjalna žilica je malce zamrla. Odkar imamo doma malo nadobudnico, pa so me zopet začeli srbeti prsti.

Pred kratkim sem naletela na simpatično idejo, kako doma ustvariti gibljivo risbico. Ideja mi je bila zelo všeč, zato sem se hitro lotila ustvarjanja. Višnja je bila nad izdelkom tako navdušena, da sem se odločila, da idejo delim tudi z vami.

Za izdelavo gibljive risbe rabite: karton (najbolje, da uporabite kar kakšno staro kartonasto škatlo), bel risalni papir, barvice, lepilo in škarje, ter veliko domišljije.

Processed with VSCO with hb1 preset

Ko na risalni papir narišete želeno tematiko risbice, to prilepite na malce večji kos kartona. Iz drugega kosa kartona izrežete okvir, ki ga prilepite okoli risbe. Pazite, da prilepite le zgornji levi in desni rob, spodnji rob okvirja pa ne prilepite. Nato na papir narišete figure oz. glavne junake, ki bodo nastopali v zgodbi vaše risbe. Jaz sem si zamislila gozdno tematiko, glavna junaka pa sta bila zajček in njegova mamica zajklja. Ko imate narisane figure jih prilepite na karton in obrežete. Za konec potrebujete le še preproste ročaje za figurice, da jih boste lahko premikali po risbi. Za ročaje lahko prav tako uporabite karton ali pa lesene palčice. Jaz sem uporabila kar lesene palčke iz kitajske restavracije.

Processed with VSCO with a4 preset

Gibljiva risbica je enkratna igrača za razvijanje otroške domišljije, saj si lahko vedno znova izmislite nove zgodbice. Lahko jo uporabite tudi kot miniaturno gledališče in v  zatemnjeni sobi v njo usmerite luč ter tako naredite zgodbo še bolj razburljivo in doživeto. Ker je Višnja še majhna, sem si za njo izmislila preprosto pravljico o izgubljenem zajčku in njegovi mamici. Višnja obožuje zajčke in je bila nad pravljico resnično navdušena. Upam, da je ideja o gibljivi risbi všeč tudi vam 🙂

Zgodbica: Mali zajček je iskal mamico. Izgubil se je in bil je žalosten. Kje je njegova mamica? Je mogoče za velikim drevesom? Ni je tam. Je mogoče za zelenim grmovjem? Ni je tam. Se morda skriva za rdečimi mušnicami? Tudi tam je ni. Kaj pa za s soncem obsijano skalo? Mamice zajklje tudi tam ni. Zajček je vedno bolj prestrašen in lačen. Zajoka in kliče mamico. Mamica zajklja nabira deteljo in zasliši zajčkov jok. Naglo prihiti do njega in ga objame. Zajček se potolaži in stisne mamici, mamica pa mu reče: »Ljubi moj zajček, tudi če boš v življenju kdaj izgubljen, te bo mamica vedno našla.«

Processed with VSCO with f2 preset

8,332 total views, 2 views today

One Comment

  • Čudovita in preprosta ideja, ob prvem kartonu, ki pride v hišo naredim podobno. Se vidi, da imaš res smisel za risanje in ustvarjanje. Zelo lepo!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*