Čisti v srcih, umazani povsod drugod

Čisti v srcih, umazani povsod drugod

S Tjašo naju nič bolj ne loči kot koncept pospravljanja in čistoče. Jaz sem odraščal v sredini, kjer je bil prah dobrodošel, če ni bil preveč vsiljiv, kjer cunje niso bivale izključno v omarah in kjer je posoda včasih kar počakala v koritu. Tjaša je rasla v okolju, kjer so bili prepričani, da se prah hitreje množi kot virusi, kjer so potrepljali po ramenih tistega, ki je v določenem dnevu pospravil čim več in kjer so določena oblačila raje dvakrat oprali kot dvakrat zapored oblekli.

Lahko bi rekel, da sedaj živimo v okolju, ki je nekje na pol poti med obema skrajnostma, da nimamo ne umazano in ne čisto, ampak da odlično shajamo v našem organiziranem kaosu. Žal je tako, da sem se z leti priučil več pospravljati, kot sem vedno verjel, da je zdravo. Še vedno pa Tjaši ne sežem do kolen.

Tudi če se prah kje skriva, ga bo izbrskala. Če otroci spijo in sesanje ni priporočeno, bo pa pometala. Drgne stvari, ki še skozi pogled čez lupo ne razkrivajo kakšnih pomanjkljivosti ali – bog se ga ne daj – dejanske umazanije. Njo pospravljanje sprošča. Jaz sicer pogosto za njo vpijem, da to ni zdravo in da vileda ne bo pozdravila težav, ki jih nosi v sebi, ampak sedaj me že presliši.

Kakšen dan po prihodu iz porodnišnice se je že lotila majhnih čistilnih podvigov, pa sem bajto spucal preden sta prišli domov. Vsaj mislim sem tako. Ampak jaz sem menda eden tistih, za katerimi se puca še potem, ko mislijo, da so spucali. Prepričan sem, da ji sam porod ni bil tako naporen kot misel na to, da bo prišla domov v hišo, ki jo nekaj dni zapovrstjo ni nihče konkretno prerešetal.

Slišal sem, da novim mamicam menda partnerji kupijo t.i. »push present«, ker so uspešno spravile dete na ta svet. Naivnež sem ji v dobri meri kupil nekaj nakita, ker z njim pa res ne moreš brcniti v temo. Pa sem nekaj dni kasneje v preizkus dobil Rowentin sesalnik brez vrečke Silence Force Cyclonic, energijski razred 4A+, bolje menda ne gre. Se mi zdi, da me ni še nikoli pogledala s takšno naklonjenostjo v očeh. Torej ne bom več ponavljal napake, metla je cenejša kot Swarowski, nove vilede ne koštajo toliko kot pol Pandorine štacune, kdo sem jaz, da bi mladenki odrekal sanje.

Seveda sem preizkusil sesalnik tudi jaz, nisem nor, da frišni mamici pustim, da se napreza preveč. Pa mi je všeč, priznam. Predvsem zato, ker je tih in posesa slehernega hudiča, ki je meni ali otrokoma padel na tla. Do sedaj že veste, da Tjaši ne padajo stvari na tla in tam ostanejo, mi pa kakšno reč že spregledamo.

Sesalnik odlikujejo ciklonski sistem delovanja za učinkovito odstranjevanje prahu iz zraka, ki ga zadržuje v zbiralni posodi in zelo tiho delovanje. Ima nastavek za parket, krtačo za fotelje, turbo krtačo za sesanje živalske dlake ter za nedostopne predele ročaj Ergo Comfort Silence s krtačko za sesanje drobnih delcev. Torej ima veliko več odlik kot povprečen moški, kaj ne, drage dame?

Čeprav me Tjašino pospravljanje pogosto spravlja ob živce, pa dobro vem, da to potrebuje za svoj duševni mir. Podobno kot jaz rabim vsak dan nekaj športnih aktivnosti. Kako gre človek lahko zvečer pod tuš, če pa se oreng ne prešvica? Ali še huje, kako gre človek lahko zvečer spat, če se ne stušira?

Dolga in trdna razmerja naj bi odlikovalo tudi to, da sta oba partnerja pripravljena sprejeti razlike drugega in jih razumeti. Včasih je treba pač malo več razumevanja, drugič manj. Trudim se, da pospravim za sabo. Včasih mi uspe, drugič pač ne. To je čisto v redu. Če kaj spregledam, je za mojimi petami utelešeni detektor prahu, ki mojo zmoto hitro popravi. Evo, kako lepo se dopolnjujemo.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Rowenta Slovenija

8,527 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*