Univerzalni prav

Univerzalni prav

»Ampak saj to je povsem logična stvar.« Seveda je logična, nisem odkril nobene tople vode, ampak eno je teorija in drugo je praksa. Njen zvedavi pogled je zahteval podrobnejše pojasnilo, ki pa mi v danem trenutku ni bilo na dlani. Gre približno tako. Jaz imam svoj prav. Ti imaš svoj prav. On svojega, oni … uganil si, svojega. To je super stvar. Univerzalnega prav ni. In ker ni univerzalnega prav, nimamo pravice, da svojega drugim vsiljujemo kot zlato pravilo. Sliši se preprosto, kaj ne? V resnici pa je ena najbolj težko razumljivih reči.

Vzemimo najbolj aktualen primer. Ne bom ga obnavljal, ker mi je ob vseh virtualnih pravičnežih že malo slabo. Tisti, ki trdijo, da je šlo za njuno zasebno stvar, imajo svoj prav. Tisti, ki trdijo, da je bil kršen novinarski kodeks, imajo svojega. Tudi tisti, ki zagovarjajo avtorja prispevka, slepo verjamejo v svoj prav. Ampak v resnici so to le delci. Nihče nima prav prav, vsi le goreče zagovarjajo svoje stališče. V resnici gre pa za kratko epizodo zasebnega življenja dveh oseb, ki ju prej nikoli ni nihče poznal. In kot takega naj ne bi imeli pravice in želje, da podajamo kakršnekoli sodbe.

narcístičen -čna -o prid. (í) knjiž. ki občuduje samega sebe, zlasti svojo lepoto: narcističen človek; narcistično bitje / narcistično čustvo. Slovarska razlaga. Tista dejanska je pa nekoliko drugačna. V tem zavrženem dojemanju, kjer človek naj ne bi bil zadovoljen s sabo, so več vredni tisti, ki svoje (pogosto namišljene, še pogosteje napihnjene) fizične in psihične pomanjkljivosti obešajo na velik zvon. Zato ker ima tak osebek veliko somišljenikov. Ampak narcističen je nekdo drug. Narcističen je tisti, ki verjame, da le njegov prav nekaj šteje. Tisti, ki druge oblikuje po svojem sistemu vrednot in gladko obsoja vse tiste, ki doživljajo kakšno reč malenkost drugače. Tisti, ki stremijo po položajih moči, zato da potem vsem ostalim pokažejo pravo (beri: svojo) smer. Ti so šele zaljubljeni v samega sebe, ti se občudujejo v navideznih ogledalih splošnega odobravanja.

Vedno si isti. To pomeni, da se ne spremeniš s situacijo. To pomeni, da ti je vseeno, ali se pogovarjaš s kraljem ulice ali predsednikom Državnega zbora. Ker veš, kaj si, ne čutiš potrebe po tem, da te sprejmejo vsi. In tako se sčasoma začnejo ljudje okoli tebe spreminjati, prilagajati tebi, ker vidijo, da je to drugačna pot. In kar je še veliko pomembnejše, sčasoma tudi postanejo to, kar naj bi vedno bili. Drugačni, samosvoji, samozavestni. En pred drugim smo nagi. Moški z bingeljni do tal, ženske z neobritimi intimnimi predeli. Evin kostim je najcenejši, dveh enakih modelov ni. Nobenih skrivalnic, le različni pogledi na svet.

To je le moj pogled. To, kar sem zapisal, ni tvoj prav. Na tebi je, da najdeš svojega. Na tebi je, da ti ne prodajo (Vedno pod ceno, vedno!) tujega. Upam, da se že ne ponavljam. Najlažja stvar je, da te vse in vsak moti. Tega se priučimo, to nam ni položeno v zibelko. Slednja misel je zapisana na naslovni strani osnovnošolske pisanke: »What Susie says of Sally says more of Susie than of Sally.« Ne bit’ Susie.

4,386 total views, 2 views today

One Comment

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*