Spomini jutrišnjega dne

Spomini jutrišnjega dne

Minejo dnevi, tedni in meseci, sam pa komaj opaziš, da je karkoli drugače, samo ljubezen do otroka je iz dneva v dan večja. Potem pa pogledaš zadnjo fotko, ki si jo objavil na Instagramu in opaziš, da je tvoj mali dojenček že otrok. Malčica s svojimi izrazi in potezami. Kar buljiš v to fotko in nisi prepričan, kje se je izgubil ves ta čas. Iz danes na jutri. Si penzič v nastajanju, ki vsak drugi stavek oplemeniti z mislijo, kako hitro mineva čas. Ampak modreci trdijo, da čas hitro mineva le tistim, ki se imajo lepo. Torej uživamo sto na uro, v tem najdem nekaj tolažbe.

Pri nas doma sta bili pred otrokom dve osebi, ki sta imeli skupaj približno osemnajst foto albumov. Sedemnajst teh je v lasti nežnejše polovice, eden sila majhen pa v lasti kosmate. In še v tem več kot polovica fotk manjka. Tako mi morajo verjeti na besedo, ko se razburjam, da je naša tamala meni podobna, ker je fotografskih materialnih dokazov o tem sila malo. Ampak vztrajam pri tem. Ista surla, barva oči, žnabli in podobno. Še podobna tekstura las. Ne odstopam od prepričanja, da je prvi otrok po fotru, ne glede na to, kakšnega spola je.

Vedno sem razmišljal, kako mi sodobna tehnologija omogoča, da fotografiram skoraj vse, kar se zgodi v najinem vsakdanu. Spet sem občutno prelen, da bi se vse te fotke preselile iz mojega telefona v kakšen album. To ima žena čez, v to in pospravljanje se ne petljam, ker nikoli nič ne naredim dovolj dobro. Potem sem izvedel za aplikacijo Printee, ki jo je razvila skupina mladih Slovencev. Vzameš v roko telefon, odpreš aplikacijo, naložiš fotke in pošlješ naročilo. Dan kasneje ti jih poštar že dostavi. Veliko lažje resnično ne gre. Brez nepotrebnega nalaganja na računalnik in obdelave, brez usklajevanje terminov s foto studiom. Vse dobim na dom. Kot pico z morskimi sadeži. In skoraj enako hitro.

Vse, kar rabiš, je wi-fi ali dostop do prenosa podatkov. Aplikacija je dostopna povsod, tako da lahko fotografije dobesedno pošlješ v tisk iz kjerkoli na svetu, torej jih lahko pošlješ že takrat, ko si na dopustu. Dostavljajo že v osemnajst evropskih držav. Ležiš na plaži in ti rata dobra fotka. Saj vem, tudi čudeži se dogajajo. Prideš v konobo na lignje in pivo, se prijaviš na wi-fi (geslo je zapisano na računu, ne pozabi) in oddaš naročilo. Ko prideš domov, te fotke že čakajo v kaslcu.

Vedno sem zagovarjal stvari, ki jih lahko otipaš. In naj bodo digitalne galerije še tako čudovite, ga ni čez lep foto album. Ko sem kazal fotke na telefonu svoji babici, se je nekaj zmrdovala, da to ni zanjo. Ko sem ji prinesel par razvitih, je bila tako navdušena, da mi je dala dva paketa jajc za domov.

Spreminjanje dogodkov v spomine. Danes ustvarjamo jutrišnje spomine, ni časa za odlašanje. Čakam samo še, da bodo prek aplikacije naredili foto knjigo iz izbranega materiala. Vedno sem stremel po tem, da si življenje uredim na čim bolj preprost način. Zato vedno kupim gajbo piva, da mi ga slučajno v hladilniku ne zmanjka. Zato naenkrat razvijem približno sto fotografij, da jih ne rabim dvakrat.

Naši otroci pa še vedno odraščajo z neustavljivo hitrostjo. Gledam jo, to kepo veselja, moj najboljši del v vsej svoji pristni razigranosti in brezskrbnosti. Zanjo nimam orožja. Lahko se delam, da sem močan, da imam rad malo bolečine, da se skoraj ničesar ne bojim, pa me teh slabih 90 centimetrov vedno obrne okoli prsta. Rad zabeležim skupne trenutke, ker jih rad tudi obujam. Najraje sem pač z njo. Danes sva skupaj sedela v bazenčku, ki bi bil še novorojenčku premajhen. Kljub temu jo to ni motilo, ampak je uživala kot nora. In preden gre spat, rada obnovi dogodke dneva. Zagotovo bo povedala, kako je bila z očijem v bazenu. Kot sem že rekel – danes ustvarjava spomine jutrišnjega dne. Vsak dan imava novo priložnost za to.

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Printee

 

11,953 total views, 2 views today

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo viden.

Lahko uporabi naslednje HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*