Pivo na dan …

Pivo na dan …

Nedelja, 17. julij, 17:09. Po nekaj zaporednih kislih dneh se je sonce vrnilo s polno močjo. Pravkar smo bili na sprehodu in nadvse sem se veselil prihoda domov, kjer me je v hladilniku čakalo mrzlo pivo. Poleti najrajši pijem IPA-e (India Pale Ale), ker je okus bolj poln in začimbe bolj izrazite. Tokrat sem si privoščil pivo HopsBrewa iz Sel pri Ihanu, odlična zadevca.

Čeprav sem se izlegel v samem osrčju vinorodnega okoliša, sem bil vedno večji ljubitelj pivca kot vinske kapljice. Dolgo časa sem imel na izbiro le dve možnosti: zeleno ali rdeče, Laško ali Union. Pred leti so na trg prišla še tuja kvalitetna piva, ki so nekoliko razširila to ponudbo. Kljub temu je šlo v večini za ležake, ki so nekoliko lažji in se za vrenje uporablja kvasovke spodnjega vrenja.

Sedaj pa sem velik ljubitelj Ale stila, pivo zgornjega vrenja, ki je fermentirano pri višji temperaturi kot ležak. Tako se razvijejo močni sekundarni okusi, kar mu doda sadne priokuse. In kar je še toliko prijetnejša novica, stili tega piva so izredno popularni tudi pri slovenskih craft pivovarjih.

Slovenski mikropivovarji – čeprav jih je malo in še nimajo dolge tradicije – so resnično odlični. Povsem primerljivi z najbolj priznanimi tujimi pivi. Izrazitejša jantarjeva barva in bolj obstojna pena, ki ljubitelju te čarobne pijače še nekoliko polepša doživetje pitja piva. Še največja težava pri slovenskih craft pivih je njihova dosegljivost. So na voljo le v peščici gostiln, da o trgovinah sploh ne govorim.

To seveda ni krivda slovenskih mikropivovarjev. Kot se rado zgodi pri nas, so naleteli na gluha ušesa in imajo veliko stroškov že s samim vstopom na trg, da o sami proizvodnji sploh ne izgubljam besed. Zato me je resnično in iskreno navdušila novica, da moj Lidl prireja teden slovenskih craft pivovarjev, ki se začne že jutri. In iskreno upam, da ta odlična pivca kmalu pristanejo tudi v njihovi redni ponudbi.

Slovenskega pivovarja je potrebno podpreti. S tem ne služi mastne denarce, ampak to počne predvsem iz ljubezni do svojega dela. Varjenje dobrega piva je svojstvena umetnost. In zato nam ne bi smelo biti težko dati tistih nekaj deset centov več za njihovo pivo, če se ob tem zavedamo, da podpiramo mnogo večjo zgodbo.

Lidl se je odločil, da podpre slovenske craft pivovarje. Zato jaz podpiram Lidl. Ker so naši pivovarji resnično odlični in temu primerna so tudi njihova piva, ne glede na to, kakšen stil vam je najbolj pri srcu. Prednost craft pivovarjev je tudi v tem, da so bolj drzni. Poizkusijo stvari in okuse, ki si jih makropivovarne ne drznejo.

Vroče poletje in mrzlo pivo gresta z roko v roki, tako kot ti in Monica Belucci v tvojih najstniških sanjah. Naslednjič, ko si boste v gostilni zaželeli pivo, kelnerja najprej vprašajte, ali imajo kaj na izbiro od slovenskih craft pivovarjev. Naj vam ne prodajo tujih, manj kvalitetnih nadomestkov, če pa lahko naredite korak k temu, da slovenska pivovarska pravljica napiše novo zanimivo poglavje.

In drage dame, čas se spreminja. Dama, ki pije pivo, ni nič manj dama, ampak toliko bolj sofisticirana in samozavestna, ker ve, kaj hoče. Nimamo več na izbiro le dveh barv. Eno pivo ni isto kot sedem žemljic. In osnovna sestavina piva je voda, kar pomeni, da je zadeva sila zdrava. Zato na zdravje!

8,764 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*