XXVII. Vse je enkrat prvič

XXVII. Vse je enkrat prvič

V zadnjem mesecu se je veliko stvari zgodilo zate prvič. Prvič Miklavževa in Božičkova večerja, prvo obdarovanje, smrekica, jaslice, sneg, preveliko obiskov, nešteto voščil, novo leto, petarde in rakete. Vendar se mi zdi, da nisi ničesar preveč »porajtala«. Še najbolj balon, ki sem ga prinesel domov pred nekaj dnevi. Balon je pa cel žur. Sicer se nisi dala motit.
Medtem ko smo se mi prenažirali, si ti ohranila svojo valovito linijo. Ko smo bili ostali skrokani od večera prej, si ti še vedno naslednji dan vstala ob šestih zjutraj. Novoletnega rafala še slišala nisi. Zakaj bi se ti prilagajala drugim, če se lahko pa drugi tebi, a?
Dovolj imaš ležanja na hrbtu, to je postala preveč dolgočasno in predvidljivo. Sedaj želiš vse videti. Ali to pomeni, da si vedoželjni vseved ali le trcjalka, bo povedal čas. Mene pa zanima, če je vsak dojenček kot mlin na veter na speedu? Če si v radiju pol metra, padajo šamarji en za drugim. Ko leživa skupaj na postelji, se preventivno ovijem v deko, sicer obstaja velika verjetnost, da se bo najino druženje zaključilo z mojo bolečino.
Zvokov ne znam opredeliti več. Nekakšna mešanica med smehom, krikom, vriskom, vdihom in izdihom. Ampak kot se spodobi za odraslega človeka, te v najboljši meri oponašam. Tako kričiva en na drugega in se ob tem smejiva. Smeh in solze, kot pravi Jan Plestenjak. Nič nimam proti, če ga ne poznaš, še celo življenje časa imaš, da spoznaš pravo glasbo.
Ko smo že pri tem, izredno rada ritmično brcaš, ko poslušava muziko. Morda s tem nakazuješ, da ti je ples všeč, ampak do tam bova morala še malo počakati. Če ti hočeva preusmeriti pozornost, pa morava le začeti jesti. To te izredno fascinira. Mislim, da že veš, da se vse, kar zaužije tvoja mutti, spremeni v mleko. Sumim, da si mnogo pametnejša, kot nam hočeš to pokazati navzven. Ampak to ti ne gre zameriti, izkoriščaj nas, dokler ti starost to dopušča. Otrok ne dela napak, ampak le preizkuša nove stvari.
Nekateri ljudje menda radi potegnejo črto pod letom, ki je minilo. To pomeni, da preletijo vse dosežke in napake, ki so jih naredili v zadnjih 365-ih dneh in pridejo do sklepa, ali je bilo leto dobro ali gnilo. Na srečo ne vlečem več črt pod temi navideznimi stvarmi. Pač imam sedaj tebe, ki me vedno znova opomniš, da so vse moje napake in življenjske stranpoti povsem nevredne, ker sem soustvaril tebe. Lušno nama je. Vse ostalo je povsem nepomembno.
Pred časom me je prijateljica vprašala, kako sem vedel, da je napočil pravi čas za otroka. To nisem vedel, ampak čutil. Težko je opisati z besedami nekaj, kar povsem ne razumeš. Morda si pripravljen na otroka takrat, ko dojameš, da se svet ne vrti okoli tebe. Ko si pripravljen povsem spremeniti svoje življenje zaradi majhnega, čudovitega in prvinskega bitja, ki si želi samo tvoje pozornosti in ljubezni. Verjamem, da otrok nima druge vloge, kot da ustvari še več ljubezni. Njegova naloga ni, da reši razmerje, ki se je začelo krušiti, da si ga nekdo zaželi samo zato, ker tako pravijo drugi ali ker je verjetno zdaj najboljši čas za porodniško. To je sila sebično dejanje.
Kdor pa v sebi čuti, da se lahko razda nekomu, ki ga še ni, ampak bo zagotovo v trenutku postal najpomembnejši del njega, pa je malo dete najboljša rešitev. Tej mali krofki so ena sama sreča. Ampak srečo moraš izzivati, ne pride sama od sebe. Zato verjamem, da sem si zaslužil nekoga, ki me tako razveseli, kot me ti.
Veš kaj je bila prva stvar, ki si jo naredila v letu 2016? Ko sva ti menjala plenico, si se ukenjala v nekem čudnem loku in si zadela še svojo mutti. Če se po tvojem prvem letošnjem jutru dan (leto) pozna, potem boš imela v 2016 veliko sreče. Odrasli smo neumni, veš? Mi rečemo, da imaš srečo, če se ti kaj userje.

“Fatherhood is the best thing I ever did. It changes your perspective. You can write a book, you can make a movie, you can paint a painting, but having kids is really the most extraordinary thing I have taken on.” ~ Brad Pitt

 

10,891 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*