Ah, krči

Ah, krči

Ah, krči. Zakaj mučite tako dojenčke kot njihove starše? Ne pustite nam spati, počivati ali povsem uživati v hrani. Največja dilema staršev dojenčkov, ki se uspešno dojijo, je ponavadi naslednja: otrok joče. Če mu damo ciziko, bo nekaj časa mir, ampak ga bodo kasneje bolj pritisnili krčki. Kaj torej, tišina zdaj ali kasneje? Bomo raje trpeli v joku ta trenutek, zato da bo kasneje morda bolj mirno?

Zibamo, dokler krči ne popustijo. Če tudi to ne pomaga, na srečo mamina slastna joška reši vse težave. Vsaj takojšnje. Zdi se mi, da vseskozi lovimo pravi ritem. Kdaj bomo jedli, kdaj upamo, da bomo spali, kdaj bomo na spanec pripravili starejšo (nikakor se ne morem navaditi, da Višnji rečem starejša, če pa ima šele tri leta) in kako bomo to uskladili s prehranjevanjem/spanjem mlajše.

Ko dojenček spi, je vse čudovito. Imamo se še nekoliko rajši, smo bolj umirjeni in pripravljeni na nove podvige. Ko se dojenček v joku zbudi, se začne drugačen cikel. Iščemo notranjo moč, sleherni znak potrpljenja in vsaj nekaj sekund tišine. Ah, ti krči. Potem pa nam zdravniki predpišejo še kapljice z vitaminom D, ki so nujne za zdravo rast kosti in normalen otrokov razvoj, a seveda povzročajo še več krčev.

Na srečo obstaja rešitev. Jamieson Vitamin D3 za otroke – Baby D pri dojenčkih ne povzroča krčev. Lanolin se pridobiva iz ovčje dlake, ovc iz pašnikov Avstralije in Novo Zelandije (močno sonce v teh predelih poskrbi za kakovosten vir lanolina). Nato je poslan v Francijo, kjer je deležen sofisticirane, vrhunske obdelav, končni proces poteka v Kanadi, kjer pridobimo naraven vitamin D3. Torej vzame najboljše iz vsakega konca sveta za dobro počutje naših štručk veselja.

V idealnem svetu bi dojenčki samo spali in jedli. Težav s krči ne bi bilo. Napenjanje bi bila tuja beseda. Ampak mali borci morajo tudi svoje črevesje navaditi na vse pasti življenja. To je njihov prvi stik z realnim svetom. Najbolje je, da jih kar zgodaj navadimo, da ne gre vedno vse po naših načrtih. Da ni vse le pravljično, čeprav želimo za naše najmlajše samo najboljše. Pomembno je, da se trudimo, tudi ko nam ne uspe.

Dojenje je zame ena najlepših in najbolj naravnih stvari, ki jo mamica lahko podari dojenčku. Ista zgodba je tudi v živalskem svetu. Primati cuckamo, če imamo to srečo, da je vse tako, kot mora biti. Smešno zagrenjeni so mi vsi tisti, ki obsojajo dojenje na prostem. Gre za zdravje in dobro počutje dojenčka, če komu kaj ni všeč, se lahko obrne stran.

Vitamin D pa ni pomemben le za dojenčke, ampak tudi malo starejše otroke. Višnja ga dobi v obliki bombončka, ki je zamaskiran v pando. Jamieson Vitamin D3 bomboni so namenjeni za otroke od drugega leta dalje. Otroci tako lahko uživajo ob izvrstnem okusu jagode, bomboni pa so narejeni iz popolnoma naravnih virov, brez aspartama, umetnih arom, barvil in konzervansov.

Nisem nostalgik. Ne dojemam naše mladosti kot neskončno lepše, kot jo imajo otroci danes. Tudi pred tremi desetletji so dojenčke mučili krči. Potem so hočeš/nočeš morali v vrtec, tam so morali spati, tudi ko niso bili zaspani, doma so morali ubogati, čeprav so bili radovedni poskusiti kaj novega. Otroci so vedno isti, čistega srca in iskrivega duha. Starši smo tisti, ki pogosto in povsem brez potrebe skrenemo s poti.

Tišina v hiši, kjer biva nov dojenček, je nekaj najlepšega. Zarja se ravno stiska pri mamici. To je prav poseben trenutek za obe. Včasih se poskuša dojiti tudi pri meni, pa hitro ugotovi, da ji kvečjemu kakšna dlaka ostane v ustih. To ji pa ni všeč in to mi da jasno in glasno vedeti. Ampak, draga Zarja, življenje ni potica. Z nami bo pa vsaj zabavno, to ti lahko obljubim.

Objava je nastala v sodelovanju z Jamieson Slovenija

8,311 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*