Predalčkanje

Predalčkanje

Stereotipi o otrocih. Deklič naj bo oblečen v roza, fantič pa v modro. Dve barvi, ki določata vse. Nikoli ne pogledam, v kaj je otrok oblečen. Zadnjič sem srečal znanko, ki je od najinega zadnjega srečanja povila otročička in sem ji povedal, kako luštnega fanta ima. In me je vprašala, če je z mano vse v redu, ker je otrok oblečen v roza, ergo je dekle. Pa sem ji rekel, da ima čisto fantovsko obliko glave. Potolažil sem jo s tem, da gre le za obdobje, ki ga bo prerasla.

Včasih nismo imeli teh roza/modra dilem. Dobil si tiste cote, ki jih je nosil tvoj starejši brat/sestra ali bratranec/sestrična. Vse je ostalo v družini. Ko gledam stare družinske fotografije, vidim mlajše člane naše širše družine, oblečene v isti jeans kombinezon, ki sem ga imel še pred dvema letoma oblečen sam. Stran pa že ne bomo metal!

Isto je bilo pri maškarah. Celotna familija je nosila iste kostume. Dimnikarje, kavbojce, rdeče kapice in to je nekje to. Ko si ga prerastel, je romal v roke drugemu. Prvih nekaj mesecev svojega življenja dojenček vse preraste v nekaj tednih. Težko mu slediš, čisto zares. Konfekcijske številke za otroke so mi sumljivo nejasne, zato sem po pol leta nosil otroka s seboj, prodajalkam pokazal nanj in rekel, da bi to velikost, čisto malo večjo, da zdrži vsaj do poletja.

Deklice se naj bi igrale s punčkami, fantje z avtomobilčki. Otroke predalčkamo že vse od njihovega rojstva dalje. Ne zaupam staršem, ki vsem naglas razlagajo, kako dobri so. World’s greatest dad majica ponavadi krasi obličje tistega fotra, ki ga ni nikoli doma, in se s tem tolaži. Moja deklica ne zna oponašati punčk, zato pa v piko zadane bikca, leva in avto. Mora imeti široko odprta obzorja, ne bom je že od začetka omejeval. Tudi nad žogo je navdušena, kar meni osebno pomeni ogromno. Baby girl be ballin’!

Najboljša oblačila za otroke so tista, v katerih se dete najbolje počuti. Meni osebno je vedno všeč, če nas nekdo prvič ogovori in ni prepričan, ali imamo punčko ali fanta. In potem uporablja nedoločnike ali govori v tretji osebi ali jo nagovarja kot otroka. Koliko je vaš otrok star? Eno leto je stara. Aha, punčka je, pa je res luštna.

Moji deklici so najbolj všeč tiste moje cunje, ki so najbolj pisane. Pa jih malo več nosim, njej na veselje. Sicer pa je moška kolekcija jesen/zima 2016 nekam sumljivo roza, pred dnevi sem namreč videl nekaj novih kosov. Nekakšna nova roza, puder roza, karkoli že naj bi to pomenilo. In tako smo naredili cel krog, od tega, da mali fantič niti pod razno ne sme obleči roza majice, do tega, da njegov očka ponosno nosi prav to barvo. Puder roza, no.

In potem človek ugotovi, kako dejansko neumno je to. Moja deklica ima sivo modre oči in ji potemtakem ti dve barvi izredno dobro sedeta. Če je bo zaradi tega kdo zamenjal za fantka, me čisto nič ne skrbi. Že samo dejstvo, da ti uspe obleči otroka, je največ vredno. To so vedno Kristusove muke. Lahko je otrok čudovito mavrične volje, ko pa ga je treba obleči, pa brca, kriči, pljuva in se meče v vse strani. Ko sem jo v takem stanju oblekel sam, je imela na sebi zamazan bodi, nekakšne pajkice do popka, dve različni nogavici in trak za lase, ki je sicer pripadal njeni mamici. Jaz sem bil navdušen nad dejstvom, da mi je uspelo obleči vse tiste njene predele, ki se najbolj občutljivi na mraz.

In na srečo imajo naši otroci mamice, ki rade skrbijo zato, da so otročički spedenani. Vloga očeta pa je, da ima svojo celotno družinico tako rad, da ga vsaj nekajkrat na dan od vsega dobrega zaboli srce.

 

5,760 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*