Podgurci so si pokorili svet

Podgurci so si pokorili svet

Tega naslova seveda ne bomo nikjer prebrali. Nacionalni mediji to spregledajo, saj gre vendar za periferijo, nebodigatreba obrobje, trdo skorjo kruha, medtem ko je sredica še lepo mehka. Razvajeni jedec se seveda odloči za slednjo. Tam nekje na jugovzhodu države, tam so oddaljeni od pravega dogajanja. Čeprav jim v določenih primerih uspevajo neverjetne stvari. Močnejše in boljše, kot jih naredijo v prestolnici. Dovolj je bilo spanja na stari slavi in lovorikah, na katerih je že nekaj centimetrov prahu. Mi sprejemamo vlogo »underdoga«. Nihče več ne navija za favorite, ki imajo boljše izhodišče. Zgodba o pepelki, velika stvar iz majhnega kraja, kjer ni nič podarjeno.

To je uspelo plesalcem. Tistim, ki se selijo po Bršljinu. Tistim, ki jih je od zibelke dalje vodi ata Robi. Ob njihovih začetkih se jim je konkurenca v Sloveniji smejala, sedaj se jih bojijo. Državni, evropski in svetovni prvaki. Višje ne gre. Vesoljnega prvenstva še nikoli niso organizirali. Torej so na plesnem Olimpu. Dolenjci so osvojili svet. Plesni studio Novo mesto je v nekaj letih postal sinonim »uličnega« plesa pri nas. Tako kot se to tudi spodobi, se v rojstnem kraju Pie in Pina Mlakarja nadaljuje slovenska plesna pravljica. Ne ena tistih komercialnih, ki jih vidite v resničnostnih šovih, ampak prvinska zgodba. Ure, dnevi in meseci treningov, ki se združijo v nekajminutni nastop na največjem odru.

S svetovnega prvenstva v hip hopu, break dance-u in electric boggieju so prinesli zlato (članska formacija SoFly), srebro (hip hop mame) in bron (pionirska skupina Game Over). Na svetovnem prvenstvu v Street plesih je članski street dance par, ki ga sestavljata Hana Huč in Andraž Grulja, osvojil naslov svetovnih prvakov, člani male street dance skupine pa so postali svetovni podprvaki. Našteli smo le tiste, ki so se okitili z bliščem. Ostalih odličnih rezultatov je bilo seveda še malo morje. Vendar za te uspehe najverjetneje niste slišali, ker pač nismo iz pravega kraja. Še vedno smo obrobni.

Kaj potrebuješ? Željo, vizijo, dobre trenerje in veliko zdrave trme. Slednja prebije nevidne zidove, ki so povezani s tem, da hočeš biti v nečem najboljši. Vendar je končna zmaga zato še toliko slajša. Samo še vprašanje časa je, kdaj bodo začeli plesalci iz vseh koncev Slovenije kapljati v dolenjsko prestolnico, kjer se pač najboljše pleše. Če sta kvaliteta in rezultati merilo uspešnosti, potem se je tehtnica močno nagnila. Na tisto jugovzhodno stran naše dežele, kjer je še veliko dobrih in lepih stvari, pa jih večina prezre. Ampak tudi ta dolgočasen napev se bo kmalu izpel.

Ker pa dekleta in fantje precej bolje plešejo, kot jaz pišem, še češnja na torti. Oči na peclje.

5,110 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*